kayhan.ir

کد خبر: ۲۲۶۳۵۸
تاریخ انتشار : ۳۰ شهريور ۱۴۰۰ - ۲۲:۱۰
عضو هیئت مدیره اتحادیه واردکنندگان نهاده‌های دام و طیور مطرح کرد

افزایش 50 درصدی قیمت جهانی نهاده‌های دامی در یک ‌سال

عضو هیئت‌ مدیره اتحادیه واردکنندگان نهاده‌های دام و طیور گفت: بر اساس مستندات، قیمت نهاده‌های دامی در بازارهای جهانی، طی یک‌سال ۵۰ درصد افزایش یافته اما در داخل کشور مغفول مانده است.

سیدجلال طیبا، در گفت‌و‌گو با خبرگزاری مهر با بیان اینکه بر اساس مستندات، قیمت نهاده‌های دامی در بازارهای جهانی ۵۰ درصد افزایش یافته اما این امر در تحلیل دلایل افزایش قیمت نهاده‌ها در داخل کشور مغفول مانده است، اظهار کرد: موضوعی که همواره در این روزها به آن پرداخته می‌شود عدم تأثیر یارانه پرداختی از طریق ارز ۴۲۰۰ تومانی روی کالاهای نهایی مورد مصرف مردم و نقش واردکنندگان در قیمت کالاهای اساسی است.
وی افزود: نکته مغفول مانده در این فرآیند نقش تغییرات قیمت‌های جهانی نهاده‌ها و افزایش سایر هزینه‌های داخلی در بالا رفتن قیمت کالای نهایی در بازار داخلی است. بر اساس مستندات موجود؛ نرخ رشد بهای جهانی نهاده‌ها از تیرماه سال ۱۳۹۹ تا ماه مشابه امسال برای سه گروه نهاده شامل ذرت، جو و کنجاله سویا بالغ بر ۵۰ درصد بوده است.
عضو هیئت مدیره اتحادیه واردکنندگان نهاده‌های دام و طیور ایران تصریح کرد: نرخ مصوب فروش داخلی در این فاصله زمانی میانگین کمتر از
۳۰ درصد افزایش پیدا کرده و این در حالی است که سایر هزینه‌های واردکنندگان از جمله نقل و انتقال ارز خارج از شبکه بانکی، دموراژ ناشی از توقف کشتی‌ها در بنادر، هزینه‌های تأخیر در پرداخت به فروشندگان خارجی و حتی هزینه‌های داخلی ناشی از تخلیه و انبارداری کالا در بنادر افزایش چشمگیری داشته است.
این مسئول صنفی خاطرنشان کرد: با توجه به افزایش تمامی هزینه‌های مؤثر در واردات کالا، تعداد قابل توجهی از شرکت‌های واردکننده از چرخه واردات این کالاها خارج شده و مابقی شرکت‌ها با زیان و یا سودهای اندک به فعالیت خود ادامه می‌دهند.
ضرورت خودکفایی در نهاده‌های دامی
گفتنی است، وزیر جهادکشاورزی چند روز پیش گفته بود که امکان تولید50 درصد نهاده‌های دامی مورد نیاز کشور وجود ندارد و رئیس‌ مؤسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی هم گفت که در چهار محصول دانه‌های روغنی، چغندرقند، نیشکر و ذرت امکان خودکفایی نداریم.
اگر کشور ما دشمن نداشت، به دلیل وجود رقابت‌ها و قیمت‌های جهانی بالا؛ «مجبور» بودیم در تمام محصولات کشاورزی بویژه محصولات اساسی، خودکفا شویم اما حالا که دشمنان عنود و حسودی داریم که روی «نمی‌توانیم»‌های ما تمرکز می‌کنند و از همان ناحیه ضربات ناجوانمردانه‌ای می‌زنند، این «مجبور» بودن غلیظ‌تر می‌شود.
در بحث نهاده‌های دامی، تولید نهاده‌های بومی با استفاده از ظرفیت‌های انسانی و فناوری دانش‌بنیان باید در دستور کار قرار بگیرد؛ به ویژه آنکه
سورنا ستاری؛ معاون علمی فناوری رئیس‌جمهور، سال گذشته با بیان اینکه لزومی ندارد از نهاده‌های دامی خارجی استفاده کنیم، بر آمادگی شرکت‌های دانش‌بنیان کشور برای تولید نهاده‌های بومی دام و طیور تاکید کرده بود.
اگر بهانه نکاشتِ محصولات کشاورزی، کم آبی است می‌توان با هماهنگی وزارتخانه‌های جهاد کشاورزی، نیرو، صمت و استانداری‌ها و استفاده بهینه از آب‌های بارش، دریا، چاه و ژرف؛ کشور را در زمینه تولید زنجیره غذایی خودکفا کرد.