نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای
تا دیر نشده اصلاح یارانهها را به برجام گره بزنید!
سرویس سیاسی-
روزنامه اعتماد روز گذشته در مطلبی با عنوان «آنچه یک رئیسباید بداند!» به قلم یکی از محکومان امنیتی فتنه 88 و مشاور اقتصادی روحانی در موضعی تأملبرانگیز و البته مضحک خطاب به دولت نوشت: «عمده شاخصهای اقتصاد سیاسی نشان میدهد دولتی که در کمتر از یک سال با این حجم از بیاعتمادی عمومی روبهرو شده، قادر به انجام مأموریتهای بزرگ نیست. لذا پیشنهاد من آن است تا دیر نشده، اصلاحات موردنظر را به توفیق در عرصههای بینالمللی گره بزنید. با موفقیت در فرجام برجام امید، حلقه مفقوده در زندگی مردم این سامان را به آنها برگردانید.»
گفتنی است افکار عمومی به یاد دارند که دولت برآمده از طیف مدعی اصلاحات برجام را با این توجیه به کشور تحمیل کرد که در فرجام امضای آنهمه تحریمها بالمره برداشته خواهد شد و رونق اقتصادی و درآمد سرشار نصیب مردم خواهد شد. آنها حتی در ضرورت امضای برجام تا آنجا پیش رفتند که آب خوردن مردم را هم به آن منوط کرده بودند، اما سرنوشت آنچه شد؟ تحریمها از ۷۰۰ مورد به بیش از ۱۵۰۰ مورد رسید، قیمت ارز، خودرو، مسکن و اقلام خوراکی مردم سر به فلک کشید و با نابودی ارزش پول ملی معیشت و اقتصاد کشور بهشدت دچار آسیب شد تا جایی که دولتمردان تدبیر و امید یکی پس از دیگری از برجام بهعنوان خسارت محض یاد کردند که نتیجهای جز «هیچ» نداشته است. این تجربه تلخ، اما گویی به چشم کاسبان برجام نمیآید.
گره زدن معیشت مردم به برجام دیگر ترفندی نخنما و کهنه شده است و افکار عمومی آن را نمیپذیرد. دولت روحانی با شعار چرخش همزمان چرخ کارخانهها و سانتریفیوژها روی کار آمد، اما هم در قلب رآکتور هستهای بتن ریخته شد، هم تعداد زیادی کارخانه و کارگاه تولیدی تعطیل و نیمه تعطیل شد و همسفره مردم کوچک شد.
در ابتدای آغاز به کار دولت روحانی قیمت هر دلار حدود ۳ هزارتومان بود. اما در همان دولت قیمت دلار تا آستانه ۳۲ هزارتومان افزایش یافت یعنی ما شاهد افزایش ۱۰ برابری قیمت دلار و افزایش دو برابری تعداد تحریمها در دولت بودیم که مدعی «تعامل با جهان» بوده و تأکید داشت که به زبان دیپلماسی و مذاکره مسلط است. اما اکنون بدون برجام، هم فروش نفت افزایش یافته و هم صادرات نفتی و غیرنفتی بیشتر شده و هم شتاب تورم مهار شده است که ظاهراً این روند برای کاسبان برجام خوشایند و قابلقبول نیست.
طرح مردمی کردن یارانهها و همصدایی مدعیان اصلاحات با ضدانقلاب!
روزنامه همدلی در مطلبی با عنوان «مردم در صف انتقاد و اعتراض» نوشت: «تورم و گرانی هرروزه کالاهای اساسی و موردنیاز مردم، صبر شهروندان ایرانی را لبریز کرده است. در این میان، دولت رئیسی نیز که با شعار بهبود وضعیت معیشتی مردم به میدان آمده بود، نهتنها نتوانسته است در این مدت، سیاستهای مشخصی را برای کاهش یا حداقل، تثبیت قیمتها به کار ببرد بلکه تورم چندین درصدی را نیز بر جامعه تحمیل کرده است. در چند روز گذشته، بار دیگر فضای جامعه، ملتهب از نابسامانی در حوزه تأمین کالاهای اساسی و قیمتگذاری آن شده است. در برخی از شهرهای کشور، مردم به نشانه اعتراض به خیابانها آمده و شعارهایی را علیه مسئولان سر دادهاند.»
در ادامه این مطلب آمده است: فارغ از اعتراضات مردمی در خیابانهای برخی شهرها، بازار فروش کالاهای اساسی نیز همچنان ملتهب است. در روزهای اخیر مشکل کمبود روغن و قفسههای خالی فروشگاهها گلایههای مردم را به همراه داشت و از روز گذشته مرغ نیز در بسیاری از شهرها، کمیاب شده و همین امر باعث شده تا صفهای طولانی مقابل فروشگاهها برای خرید این کالای پرمصرف تشکیل شود. در بیشتر فروشگاههای محلی و حاشیه شهر مرغ وجود ندارد و مردم مجبورند برای خرید مرغ به فروشگاههای زنجیرهای بزرگ در سطح شهر مراجعه کنند و ساعات طولانی را در صف خرید بمانند.
همدلی نوشت: «بنابر آنچه مردم میگویند، موجودی مرغ تا پیش از ظهر به پایان میرسد و اگر کسی در ساعات بعدازظهر برای خرید مرغ مراجعه کند قطعاً شانسی برای خرید مرغ نخواهد داشت. شرایط بهگونهای رقم خورده که مردم مجبورند برای تأمین مواد غذایی موردنیاز خود در میان جمعیت و صفهای طولانی قرار بگیرند. به گزارش ایلنا، روغن خوراکی هم بااینکه مسئولان از توزیع آن در سطح فروشگاهها خبر دادهاند اما اغلب فروشگاههای سطح شهر روغنی برای عرضه ندارند و در دو فروشگاه روغن حلب جامد پنج کیلویی خرید عرضه میشود. صدای گلایه و نارضایتی مردم از شرایط عرضه مرغ به گوش میرسد.»
