اصلاحطلبان (پارسال): تحریم و FATF مانع عضویت ایران در شانگهای اصلاحطلبان (امسال): طلسم عضویت ایران در شانگهای شکست!
سرویس سیاسی-
روزنامه ابتکار در گزارشی با عنوان «شکست طلسم عضویت دائم ایران در شانگهای» نوشت: «بیتردید الحاق رسمی ایران به سازمان همکاریهای شانگهای، علاوهبر تقویت همکاریهای امنیتی منطقهای، موجبات توسعه همکاریهای اقتصادی، تجاری و ترویج مبادلات فرهنگی میان مردمان کشورهای عضو سازمان را فراهم خواهد آورد، ضمن اینکه عضویت ایران در سازمان شانگهای تعامل دوسویه و مطلوبی را برای اعضا به دنبال خواهد داشت که میتوانند از امتیازات و ظرفیتهای یکدیگر بهرهمند شوند.
جمهوری اسلامی ایران میتواند از فرصت به وجود آمده در شانگهای بهمنظور دور زدن و عبور از تحریمها برای رشد و توسعه سیاسی- اقتصادی خود استفاده کند. ایران در ادامه سیاست منطقهگرایی خود در تلاش است تا روند عضویت کامل خود در دو سازمان مهم همکاری منطقهای یعنی شانگهای و بریکس را تسریع بخشیده و تحکیم بخشد.»
پیوستن ایران به شانگهای یک موفقیت و فرصت طلایی است
روزنامه آرمان ملی هم در تیتر صفحه اول خود با عنوان «فرصت طلایی شانگهای برای ایران» نوشت: «بیتردید الحاق رسمی ایران به سازمان همکاریهای شانگهای، علاوهبر تقویت همکاریهای امنیتی منطقهای، موجبات توسعه همکاریهای اقتصادی، تجاری و ترویج مبادلات فرهنگی میان مردمان کشورهای عضو سازمان را فراهم خواهد آورد. ضمن اینکه عضویت ایران در سازمان شانگهای تعامل دوسویه و مطلوبی را برای اعضا به دنبال خواهد داشت که میتوانند از امتیازات و ظرفیتهای یکدیگر بهرهمند شوند. جمهوری اسلامی ایران میتواند از فرصت به وجود آمده در شانگهای بهمنظور دور زدن و عبور از تحریمها برای رشد و توسعه سیاسی- اقتصادی خود استفاده کند. ایران در ادامه سیاست منطقهگرایی خود در تلاش است تا روند عضویت کامل خود در دو سازمان مهم همکاری منطقهای یعنی شانگهای و بریکس را تسریع بخشیده و تحکیم بخشد. عضویت ایران در شانگهای را باید یک موفقیت و پیروزی دانست که استمرار همکاریهای ایران با اعضای این سازمان میتواند به رشد و توسعه و تحقق اهداف شانگهای کمک قابلتوجهی کند.»
شانگهای؛ بهعنوان جایگزین برجام
در ابتدای این گزارش آمده است: «شاید بسیاری معتقد باشند که ایران به هر نحوی که شده باید برجام را نهایی و اجرایی کند تا از منافع اقتصادی آن منتفع شود اما در این میان عدهای نیز هستند که میگویند جدای از احیای برجام مجموعهای مانند سازمان همکاریهای شانگهای که در حد و اندازههای خود جایگاه بسیار مهمی دارد نیز میتواند یکی از سازمانهایی باشد که ایران با عضویت رسمی و فعالیت مستمر در آن بتواند سود اقتصادی سرشاری را از روابط دو یا چندجانبه با کشورهای عضو به دست آورد. حتی برخی پا را فراتر از این گذاشتهاند و شانگهای را بهعنوان جایگزین برجام مطرح میکنند.»
