kayhan.ir

کد خبر: ۲۳۶۹۶۰
تاریخ انتشار : ۳۰ بهمن ۱۴۰۰ - ۲۲:۲۰
امیرعبداللهیان:

انتخاب قطعی ایران در مذاکرات وین عدم عبور از خطوط قرمز است

وزیر خارجه در دیدار همتای اتریشی گفت: اگر انتخاب نهایی بین عدم توافق از یک‌سو و گذر کردن از منافع مردم ایران - به‌عنوان خط قرمز- از سوی دیگر باشد، انتخاب قطعی ایران احترام به منافع ملی و عدم عبور از خطوط قرمز منطقی و مشروع کشور است.
 
 
 
سرویس سیاسی-
 
حسین امیرعبداللهیان و «الکساندر شالنبرگ» وزرای خارجه ایران و اتریش دیروز شنبه ۳۰ بهمن‌ماه در حاشیه پنجاه و هشتمین نشست کنفرانس امنیتی مونیخ دیدار و گفت‌وگو کردند.
امیرعبداللهیان در این ملاقات ضمن تشکر از اتریش به خاطر میزبانی مذاکرات جاری در وین اظهار داشت: امروز وین مرکز تحولات در حوزه‌های مهمی برای ایران و جامعه جهانی است.
انتخاب قطعی ایران 
در مذاکرات وین
وی با اشاره به اهمیت خطوط قرمز ایران و عدم امکان نادیده گرفتن آن‌ها در وین تصریح کرد: اگر انتخاب نهایی بین عدم توافق از یک‌سو و گذر کردن از منافع مردم ایران - به‌عنوان خط قرمز ما- از سوی دیگر باشد، انتخاب قطعی جمهوری اسلامی ایران احترام به منافع ملی و عدم عبور از خطوط قرمز منطقی و مشروع کشورمان است.
وزیر خارجه ایران ایجاد و حفظ تعادل بین حقوق و مسئولیت‌ها را اصلی بدیهی برای پایداری هر توافقی برشمرد و یادآور شد: اکنون طرف‌های غربی باید تصمیم نهایی خود را بگیرند که آیا می‌خواهند به تروریسم اقتصادی جاری و بی‌عملی‌ها و بدعهدی‌های خود پایان دهند و یا همچنان می‌خواهند به بهانه‌های غیرقابل‌قبول استخوان‌لای ‌زخم باقی بگذارند.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان تأکید کرد: برپایی کارزارهای رسانه‌ای از سوی سه کشور اروپایی و آمریکا برای دستیابی به اهداف مذاکراتی خود، تأثیری بر مأموریت قطعی مذاکره‌کنندگان برای صیانت از منافع مردم بزرگ ایران ندارد.
وزیر خارجه اتریش: همه باید تلاش کنیم تا توافق حاصل شود
«الکساندر شالنبرگ» وزیر خارجه اتریش نیز با اشاره به ملاقات خود با تمامی روسای هیئت‌های مذاکره‌کننده در وین بیان کرد: گام‌های آخر مذاکرات بسیار سخت و گاهی وقت‌ها نفس‌گیر است و شاید برخی روزها پیشرفتی حاصل نشود، اما همه باید همچنان تلاش کنیم تا توافق حاصل شود.
وی اضافه کرد: اتریش با وجود این‌که یکی از طرف‌های برجام نیست، اما نسبت به هر کمک ممکنی به مذاکرات تعهد قطعی دارد.
به گزارش فارس، وزیر خارجه اتریش تصریح کرد: تردیدی نیست که احیای برجام و بازگشت همه طرف‌ها به تعهدات، راه‌حل بحرانی است که رئیس‌جمهوری سابق آمریکا ایجاد کرده و امروز همه در حال رسیدگی به آن هستیم.