دولت به فکر حذف رانتخواران افتاد
صدای مدعیان اصلاحات بلند شد!
روزنامه جمهوری اسلامی در یادداشتی با عنوان «جراحی با چاقوی زنگزده!» به قلم «مسیح مهاجری» نوشت: «دولت اگر میخواهد به کشور خدمت کند، باید آزادی نقد خود و عملکرد خود را تضمین و تأمین کند.»
در ادامه این مطلب آمده است: «درباره جراحی اقتصادی موردنظر دولت، کسی مخالفتی با تکنرخی کردن ارز و واقعی کردن نرخها ندارد. ایراد این است که چاقوی این جراحی، همان چاقوی دولت نهم است که مدتهاست زنگزده و آثار تورمی و تشدید فاصله طبقاتی و گسترش فقر را به بار آورده است. ادامه پرداخت یارانه آنهم با گسترهای که شما از آن سخن میگویید بهمنزله این است که چاقوی جراحی زنگزدهتان را در بدن بیمار جا بگذارید و او را به عفونت و رنجوری بیشتر مبتلا کنید. شما در این جراحی سخن از آزادسازی چهار قلم کالا به میان آوردهاید ولی کیست که نداند آثار آزادسازی این چهار قلم به چهار هزار قلم کالا و خدمات سرایت خواهد کرد و نتیجه این خواهد شد که فقر ماندگار و فاصله طبقاتی بیشتر خواهد شد.»
این روزنامه اصلاحطلب در ادامه نوشت: «عدالت هم اگر اکنون زخمی است، در اثر این عمل جراحی شما کاملاً قربانی خواهد شد. این نوع جراحی کردن هنر نیست، هنر این است که ارز ترجیحی را طوری حذف کنید و تکنرخی شدن ارز را بهگونهای عملینمایید که بساط یارانه را جمع کنید و در تقسیم ثروت چنان عمل کنید که فاصله طبقاتی هرروز کمتر شود و عدالت بتواند جای تبعیض را بگیرد. مطمئن باشید جراحی با چاقوی زنگزده جواب نخواهد داد.»
مدعیان اصلاحات که مترصد بهانهای برای چوب لای چرخ دولت گذاشتن هستند به گزارشهای خلاف واقع روی آورده و بعضاً با رسانههای ضدانقلاب همراه و همنوا شدهاند. نکته قابل تأمل آن است که گرانیهای اخیر محصول عملکرد دوستان مدعیان اصلاحات و سیاستهایی مانند ارز 4200 تومانی یا همان دلار جهانگیری است. سیاستی که خود آنها آن را «پوست زیر پای دولت سیزدهم» و یا «استخوان در گلوی دولت» عنوان کردند و مسئولیت حذف آن را به دوش دولت سیزدهمانداختند. نکته دیگر آنکه ضدانقلاب میخواست با اخبار دروغ و شایعهپراکنی و انتشار ویدئوهای جعلی، مردم ایران به مراکز خرید هجوم ببرند و التهاب آفرینی کنند غافل از آنکه مردم ایران با بصیرت و متانت مثالزدنی خود نقشه شوم دشمنان را ناکام گذاشتند.
عمر برجام به فرض احیا، کوتاه خواهد بود
روزنامه شرق در مطلبی نوشت: جو بایدن تلاش میکند به برجام برگردد تا بر این اساس تحریمهای هستهای علیه ایران برداشته شود و متقابلاً ایران به تعهدات هستهای برگردد؛ ازجمله کاهش سطح غنیسازی از 60 درصد به کمتر از پنج درصد. مذاکرات احیای برجام از ماهآوریل گذشته آغاز و متن 20 صفحهای برای امضای نهایی آماده شده است. درعینحال ایران خواسته آمریکا سپاه را از لیست سازمانهای تروریستی خارج کند، درحالیکه در یک اقدام متقابل، ایران نیز نیروی سنتکام آمریکا را در لیست سازمانهای تروریستی خارج قرار داده است. برای احیای برجام، ایران درباره خروج سپاه از لیست سازمانهای تروریستی اصرار کرده، چون در زمان توافق برجام، سپاه در این لیست نبود. در جبهه مقابل، اسرائیل اصرار میکند سپاه باید در لیست سازمانهای تروریستی آمریکا بماند، درحالیکه اسرائیل اساساً عضو برجام نیست.
در ادامه این مطلب آمده است: خیلیها در واشنگتن نیز حرف اسرائیل را میزنند. هفته گذشته سنای آمریکا قطعنامه غیر الزامآوری تصویب کرد که برای احیای برجام، سپاه از لیست سازمانهای تروریستی حذف نشود. قطعنامه مذکور که به پیشنهاد سناتور تد کروز ارائه شد، همچنین خواسته که تحریمهای مربوط به تروریسم علیه بانک مرکزی ایران و سپاه اعمال شود تا همکاری ایران و چین نیز محدود شود. اقدام سنای آمریکا این پیام را به تهران داد که عمر برجام به فرض احیا، کوتاه خواهد بود. انتخابات آمریکا شش ماه دیگر برگزار میشود و احتمال پیروزی جمهوریخواهان هم زیاد است و آنها تأکید کردهاند با تمام قدرت مانع برجام خواهند شد؛ بنابراین بهطور واقعبینانه شانس کمی خواهد بود که برجام به فرض احیا نیز عمری طولانی داشته باشد.