تداوم افزایش قیمت کالاهای اساسی در بازارهای جهانی
تداوم افزایش قیمت کالاهای اساسی در بازارهای جهانی همچنان ادامه دارد و بهای گندم به عنوان مهمترین کالای اساسی 20 دلار در یک روز افزایش یافت.
به گزارش فارس، افزایش قیمت کالاهای اساسی مدتی است با شتاب بیشتری در کل کشورها پیش میتازد، این افزایش قیمت ها تنها محدود به یک یا چند محصول نیست بلکه تقریبا همه محصولات را در برگرفته است و روزی نیست که خبری از افزایش عجیب و غریب قیمت ها در جهان نشنویم، در این میان هرچه محصول اساسیتر باشد رشد قیمتش هم بیشتر است.
براین مبنا دیروز قیمت اساسی ترین محصول کشاورزی که تاثیر مهمی در امنیت غذایی کشورها دارد یعنی گندم، جهش شدیدی داشت به طوری که 20 دلار فقط در یک روز افزایش یافت. قیمت هر بوشل گندم روز دوشنبه 1128 دلار و 50 سنت معامله شد که 1.8 درصد نسبت به روز یکشنبه افزایش را نشان می دهد.
اگرچه رشد کالاهای اساسی از جمله گندم از سالها پیش آغاز شده اما در دوران کرونا و بهویژه درگیری نظامی اوکراین و روسیه شدت بیشتری به خود گرفته است.
گزارشها حاکی از رشد 100 درصدی بیشتر قیمتها در بازارها است؛ از آنجایی که دولت گندم را با ارز 4200 تومانی وارد می کند میزان ارز دولتی برای واردات گندم هم دوبرابر باید باشد، یعنی روز به روز ارز یارانه ای که از خزانه دولت بیرون میآید بیشتر میشود.
گزارش بلومبرگ نشان میدهد که در یک سال گذشته نرخ جهانی گندم 123 درصد رشد داشته یعنی بیش از دو برابر افزایش یافته است.
قیمت های جهانی پس از درگیری نظامی بین روسیه و اوکراین تشدید شده است، این درگیریها در تردد کشتیها اختلال ایجاد کرده و امکان بارگیری و تخلیه بار در بندر دریای سیاه که بندر مشترک دو کشور روسیه و اوکراین است میسر نمی شود، این دو کشور 30 درصد تامین غلات جهان را برعهده دارند.
رشد قیمتهای جهانی یک مسئله فراگیر در کشورها شده که عمده دلایل آن، بیماری کووید 19، تغییرات آب و هوایی، افزایش تقاضای جهانی و پُر کردن انبارها به دلیل نگرانی از آینده
است.
مقابله با قاچاق آرد به کشورهای همسایه
در همین حال،روابط عمومی شرکت بازرگانی دولتی ایران با اشاره به افزایش قاچاق آرد به کشورهای همسایه در ماههای گذشته به دلیل گرانی آن در خارج از ایران اعلام کرد دلالان با خرید آرد یارانهای از صنایع، اقدام به فروش آن در مرز پاکستان به دو برابرقیمت و در مرز ترکیه به سه برابر قیمتی که دولت در اختیار صنایع قرار میداد، میکردند.
بر اساس این گزارش، علاوه بر خروج مستقیم آرد توسط دلالان از کشور به طور مستقیم و قاچاق آن به کشورهای همسایه، بخش قابل توجهی از آرد یارانهای به محصولاتی مانند ماکارونی تبدیل میشد و با قیمتهای جهانی صادر میشد که به این ترتیب، سود هنگفت ناشی از صادرات محصولی که از یارانه کلانی برخوردار بود، صرفاً به جیب افراد معدودی میرفت.
این گزارش میافزاید، برای درک این موضوع، کافی است بدانیم که دولت، گندم صنف و صنعت (دوروم) را با نرخ هر کیلوگرم 11 هزار و 920 تومان به صورت تضمینی، از کشاورزان خریداری میکرد و آن را با نرخ هر کیلوگرم 2700 تومان در اختیار صنایع قرار میداد تا فرآوردههای این محصول با قیمت پایین به دست مصرفکنندگان برسد.
بنابر این گزارش، محاسبات انجام شده نشان میدهد که نیاز مصرفی صنف و صنعت به گندم، سالیانه به
2 میلیون تن میرسد و باید برای این بخش، نزدیک به 20 هزار میلیارد تومان یارانه در هر سال صرف شود که با فرض اینکه نیمی از این یارانه به دو روش (قاچاق و صادرات فرآوردههای گندم) از چرخه خارج میشد، این مبلغ کلان به جای اینکه در سبد مصرفی مردم کشورمان قرار گیرد، تنها در اختیار تعداد معدودی از افراد قرار میگرفت.