وزیر خارجه ایران 
در دیدار همتای ایتالیایی:
اراده ما رسیدن به توافق خوب در کمترین زمان است
امیرعبداللهیان همچنین دیروز شنبه در دیدار همتای ایتالیایی گفت: اراده ما رسیدن به توافق خوب در کمترین زمان است، ولی این‌که چند روز و یا چند هفته طول بکشد، به رفتار و اراده آمریکا و توجه اروپا به اصول و قواعد مذاکره و حقوق مشروع ایران وابسته است.
امیرعبداللهیان 
در دیدار وزیر خارجه هلند تأکید کرد؛
ضرورت رفع  همه تحریم‌های ناهمخوان با برجام
وزیر خارجه کشورمان روز جمعه (29 بهمن) نیز در دیدار همتای هلندی خود در مونیخ به تشریح آخرین وضعیت روند مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین پرداخت و ضمن تبادل‌نظر با همتای هلندی خود در این خصوص، بر موضع جمهوری اسلامی ایران مبنی بر ضرورت رفع همه تحریم‌های ناهمخوان با برجام و لزوم توجه به رعایت خطوط قرمز کشورمان در روند مذاکرات جاری در وین تأکید کرد.
وزیر خارجه هلند همچنین با ابراز امیدواری نسبت به حصول توافق در کوتاه‌ترین زمان ممکن برای ورود به شرایطی جدید، بر آمادگی هلند برای گسترش روابط دوجانبه و ارتقای همکاری‌ها با ایران تأکید کرد.
توصیه امیرعبداللهیان به همتای آلمانی:‌
طرف‌های مقابل مذاکرات را 
به فضای رسانه‌ای نکشانند
وزیر خارجه ایران جمعه
۲۹ بهمن‌ماه در حاشیه پنجاه و هشتمین کنفرانس امنیتی مونیخ با «آنالنا بائربوک» وزیر خارجه آلمان دیدار و درباره موضوعات دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی به بحث و تبادل‌نظر پرداخت.
امیرعبداللهیان در این دیدار در خصوص آخرین وضعیت گفت‌وگوها در وین با همتای آلمانی خود نیز بحث و تبادل‌نظر کرد و با تأکید بر این‌که ایران از روز اول عزم جدی برای یک توافق خوب را داشته، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران انتظار دارد طرف‌های اروپایی و برجامی خطوط قرمز ایران را با دقت در نظر داشته و تلاش کنند پس از سال‌ها بی‌عملی، نقش مؤثری در تأمین حقوق مشروع ایران به‌عنوان طرف متضرر از خروج یک‌جانبه و غیرقانونی آمریکا داشته باشند.
وی با رد برخی اظهارات در خصوص تعیین ضرب‌الاجل‌های ساختگی، تأکید کرد: تهران کیفیت توافق را در کنار عنصر زمان می‌بیند و اگر همین امروز به خواسته‌های مشروع ایران توجه شود می‌توان در وین به توافق دست یافت.
وزیر خارجه کشورمان تصریح کرد: ضروری است در این گام‌های آخر طرف مقابل اشتباه محاسباتی نکرده و مذاکرات را به فضای رسانه‌ای نکشاند.
وزیر خارجه آلمان: گفت‌وگوها در نقطه حساسی قرار دارد
خانم «آنالنا بائربوک» نیز با تشکر از اظهارات وزیر امور خارجه و استقبال از گسترش همه‌جانبه روابط، بر عزم برلین در این خصوص تأکید کرد.
به گزارش فارس، وزیر امور خارجه آلمان نیز ضمن مرور پیشرفت‌ها در وین اظهار داشت: گفت‌وگوها در نقطه حساسی قرار دارد و لازم است همه طرف‌ها حداکثر تلاش خود را کنند تا بتوان در کوتاه‌ترین زمان از این مرحله عبور کرد و فصل جدیدی را گشود.
وی با تأکید بر رعایت حقوق ایران خواستار تشدید فعالیت‌ها برای رسیدن به یک توافق خوب در وین شد.
