دبیر ستاد تنظیم بازار مطرح کرد
تخصیص 9 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی برای کالاهای اساسی
دبیر ستاد تنظیم بازار از تخصیص 9 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی برای واردات کالاهای اساسی در سال جاری خبر داد.
محمدرضا کلامی با بیان اینکه امسال 9 میلیارد دلار ارز 4200 تومانی به واردات کالاهای اساسی تخصیص یافته است، گفت: هشت میلیارد دلار از این رقم از سوی بانک مرکزی تأمین میشود و یک میلیارد دلار نیز از محل تأمین ریال و مابهالتفاوت نرخ ارز اختصاص خواهد یافت.
به گزارش روابط عمومی وزارت صنعت، معدن و تجارت، وی افزود: ارز مورد نیاز برای روغن خام و چهار قلم نهاده دامی برابر با 6/4 میلیارد دلار است و میزان ارز تخصیصی برای دارو نیز 2/5 میلیارد دلار است سهم ارز تعیین شده برای کتابهای دانشآموزی برابر 30 میلیون دلار و سهم برخی از نهادههای کشاورزی نیز 70 میلیون دلار است.
سرپرست معاونت بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: برای پنج قلم کالای مشمول دریافت ارز 4200 تومانی باید تاکنون چهار میلیارد و 400 میلیون دلار پرداخت میشد که طبق آخرین آمار میزان تخصیص ارز 3/5 میلیارد دلار و میزان تأمین ارز سه میلیارد دلار است.
کلامی اضافه کرد: 60 درصد از ارز تعیینشده در برنامه تاکنون کد تأمین را دریافت کردهاند. در حال حاضر اقلامی نظیر روغن در شبکههای توزیع با قیمت مصوب وجود دارد. مقادیر موجودی روغن در سقف اعداد مصوب موجود است و موجودی مناسبی را در این حوزه دارا هستیم و هیچ مشکلی از این بابت نیست.
وی با بیان اینکه ارز 4200 تومانی در سفره مردم نمود دارد، گفت: در حوزه چهار نهاده کشاورزی وارداتی با ارز 4200 تومانی نیز با مسئولیتی که وزارت جهاد کشاورزی برای توزیع نهادهها داراست، امیدواریم با شفافسازی در وزارت جهاد کشاورزی این موضوع قابل اطلاعرسانی باشد.
گفتنی است، گرانیهای متعدد اقلام مصرفی مردم در ماههای اخیر، موضوع تامین کالاهای اساسی با ارز 4200 تومانی را پررنگ کرده است. از طرفی، دولتمردان اعتقاد دارند وجود ارز ترجیحی (4200 تومانی) برای کنترل قیمت کالاهای اساسی لازم است، و از طرف دیگر برخی کارشناسان و مراکز پژوهشی معتقدند ارز 4200 تومانی صرفا منتهی به رانت، آسیب به تولید و هدر رفت منابع شده، ضمن اینکه تأثیری هم در کنترل قیمتها نداشته است.
ضمن اینکه ادعای این مقام مسئول درباره اینکه ارز 4200 تومانی در سفره مردم نمود دارد در حالی ایراد شده که حتی بانک مرکزی هم چند روز پیش اعلام کرده بود: «متأسفانه برخی سوءاستفادهها و زیادهخواهی در جهت کسب سود بیشتر که در فرآیند توزیع و فروش کالاهای مورد اشاره وجود دارد مانع از آن شده است که کالاهای اساسی تأمین ارز شده، بر مبنای قیمت تمامشده ارز آنها در اختیار مردم قرار گیرد.»
در واقع، بانک مرکزی، خواسته بگوید مشکل گرانیها ربطی به نبود ارز 4200 تومانی ندارد و مشکل در جایی غیر از تخصیص ارز است، از همین رو در پایان اطلاعیه خود آورده بود: «انتظار میرود کارشناسان محترم در برنامههای یادشده، به مردم این پاسخ را بدهند که چرا کالاهای مذکور، با قیمتهای متناسب با ارز 4200 تومانی به دست مصرفکنندگان نهایی نمیرسد.»