کشورهای خلیج فارس ناچارند مشکلاتشان را با ایران حل کنند(خبر ویژه)
این روزنامه آمریکایی بدون آن که به نقش تغییر دولت در ایران اشاره کند، نوشت: کشورهای حاشیه خلیج فارس در گذشته با توافق برجام مخالفت میکردند اما اکنون میگویند از احیای دوباره آن حمایت میکنند. آنها در عین حال تلاش به تعامل با تهران را در دوره بیاطمینانی نسبت به حفظ قدرت آمریکا در منطقه آغاز کردهاند.
این دولتها در حالی که حامی ممانعت از دستیابی ایران بر سلاح هستهای هستند به حذف تحریمهای تهران علاقمندی دارند. سیاستمداران و تحلیلگران منطقهای معتقدند تغییر در دیدگاه این کشورها به همان اندازه که به روابطشان با تهران مرتبط است، به ناراحتی از واشنگتن نیز ارتباط دارد.
عربستان و امارات نگران هستند که عدم دستیابی به توافق برای بازگشت به برجام میتواند منجر به رویارویی مستقیم آمریکا و اسرائیل با ایران شود که در چنین سناریویی، آنها بیشترین بار درگیری را متحمل خواهند شد.
تصور اولیه مبنی بر اینکه آمریکا از آنها حفاظت میکند در دوران ترامپ رنگ باخت. شواهد نشان میداد که واشنگتن علاقهای به حمایت از این کشورها ندارد. به نظر میرسداین علاقه در دوران بایدن کمتر هم شده است.
کشورهای عربی خلیج فارس مدتهاست که بیشتر نگران جنگهای نیابتی ایران در منطقه و توسعه موشکهای بالستیک این کشور که میتوانند به قلمروشان برسند هستند تا برنامه هستهای تهران این موضوعات در طول بحث بر سر برجام اولیه کنار گذاشته شد، ایالات متحده و شرکای آن در مذاکرات فعلی نیز گفتهاند که اولویت اول آنها بازگشت به پایبندی به توافق هستهای است و امیدوارند که بعداً به نگرانیهای دیگر بپردازند. این در حالی است که ایران گفته هرگز قصد ندارد درباره این موضوعات منطقهای مذاکره کند.
مقامات این کشورها میگویند که به دلیل بیاعتنایی آمریکا به نگرانیهایشان آنها تلاش جدیدی را برای کنار گذاشتن دشمنیهای چند دههای با ایران که به دامن زدن به درگیری بین آنها کمک کرده آغاز کردهاند.
مهمترین تعامل در هفته گذشته با سفر مشاور امنیت ملی امارات به تهران رخ داد. این بالاترین سطح تماس بین مقامات ایرانی و اماراتی در یک دهه گذشته بود.
انور قرقاش، مشاور ارشد سیاست خارجی امارات متحده عربی در کنفرانس مناظره استراتژیک ابوظبی پیش از این نشست گفت: ما اقداماتی را برای تنشزدایی انجام دادهایم، زیرا هیچ علاقهای به رویارویی نداریم. کل منطقه بهای چنین رویاروییای را پرداخت خواهد کرد.
«ریاض کهویجا» مشاور دفاعی مستقر در دبی میگوید: خروج بیقاعده و شلخته ایالات متحده از افغانستان، انفعال آمریکا در پاسخ به حملات پهپادی حوثیها علیه تاسیسات نفتی عربستان، همراه با سیگنالهای بیتوجهی واشنگتن به خاورمیانه، همگی به ایجاد این احساس برای کشورهای عربی کمک کردهاند که باید اقدام پیشگیرانه انجام داد. هر کشوری در تلاش است تا سیاستهایی اتخاذ کند که منافع خودش را تأمین کند. این کشورها دیگر به امید آمریکا نیستند.