کشور ما فاقد مدل و الگو برای تغییر و نحوه حکمرانی سایبری است
خبرگزاری مهر گفتوگویی را با سردار «غلامرضا جلالی»، رئیس سازمان پدافند غیرعامل انجام داده است. در ابتدای این گفتوگو از سردار جلالی پرسیده شده که مسئولان کشور تا چه اندازه اهمیت موضوع فضای مجازی را درک کردهاند؟ که او در پاسخ گفت: «ما با فناوریهای نو و جدید در دنیا و کشور مواجه هستیم که اثرات اساسی بر نظام حکمرانی میگذارد. رویکرد مقام معظم رهبری به فضای مجازی نشان میدهد که ایشان از این مدل تغییر در نظام حکمرانی آگاهی کامل دارند. ایشان معتقد هستند که باید به این موضوع بهصورت جامع توجه شود و تأکید زیادی روی فرصتهای این تغییرات و مقابله با تهدیدات دارند که بسیار دقیق و واقعبینانه است.»
وی افزود: «ما به مدلی از حکمرانی بومیدر فضای سایبری نیاز داریم. برای پاسخ به این نیازها که حکمرانی بومیدر فضای سایبری چگونه باید باشد، نحوه تعامل رهبران با مردم چگونه باید باشد، نحوه ارائه خدمات به مردم چگونه باید باشد، نحوه تأمین امنیت برای مردم چگونه باید باشد، تأمین معیشت و شغل چگونه باید باشد، درآمدها و نظام اقتصادی مردم چه تغییری میکند، تحصیل آموزش چه تغییری میکند و طبیعتاًً این تغییر یک تغییر مبنایی و اساسی است و ما نیازمند یک الگو برای این تغییر هستیم.»
سردار جلالی تأکید کرد: «مسئله مهم بعدی این است که مسئولان باید در این نظام، اجماع و اقناع داشته باشند و این مدل حکومتی یا نظام حکمرانی ملی در فضای سایبری پذیرفته شود و روی آن اجماع باشد. باید نقشهای راهبردی ملی را بشناسیم و یک نگاه ملی به این موضوع داشته باشیم، اینکه کجا میتوانیم نگاه به بخش خصوصی داشته باشیم، کجا نگاه حاکمیتی لازم است و کجا باید نگاه مردمی داشته باشیم. این امر نیازمند یک مدل اجرایی متفاوت است.»
رئیس سازمان پدافند غیرعامل کشور گفت: «بهنظرم کشور ما فاقد مدل و الگو برای تغییر و نحوه حکمرانی سایبری و دوم فهم و ادراک واحد مسئولان بر این حوزه است. طبیعتاًً وقتی این دو موضوع را نداشته باشیم باید شاهد برداشتهای متفاوت از فضای سایبری، ایفای نقشهای ناهماهنگ با یکدیگر از دستگاههای مختلف و راندمان و خروجی حداقلی از این فضا باشیم. بهنظر من ظلم به این کشور و مردم است که ما نتوانیم نظام حکمرانی را با مدل جدید تطبیق دهیم.»
رئیس سازمان پدافند غیرعامل در اینباره که چرا این احساس ضرورت بهوجود نیامده و اشکال کار کجاست؟ تشریح کرد: «اهمیت این موضوع را همه درک کردهاند اما فهم واحدی از آن ندارند، یعنی همه معتقدند این فضا مهم است به همین خاطر میبینیم همه راجعبه این موضوع نظر میدهند، از وزیر ارتباطات گرفته تا وزیر اقتصاد، وزیر صمت، مسئولان قوه قضائیه و نیروهای امنیتی هر کدام یک نظر دارند. اهمیت این موضوع را همه درک کردهاند اما فاقد یک مدل و الگوی جامع هستیم و هر فردی از منظر و زاویه خودش به این موضوع نگاه میکند. لذا حل کردن مسائل وقتی که هر بخشی با نظر خودش بخواهد پیش برود، کمیسخت خواهد شد. به نظرم همه ضرورت این موضوع را حس کردهاند البته ممکن است این دغدغه را بعضی دستگاهها بیشتر و بعضی کمتر داشته باشند ولی هم مردم و هم دستگاهها ضرورتش را حس کردهاند ولی فاقد یک الگوی واحد هستیم که بتواند نقشها و روشها را درست تقسیم کند.»
سردار جلالی در این مورد که سازمان پدافند غیرعامل کشور در زمینه توجه به دغدغه مقام معظم رهبری درخصوص فضای مجازی چه جایگاهی دارد و چه اقداماتی انجام داده گفت: «طبق اساسنامه مصوب سازمان پدافند غیرعامل کشور، اولین وظیفه ما این است که تهدید را بشناسیم، تشخیص و هشدار دهیم، دوم اینکه در برابر تهدید، کشور را مصونسازی و امنسازی کنیم و سوم اینکه آمادگی برای پاسخ به تهدید و حادثه ایجاد کنیم. ما اگر حداقل این سه وظیفه اصلی را برای سازمان پدافند غیرعامل کشور برابر اساسنامه مصوب مقام معظم رهبری در نظر بگیریم در این حوزه کارهای خیلی خوبی انجام دادهایم.»