امیرعبداللهیان 
در دیدار با گوترش:
طرف مقابل در وین
 اراده عملی خود را نشان دهد
وزیر امور خارجه ایران عصر جمعه 29 بهمن‌ماه در ادامه دیدارهای خود در حاشیه کنفرانس مونیخ با «آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل متحد دیدار و درباره مسائل مورد اهتمام و علاقه مشترک ازجمله اوضاع یمن، افغانستان و آخرین تحولات در مذاکرات وین گفت‌وگو و تبادل‌نظر کرد.
امیرعبداللهیان در دیدار با دبیرکل سازمان ملل در خصوص مذاکرات رفع تحریم‌های ایران در وین، با اشاره به جدی و فشرده بودن گفت‌وگوها خاطرنشان کرد: پیشرفت‌ها در روند مذاکرات قابل‌توجه است، اما هنوز طرف مقابل در برخی موضوعات کلیدی باید در تأمین حقوق و منافع مشروع ایران تصمیمات جدی سیاسی اتخاذ کند و اراده عملی خود را نشان بدهد.
گوترش: همه منتظریم 
یک توافق مورد قبول همه طرف‌ها حاصل شود
آنتونیو گوترش هم در خصوص موضوع مذاکرات جاری در وین و برجام تأکید کرد: همه منتظریم که یک توافق موردقبول همه طرف‌ها برای اجرایی شدن هر چه زودتر توافق از سوی طرف‌های مذاکره و تأمین منافع ایران حاصل شود.
حسین امیرعبداللهیان همچنین در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ با رئیس‌جمهور اسلوونی و وزرای خارجه بوسنی، قطر، هند، بلژیک، سوئد و عراق نیز دیدار و گفت‌وگو کرده بود. پنجاه و هشتمین کنفرانس امنیتی مونیخ از جمعه به مدت سه روز در شهر مونیخ در حال برگزاری است. حسین امیرعبداللهیان بدین منظور روز جمعه وارد مونیخ شد. 
وی که برای شرکت در پنجاه و هشتمین نشست
کنفرانس امنیتی مونیخ به شهر مونیخ سفر کرده عصر جمعه
۲۹ بهمن‌ماه در اظهاراتی درباره این سفر اظهار داشت: این سفر برای شرکت در کنفرانس بین‌المللی امنیتی مونیخ انجام شده و فرصتی است که اولاً ما سیاست خارجی دولت مردمی و تحول‌گرای سیزدهم در جمهوری اسلامی ایران را تبیین کنیم و به‌موازات آن، اعلام مواضع منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران با توجه به بحران‌هایی که در منطقه غرب آسیا با آن روبرو هستیم و طبعاً تمرکز بر موضوع مذاکرات وین برای لغو تحریم‌ها.
وزیر خارجه ایران افزود: امیدواریم که گفت‌وگوهای جمهوری اسلامی ایران و کشورهای ۱+۴ در وین منجر به رسیدن به یک توافق خوب در آینده نزدیک شود. رئیس دستگاه دیپلماسی که با خبرگزاری صداوسیما گفت‌وگو می‌کرد، خاطرنشان کرد: برای مرحله پس از توافق خوب، نیازمند این هستیم که گفت‌وگوهایی را با کشورهای مختلف داشته باشیم برای اینکه آماده بازگشت همه طرف‌ها به تعهداتشان و اجرای توافقات ذیل برجام که در سال ۲۰۱۵ انجام شد، باشیم.
هنوز با برخی مسائل حل‌نشده‌ای در وین مواجهیم
وزیر خارجه خاطرنشان کرد: البته در موضوع مذاکرات وین، ما هنوز با برخی مسائل حل‌نشده‌ای مواجه هستیم که آقای باقری و همکارانم در وین با جدیت و با هدف رسیدن به یک توافق خوب گفت‌وگوها را ادامه می‌دهند.