اصلاحطلبان تا پیشازاین مدعی بودند که ایران تنها با FATF و برجام میتواند شرایط اقتصادی خود را بهبود بخشد. آنها که باور نمیکردند ایران به عضویت دائمی شانگهای درآید تا چند وقت پیش میگفتند که عضویت ایران در شانگهای تأثیر خاصی در اقتصاد ندارد. محمدعلی ابطحی، فعال سیاسی اصلاحطلب گفته بود: «اصل این اتفاق خوب است چراکه ما را به جامعه جهانی متصل میکند ولی عضویت در پیمان شانگهای اثری بر اقتصاد ایران نمیگذارد» یا روزنامه اعتماد که سال گذشته در تیتر صفحه اول خود نوشته بود: «تحریم، مانع پیوستن ایران به شانگهای بود» یا همین روزنامه آرمان ملی 23 شهریور 1400 با تیتر «قفل FATF بر تجارت خارجی» مدعی شده بود که ایران بدون FATF و برجام نمیتواند تجارت خارجی خود را توسعه دهد. روزنامه تعادل هم به نقل از فعال سیاسی اصلاحطلب نوشته بود «عضویت ایران در شانگهای در گروی حل مشکل تحریمها و FATF است»
در 10 سال گذشته اقتصاد ایران 30 درصد کوچکتر شده است
روزنامه آرمان ملی در مطلبی به نقل از فعال سیاسی اصلاحطلب نوشت: «اگر به چهل سال گذشته دقت کنیم متوجه میشویم که ایران از زمانی که در ارتباط بینالمللی به خاطر تحریمها دچار مشکل شد اقتصادمان دچار مشکلات بیشتری شد. در 10 سال گذشته اقتصاد ایران 30 درصد کوچکتر شده است. اگر امروز وضعیت جی دی پی ایران را با مردم ترکیه، پاکستان، هند، امارات و قطر مقایسه کنید متوجه میشوید که مردم ایران در وضعیت خوبی زندگی نمیکنند. بدون تردید اگر در نگرش موجود در مدیریت اقتصادی کشور تغییر ایجاد نشود کار به مشکلات سختی خواهد کشید.»
غرب به نفت و گاز ایران نیاز دارد
هرچه زودتر توافق کنیم!
روزنامه آفتاب یزد به نقل از فعال سیاسی اصلاحطلب نوشت: «هر چه انعقاد توافق زودتر انجام شود به نفع همه طرفین است و بعید است در شرایطی که تمامی ملزومات فراهم باشد، کسی بخواهد توافق را به گروگان بگیرد«.
آفتاب یزد نوشت: «آمریکا و متحدانش از چندین جهت تمایل دارند که توافق زودتر انجام شود. نخست اینکه وقتی توافقی در کار نباشد، هرلحظه امکان بحرانیتر شدن و وخیمتر شدن شرایط بهصورت غیرقابلپیشبینی وجود دارد و لذا بهتر است که زودتر توافق شود تا مانع از به وجود آمدن چنین شرایطی شود. دوم اینکه با توجه به تحریم روسیه از سوی آمریکا و اروپا و نیازمندی اروپا به گاز در زمستان پیش رو، بیتردید آنها علاقه زیادی دارند که هر چه زودتر گاز ایران وارد بازار شود و از این طریق قیمت انرژی و بهویژه گاز متعادل شود«.
در ادامه این مطلب آمده است: «قطعاً ایران مخالف نظارت آژانس و انجام تعهدات پادمانی خود نیست، اما با توجه به اینکه این موضوعات در بسیاری از مواقع جنبه سیاسی پیدا کرده است، درخواست دارد که این مطالب بهطور شفافتر در متن احیای برجام گنجانده شود... بنابراین به نظر میرسد با مقداری از انعطاف توسط طرفین بتوان برای چنین وضعیتی نیز راهحل مورد قبولی پیدا کرد تا حصول توافق هر چه زودتر میسر شود.»
مکرون، رئیسجمهور فرانسه چندی پیش در حاشیه نشست جی هفت (در بایرن آلمان) به بایدن رئیسجمهور آمریکا گفت که عربستان سعودی و امارات متحده عربی نمیتوانند تولید نفت خود را افزایش دهند و ما به نفت ایران احتیاج داریم. همچنین «وندی شرمن»، معاون وزیر خارجه آمریکا چندی پیش در مراسمی گفته بود: «جهان به نفت ایران احتیاج دارد.»
