kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۱۷۹۷
تاریخ انتشار : ۰۶ آبان ۱۳۹۹ - ۲۱:۰۵
همتی خبر داد

تخصیص 600 میلیون یورو از صندوق توسعه ملی برای مقابله با کرونا

رئیس کل بانک مرکزی با‌ اشاره تخصیص یک میلیارد یورو از منابع صندوق توسعه ملی برای مقابله با کرونا، گفت: معادل ریالی ۶۰۰ میلیون یورو از این یک میلیارد به خزانه واریز شده است.



به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، عبدالناصر همتی اظهار داشت: «تا دوشنبه معادل ریالی ۶۰۰ میلیون یورو از یک میلیارد یورو اختصاص یافته بابت هزینه‌های مقابله با بیماری کرونا به درخواست سازمان برنامه و بودجه به خزانه واریز شده است. به ­زودی معادل هشت هزار میلیارد تومان دیگر نیز به‌حساب خزانه واریز می‌شود تا به وزارت بهداشت پرداخت شود.»
گفتنی است، حدود یکماه پیش، سعید نمکی، وزیر بهداشت در قالب دلنوشته‌ای برای سردار شهید قاسم سلیمانی از پرداخت نشدن یک میلیارد یوروی مصوب سران قوا برای حمایت از بخش بهداشت و سلامت در مقابله با ویروس کرونا گلایه کرد. رئیس کل بانک مرکزی، بعد از انتشار مطلب وزیر بهداشت، تلویحا اعلام کرد: «بانک مرکزی برای کنترل‌ترازنامه خود و مهار تورم، چاره‌ای جز مقاومت در برابر خواسته‌هایی که در جای خود شاید ضروری باشد، ندارد. اجتناب از تسعیر ریالی تخصیص‌های ارزی صندوق توسعه ملی نیز در این راستا است.» در واقع، دلیل همتی برای عدم تخصیص این منابع، این بود که تخصیص این منابع، منجر به تورم می‌شود.  استدلال همتی در این زمینه درست بود، چراکه تبدیل منابع ارزی به ریال، منجر به افزایش سمت راست ‌ترازنامه بانک مرکزی و در پی آن، افزایش سمت چپ‌ترازنامه که سپرده محسوب می‌گردد، می‌شود. بنابراین افزایش سمت چپ‌ترازنامه که معادل نقدینگی می‌باشد، اثر خود روی تورم می‌گذارد. از همین رو، تبعات این برداشت‌ها برای هر هدفی که باشد، یک‌بارِ تورمی ‌بر دوش مردم ایجاد می‌کند.
با تمام این اوصاف، ظاهرا بانک مرکزی برای انجام این کار تسلیم شده و با توجه به خبر جدید همتی که در ابتدای نوشته به آن‌ اشاره شد، بخش مهمی‌از این مبلغ تخصیص یافته است. لازم به ذکر است برداشت‌ها از صندوق توسعه ملی در دولت حسن روحانی به طور مکرر صورت گرفته و یکی از دلایل افزایش تورم بوده است.  البته ظاهرا پیش از این هم به طور غیرمستقیمی ‌برداشت‌ها از صندوق توسعه صرف کارکنان کادر پزشکی شده بود.  در همین زمینه، سید علی روحانی، معاون پژوهش‌های اقتصادی مرکز پژوهشی پژوهش‌های مجلس در گفت‌و‌گو با خبرگزاری فارس گفت: «در سال 98 قرار بود از صندوق توسعه ملی برای واردات مواد اولیه دارویی برداشت شود ولی بعدا مشخص شد که بخش زیادی از این مبلغ صرف پرداخت کارانه پزشکان شد و حالا بدهی‌هایی که وزارت بهداشت داشت. چرا این اتفاق افتاد؟ چون شما کانال مالی مجزا براش ندیدید و کل پول را به وزارت بهداشت دادید و گفتید خرج کن.»