این طرف‌های غربی هستند
 که بایستی ابتکار 
و انعطاف واقعی خودشان را 
به تصویر بکشند
وی در پاسخ به این سؤال که چقدر لغو تحریم‌ها را نزدیک می‌دانید و طرف‌ها به این توافق می‌رسند؟ اظهار داشت: آن چیزی که مربوط به جمهوری اسلامی ایران است و ابتکارات فعالی که جمهوری اسلامی ایران روی میز مذاکره‌کننده‌ها قرار داده، ما به یک توافق خوب و دست‌یافتنی بسیار نزدیک هستیم، اما این طرف‌های غربی هستند که بایستی ابتکار و انعطاف واقعی خودشان را به تصویر بکشند و آن‌ها هستند که می‌توانند تعیین کنند که این مذاکرات در چند روز آینده به نتیجه خواهد رسید یا در چند 
هفته آینده.
 
صدراعظم آلمان:
 همه عناصر یک توافق در وین روی میز است
«اولاف شولتز» صدراعظم آلمان در اظهاراتی در کنفرانس امنیتی مونیخ در خصوص مذاکرات وین مدعی شد «همه عناصر» یک توافق روی میز است و بازهم به روال طرف‌های غربی برجام با هدف تحت ‌فشار قرار دادن ایران، عنصر زمان را مطرح کرد.
شولتز در این خصوص اظهار داشت: «ما اکنون این شانس را داریم که به توافقی برسیم که اجازه می‌دهد تحریم‌ها برداشته شود؛ اما اگر خیلی سریع موفق نشویم، خطر شکست مذاکرات وجود دارد». وی سپس با انداختن توپ در زمین ایران، افزود: مقامات ایران یک انتخاب دارند. اکنون لحظه رویارویی با حقیقت است.
به گزارش فارس، وی در ادامه مدعی شد: ایران هسته‌ای برای آلمان قابل‌قبول نیست، تا حدی به این دلیل که امنیت اسرائیل غیرقابل‌مذاکره است.
این اظهارات در حالی مطرح شده که شواهد روزافزون حکایت از آن دارد که به نتیجه رسیدن مذاکرات وین مستلزم اخذ تصمیم‌های سیاسی از سوی غربی‌ها به‌ویژه واشنگتن برای رفع تحریم‌ها است. پیش‌تر، یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم با بیان این‌که در جریان مذاکرات در وین «پیشرفت قابل‌توجهی» حاصل شده، مدعی شد درصورتی‌که ایران در این مورد «جدیت نشان دهد»، توافق در عرض چند روز ممکن است.
ارزیابی اولیانوف از نتیجه مذاکرات وین
«میخائیل اولیانوف» نماینده دائم روسیه در سازمان‌های بین‌المللی مستقر در وین با اشاره به حضور نمایندگان سه هیئت اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان در وین، ارزیابی از ادامه مذاکرات درباره لغو تحریم‌ها علیه ایران در پایتخت اتریش ارائه داد.
وی در پیامی که در صفحه توییتر خود منتشر کرد، در این خصوص نوشت: «عالی! رؤسای هیئت‌های E3 (آلمان، فرانسه و انگلیس) باید برای چند روز وین را ترک کنند اما تیم‌های آن‌ها برای مذاکرات بیشتر در پایتخت اتریش در دسترس خواهند بود! این دلگرم‌کننده است! ما به تکمیل موفقیت‌آمیز مذاکرات درباره برجام نزدیک می‌شویم.»
اولیانوف پیش‌ازاین نیز، شب جمعه در مصاحبه با خبرگزاری «ایتارتاس» روسیه تصریح کرد که گفت‌وگوهای وین برای احیای برنامه جامع اقدام مشترک درباره برنامه هسته‌ای ایران در مرحله پایانی خود قرار دارد و شانس دستیابی به توافق پیش از پایان ماه جاری میلادی بسیار زیاد است.
وی در ادامه افزود: «گفت‌وگوهای وین در مرحله پایانی بوده و فرصتی واقعی برای رسیدن به نتیجه‌ای وجود دارد که طی ماه‌های متمادی گذشته به دنبال آن بوده‌ایم.»
این خبر در حالی منتشر شده است که خبرگزاری رویترز در جریان مذاکرات فعلی در پایتخت اتریش در خصوص لغو تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی، گزارش‌های تحریف‌شده‌ای از مفاد توافق احتمالی بین ایران و طرف‌های مذاکره‌کننده ارائه داده است که مقام‌های ایران این گزارش‌ها را رد کرده‌اند.
