مهمترین مشکل در پیک پنجم کرونا کمبود پرستار بود
معاون توسعه و مدیریت منابع سازمان نظام پرستاری گفت: مهمترین مشکل در پیک پنجم کرونا موضوع کمبود نیرو بود تا حدی که از برخی استانها و شهرستانها گزارشاتی به دستمان میرسید که ۲۵ بیمار را یک پرستار مدیریت میکند.
حمیدرضا عزیزی در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا، با اشاره به معضل کمبود نیروی پرستاری در کشور، اظهارداشت: متاسفانه در حدود چهار سال گذشته وزارت بهداشت جذب نیروی مناسبی نداشته است و تنها در مقاطع کوتاه و تعداد کم جذب صورت گرفته است که در برابر میزان خروجی ناشی از بازنشستگی، استعلاجیها، مهاجرت و... بسیار ناچیز بوده است. در حال حاضر تعداد پرستار نسبت به تخت بیمارستانی در کشور در بدترین حالت و حدود ۰.۸ به ازای هر تخت است. این عدد در شهرهای محروم نظیر زاهدان و... به ۰.۵ رسیده است که یک فاجعه خواهد بود.
عزیزی افزود: استاندارد موجودِ نسبتپرستار به تخت در برخی نقاط دنیا چهار پرستار به ازای یک تخت است. ما در پایینترین حد استاندارد ۲.۵ پرستار به ازای هر تخت را در نظر گرفتیم که حتی به این عدد هم نرسیدیم.
وی ادامه داد: اهمال کاری که مسئولین وزارت بهداشت داشتند سبب شد تا نسبتپرستار به تخت
روز به روز کمتر شود و متاسفانه موضوعی که اخیرا باعث گلایه پرستاران شد و نامهای هم به همان دلیل برای معاونت درمان وزارت بهداشت ارسال کردند این بود که وزارت بهداشت به جای آنکه بیاید مشکل کمبود نیرو را اساسی و ریشهای حل کند آمدند بخش نامهای اعلام کردند که به کارگیری دانشجویان و گروههایی مثل مامایی، اتاق عمل و... به جای پرستار را مشروعیت دادند که این از جهتی مخالف مسائل قانونی است و از جهتی دیگر درحالی میخواهند مشکل کمبود نیروی پرستاری را حل کنند که همکاران سایر بخشها هم به مقدار نیاز نیست.
معاون توسعه و مدیریت منابع سازمان نظام پرستاری با بیان اینکه عدم جذب پرستار در سالیان گذشته آسیب زیادی به نظام سلامت وارد کرده است، گفت: یکی از مشکلات اصلی که در پیک پنجم کرونا با آن مواجه بودیم همین موضوع کمبود نیرو بود تا حدی که از برخی استانها و شهرستانها گزارشاتی به دستمان میرسید که ۲۵ بیمار را یک پرستار مدیریت میکند و این شرایط اصلا خوب نیست. این موضوع به کلانشهرها هم رسیده است و در همین تهران در برخی بخشها ۱۵ بیمار بدحال توسط یک پرستار رسیدگی میشدند و این فاجعه است. مسئولین سال گذشته قولهایی برای استخدام دادند که وزارت بهداشت در اوج بیتدبیری علیرغم برگزاری آزمون آن هم در حالی که در ۶ یا ۷ ماه اخیر بدترین شرایط جنگی با کرونا را داشتیم و رکوردهای ابتلا و مرگ و میر شکسته شد، حتی یک نفر را از آن تعداد به سیستم تزریق نکرده است.
عزیزی افزود: درخواست اساسی ما این است که سربازان خط مقدم دفاع از سلامت مردم مانند سایر مدافعین کشور شارژ روحی شوند تا خستگی و فرسودگی طولانی مدت آنها برطرف شود. از بُعد مالی نیز حداقل کاری که میشود انجام داد این است که مانند خیلی از کشورهای دنیا بخشودگی مالیات بر حقوق پرستاران حداقل در دوران کرونا اعمال شود.
وی با انتقاد از به کارگیری نیروهای شرکتی در قالب قرارداد ۸۹ روزه، بیان داشت: هنوز در برخی استانها در این شرایط بحرانی پرستاران را ۸۹ روز به کار دعوت میکنند و بعد که پیک فروکش کرد عذر آنها را میخواهند. این غیرحرفهایترین رفتار با پرستاران است.
توقف فوت پرستاران بعد از واکسیناسیون
معاون توسعه و مدیریت منابع سازمان نظام پرستاری درباره آخرین آمار ابتلای پرستاران به کرونا و شهدای پرستاری، گفت: بیش از ۱۳۰ شهید پرستاری و حدود ۱۲۰ هزار مبتلا به کرونا از جامعه پرستاری داریم. خوشبختانه از اردیبهشت ماه به بعد که پرستاران واکسن تزریق کردند تاکنون نسبت شهدای مدافع سلامت نسبت به سال گذشته و ماههای قبل از تزریق واکسن بسیار کاهش یافته است. افرادی هم که در این مدت از دست دادیم کسانی بودند که یا به هر دلیلی واکسن نزدند یا مشکلات نقص سیستم ایمنی داشتند اما، با تزریق دو دُز واکسن آمارها کاهش یافته و هنوز در این جمعیت کسی را پیدا نکردیم که دو دُز واکسن تزریق کرده و به رحمت ایزدی پیوسته باشد.
عزیزی با اشاره به اینکه پرونده همه این ۱۳۰ شهید پرستاری در کمیته تعیین مصداق شهدای سلامت تعیین تکلیف نشده است، افزود: این مشکل را ما با دوستانمان در دولت قبل در مجموعه وزارت بهداشت، سازمان امور استخدامی و بنیاد شهید داشتیم و متاسفانه نوع رفتار با خانواده معظم شهدا از نوع بروکراتیک بود که در شان این خانوادهها نبود. هنوز بسیاری از پروندهها با بهانههای واهی در صف تعیین تکلیف است.