علت بیماری «قارچ سیاه» تضعیف سیستم ایمنی بدن است و مختص کرونا نیست
«موکورمایکوزیس» نوعی عفونت قارچی مزمن و عامل بیماری «قارچ سیاه» است که منجر به ایجاد رنگ سیاه در مخاط بینی میشود و میتواند سینوسها، مغز، ریهها و چشمها را آلوده کند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، بیماری «قارچ سیاه» عموما در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفتری داشته و توان مبارزه کمتری با عفونت دارند، بروز میکند و میتواند در افراد دیابتی یا دارای نقص ایمنی شدید مانند بیماران سرطانی یا مبتلایان به ایدز خطرساز باشد.
آبریزش بینی، تورم و درد یک طرفه صورت، سردرد، تب و بافتمردگی برخی از علائم ابتلا به این عفونت قارچی است که سبب مرگ برخی از بیماران نیز میشود.
این قارچ که معمولا درون خاک، گیاهان پوسیده و بافتهای مرده برخی حیوانات وجود دارد از طریق تنفس یا زخمهای پوستی وارد بدن انسان شده و به مخاط بینی آسیب میرساند.
اخیرا مواردی از ابتلا به بیماری قارچ سیاه در میان مبتلایان به بیماری کووید-۱۹ که در بیمارستانهای هند، عراق و بولیوی بستری شدهاند، مشاهده شده است.
به گفته متخصصان، گسترش سریع این عفونت تا حد زیادی به استفاده بیرویه از داروهای کورتیکواستروئید (کورتون) که اغلب برای درمان بیماران مبتلا به کووید-۱۹ تجویز میشود، ارتباط پیدا میکند. استفاده بیش از حد از این داروها یا مصرف آنها توسط افرادی که سیستم ایمنی بدن آنان به دلیل بیماری ضعیف شده است، در واقع خطر ابتلا به این عفونت قارچی را افزایش میدهد.
همچنین متخصصان به برخی دلایل محیطی از جمله وجود آب آلوده در کپسولهای اکسیژن یا دستگاههای مرطوبکننده هوا به عنوان دیگر عوامل دخیل در تکثیر قارچ سیاه و پیشرفت آلودگی ناشی از این عفونت قارچی اشاره کردهاند.
به گفته پزشکان هندی، این عفونت ۱۲ تا ۱۸ روز پس از بهبودی بیماری کووید-۱۹ ظاهر میشود. درصورتیکه بیماران به موقع و به درستی تحت درمان قرار نگیرند، احتمال فوت بیمار تا ۹۴ درصد افزایش پیدا میکند. هزینه درمان این بیماری سنگین است و مشکل کمبود داروی آن نیز جدی است.
بسیاری از بیماران برای طی کردن روند درمان به موقع مراجعه نمیکنند و حضور آنان در مراکز درمانی تنها زمانی است که دیگر بینایی خود را از دست دادهاند و پزشکان مجبورند چشم را تخلیه کنند تا از رسیدن عفونت به مغز جلوگیری نمایند.
«قارچ سیاه» از قبل نیز وجود داشته است
استاد بیماریهای ریوی گفت: بیماری قارچ سیاه بیماری است که از قبل نیز وجود داشته و علت آن تضعیف سیستم ایمنی بدن است و مختص کرونا نیست.
سید علی جواد موسوی، در گفتوگو با خبرگزاری فارس در پاسخ به این پرسش که «بیماری قارچ سیاه چه ویژگی دارد؟»، بیان داشت: بیماری قارچ سیاه بیماری جدیدی نیست و علت بروز آن قارچی بنام«موکورمیستس»بوده و این بیماری از قبل نیز وجود داشته است.این بیماری هر زمان که سیستم ایمنی بدن فرد ضعیف شود حمله میکند.
موسوی افزود: در بیماری کرونا نیز به علت اینکه سیستم ایمنی بدن تضعیف میشود ممکن است این بیماری تشدید شود.
وی با اشاره به شیوع این بیماری در افراد دیابتی و دارای بیماریهای زمینهای، گفت:در بیماران دیابتی سینوسها را بیشتر در گیر میکند و اگر تشخیص داده نشود، ریه را نیز درگیر خواهد کرد.
این استاد بیماریهای ریوی با اشاره به اینکه این بیماری دارویی ضد قارچ دارد و نگرانی از بابت دارو وجود ندارد، ابراز داشت: چون شیوع کرونا زیاد شده است در اثر ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن این بیماری نیز در برخی افراد بروز میکند.