سناتور ارشد دموکرات: قطعاً هر توافقی با ایران را
در کنگره بررسی می‌کنیم
«باب منندز»، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا بار دیگر خواستار نظارت کنگره آمریکا بر هرگونه توافقی شده که ممکن است از مذاکرات رفع تحریم‌ها در وین حاصل شود. منندز روز پنجشنبه در جلسه‌ای با حضور اعضای لابی صهیونیستی «آیپک» ابراز نگرانی کرده که تنش‌ها در مرز با اوکراین ممکن است همکارانش در مجلس سنا را از تمرکز بر پرونده مذاکرات هسته‌ای با ایران دور کند.
منندز حدود دو هفته پیش هم در یک سخنرانی در مجلس سنا اظهاراتی در مخالفت با توافق برجامی با ایران مطرح کرده بود که موردتوجه گروه زیادی از تحلیلگران و قانون‌گذاران آمریکایی قرار گرفت. او در آن سخنرانی از رویکرد دولت «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا در قبال ایران انتقاد کرد و خواستار گنجاندن موضوعات موشکی و پرونده‌ای در هر توافق با ایران شد.
منندز در جلسه روز پنجشنبه گفت: «مطمئن نیستم هم‌زمان با صحبت‌های من همکارانم کاملاً روی موضوع ایران متمرکز باشند. من می‌خواستم توجه همکارانم را برگردانده و از این طریق پیامی هم به دولت و متحدانمان در خارج از کشور برسانم مبنی بر اینکه چه چیزی در اینجا موردحمایت واقع خواهد شد و چه چیزی خیر.»
منندز در بخش دیگری از اظهاراتش مدعی شد که ایران واکنش آمریکا به حمله احتمالی روسیه به اوکراین را رصد خواهد کرد. او به همین دلیل گفت چنانچه روسیه به اوکراین حمله کند آمریکا «تبعاتی واقعی» به روسیه تحمیل کند.
قانونگذار ارشد آمریکایی در ادامه اظهاراتش تصریح کرد که کنگره «به طور یقین» هرگونه «سند توافق‌شده» با ایران را به‌موجب «قانون بررسی توافق هسته‌ای ایران» موردبررسی قرار خواهد داد.
دیدگاه کاخ سفید درباره روند مذاکرات وین
«جن ساکی» سخنگوی کاخ سفید شامگاه جمعه گفت که گفت‌وگوهای هسته‌ای غیرمستقیم هفته گذشته با ایران در وین با پیشرفت واقعی همراه بوده است.
وی که در کنفرانس خبری کاخ سفید صحبت می‌کرد، مدعی شد:‌ درصورتی‌که تهران جدیت لازم را نشان دهد، امکان تحقق بازگشت مشترک به برجام طی روزهای آینده وجود دارد.
جن ساکی در حالی از جدیت ایران سخن می‌گوید که این واشنگتن بوده است که در دوران ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا به‌صورت یک‌جانبه و برخلاف قطعنامه‌های سازمان ملل از توافق هسته‌ای با ایران خارج شده و سیاست فشار حداکثری علیه ایران را در پیش گرفت.
گمانه‌زنی دیپلمات روسیه 
درباره زمان احتمالی توافق در وین
«میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در سازمان‌های بین‌المللی در وین اتریش روز جمعه خبر داد که گفت‌وگوهای وین برای احیای برنامه جامع اقدام مشترک درباره برنامه هسته‌ای ایران در مرحله پایانی خود قرار دارد و شانس دستیابی به توافق پیش از پایان ماه جاری میلادی بسیار زیاد است.
وی که با خبرگزاری روسی «ایتارتاس» مصاحبه می‌کرد، افزود: «گفت‌وگوهای وین در مرحله پایانی بوده و فرصتی واقعی برای رسیدن به نتیجه‌ای وجود دارد که طی ماه‌های متمادی گذشته به دنبال آن بوده‌ایم».