برخی مدعیان اصلاحات بااینکه میدانند غرب به نفت ایران محتاج است و این گزاره میتواند برگ برنده ایران برای مذاکرات هستهای باشد، بااینحال میگویند اگر زودتر مذاکره کنیم به نفع همه طرفین است! درواقع به نفع آمریکاییهاست نه ایران!
درباره توان ایران برای تولید نفت و گاز، بزرگنمایی شده!
روزنامه مردمسالاری در تیتر صفحه اول خود با عنوان «بزرگنمایی درباره نقش ایران در بازار انرژی در دوران تحریم» این موضوع را بررسی کرد که «آیا نفت و گاز ایران میتواند جایگزین روسیه شود؟»
روزنامه مردمسالاری نوشت: «طی هفتههای اخیر مسئولان مختلف در حوزههای اقتصادی و سیاسی، بارها از توان ایران برای تأمین امنیت انرژی جهان سخن گفتهاند. هرچند هیچیک از مسئولان بهطور مستقیم نگفتهاند که منظورشان، پتانسیل ایران برای جبران کمبود نفت و گاز روسیه در بازار است، اما درواقع، هدف، همین است. هرچند درباره این موضوع ابهامات فراوانی وجود دارد.»
در ادامه این مطلب آمده است: «هفته گذشته جواد اوجی وزیر نفت پس از پایان سیودومین نشست وزارتی ائتلاف اوپکپلاس با تأکید بر اینکه بازار جهانی انرژی نیازمند افزایش عرضه نفت ایران است، گفت: ما همواره بهعنوان یک تولیدکننده عمده در جهان آمادگی داریم بهدوراز سیاسیکاری به نقش خود در عرضه نفت و افزایش امنیت انرژی در جهان کمک کنیم. سخنگوی وزارت امور خارجه هم گفت: ایران بهعنوان یکی از کشورهای مهم دارنده منابع نفت و گاز این ظرفیت و امکان را دارد که بتواند تأمینکننده بخشی از نیاز بازار بینالمللی باشد. برخی از فعالان سیاسی و نمایندگان مجلس شورای اسلامی هم از توان بالقوه ایران برای جایگزینی روسیه در بازار نفت و گاز سخن میگویند. این موضوع اگرچه بهصورت بالقوه صحیح است اما در شرایط فعلی، به نظر میرسد با بزرگنمایی همراه است.»
مردمسالاری همچنین نوشت: «لازم است مسئولانی که از توان ایران برای تأمین انرژی اروپا سخن میگویند، گاز را منتفی کنند و برای تأمین گاز زمستانی کشور برنامهریزی کنند.... بنابراین، در نگاه کلی، توان تولید و صادرات نفت ایران بسیار کمتر از روسیه است. تنها یک شانس برای نقشآفرینی ایران در بازار نفت وجود دارد و آنهم تغییر جهت حرکت نفت روسیه از اروپا به سمت شرق است. بنابراین نیاز جدیدی برای نفت در اروپا ایجاد شده که ایران میتواند بخشی از آن را تأمین کند. هرچند تا لغو تحریم، نمیتوان از توان ایران برای تأمین امنیت انرژی جهان و جایگزینی با نفت و گاز روسیه، سخنی به میان آورد.»
مردمسالاری در ادبیاتی تهوعآور، سعی کرد اینگونه القا کند که ذخایر نفتی و همچنین توان بالقوه ایران در تأمین نفت و گاز جهان نمیتواند برگ برندهای در مذاکرات هستهای باشد. در شرایطی که اروپاییها اعتراف میکنند زمستان سختی در پیش داریم و از سوی دیگر میگویند به نفت ایران نیاز داریم، اما مدعیان اصلاحات میگویند که ایران در تأمین نفت و گاز جهان ناتوان است! البته جستهوگریخته قید «تحریم» را هم میآوردند که خودتحقیری خود را بپوشانند! این در حالی است که تمام حرف وزیر نفت و مدیران حوزه نفتی کشور هم همین است که در صورت رفع تحریمها، نفت ایران وارد بازار جهانی شود و این تنها در صورتی است که غرب از باجخواهی و مواضع غیر سازنده خود در مذاکرات هستهای عقبنشینی کند.