kayhan.ir

کد خبر: ۲۰۰۳۵۵
تاریخ انتشار : ۱۵ مهر ۱۳۹۹ - ۲۱:۴۲
در دومین جلسه دادگاه ۳4 متهم پرونده بانک سرمایه و صندوق فرهنگیان مطرح شد

پولشویی از طریق سینما و نمایش خانگی و عزل و نصب در بانک «سرمایه» توسط متهم «امامی»

دومین جلسه رسیدگی به اتهامات «محمد امامی» و ۳۳ متهم دیگر پرونده بانک سرمایه و صندوق فرهنگیان دیروز به ریاست قاضی مسعودی مقام برگزار شد.



به گزارش خبرگزاری میزان، در ابتدای جلسه نماینده دادستان گفت: اقدامات مجرمانه شبکه مرتبط با فساد در بانک سرمایه مشتمل بر اتهامات انتسابی ۳۴ نفر از متهمان است که با محوریت «محمد امامی» و «امیر فرزان‌راد» از طریق نفوذ در مدیران بانک سرمایه و صندوق ذخیره فرهنگیان (سهامدار عمده در بانک سرمایه) نقشه‌های مجرمانه خود را در بستر بانک سرمایه و شرکت‌های وابسته به دو نهاد مزبور پیاده‌سازی کردند.
پرداخت رشوه‌های کلان
وی ادامه داد: این افراد از مجرای پرداخت رشوه‌های کلان به مدیران و کارکنان دو نهاد مزبور و کارشناسان رسمی ‌دادگستری بیش از هزار میلیارد تومان را در پوشش دریافت تسهیلات و ضمانت‌نامه‌های بانکی از طریق غیرقانونی و تودیع وثایق ناچیز از بانک سرمایه و شرکت‌های وابسته به صندوق ذخیره فرهنگیان، خارج کردند. همچنین در مقام تسویه تسهیلات با سررسید گذشته در پوشش انجام معاملات به تهاتر املاک با توسل به حربه گرانمایی اقدام کردند که این اقدامات حول چهار موضوع از جمله اخذ تسهیلات کلان در قالب عقد مشارکت مدنی مجموعا مبلغ ۲۲۵ میلیارد تومان بوده است.
 اخذ ٢٦ فقره ضمانت‌نامه بانکی
 فاقد پشتوانه
نماینده دادستان گفت: درباره تسهیلات اخذ شده توسط شرکت‌ها از طریق شرکت سرافرازان روشنفکر پیش فاکتور‌های صوری ارائه شده که مبنای قرارداد‌ها مشارکت و نهایتا اخذ تسهیلات شده است. همچنین اخذ ٢٦ فقره ضمانت‌نامه بانکی فاقد پشتوانه مجموعا به ارزش ۵۹۰ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان بوده که نامبردگان اخذ ضمانتنامه‌های بانکی از بانک سرمایه را در دستور کار خود قرار دادند و با تاسیس شرکت‌های کاغذی توسط‌ اشخاصی با سمت مدیرعاملی موفق به اخذ ضمانت‌نامه‌ها با تبانی با بانک سرمایه شدند.
عدم رعایت اصول اولیه ضمانت‌نامه در فرایند دریافت ضمانت‌نامه‌ها
وی افزود: متهم امامی ‌بخشی از وجوه حاصل از فروش کالا‌ها را نیز در شرکت‌های خود به طرق مختلف واریز می‌کرده و با هدف عدم کشف منشأ پول اقدام کرده است. همچنین فرآیند دریافت ضمانت‌ها توسط برخی شرکت‌ها به‌صورتی بوده که حتی اصول اولیه ضمانت‌نامه هم رعایت نمی‌شده و احراز هویت صورت می‌گرفته است.همچنین هیچ‌گونه وثایق قابل قبولی از شرکت‌ها اخذ نشده است و این تسهیلات و ضمانت‌نامه‌های بانکی در کمتر از یک ماه و بعضا چند روز بعد از افتتاح حساب از سوی شرکت‌ها توسط بانک مورد تصدیق قرار گرفته است.
 انتخاب افراد کارتن‌خواب و بی‌بضاعت به‌عنوان مدیرعامل شرکت‌ها
نماینده دادستان گفت: از سویی دیگر افراد کارتن‌خواب و بی‌بضاعت به‌عنوان مدیرعامل شرکت‌ها انتخاب شده‌اند و با نفوذ در بدنه بانک سرمایه مبالغی به‌عنوان ضمانت‌نامه اخذ و از طریق ارائه به شرکت‌های دولتی مقادیر زیادی کالا دریافت شده است.
از بین بردن منشأ پول
به روش متهم امامی!
وی اظهار داشت: تسهیلاتی که می‌بایست در حوزه قرارداد‌های منعقده برای امور بازرگانی و تولید اقتصاد مصرف می‌شد توسط متهم امامی‌ و افراد وابسته به او عمدتاً با هدف از بین بردن منشا پول، در حوزه سینما و نمایش خانگی و پرداخت به هنرمندان و سلبریتی‌ها و خرید املاک و آپارتمان شده است و بخشی از وجوه جهت سهولت در اقدامات مجرمانه به برخی‌ اشخاص دارای نفوذ پرداخت شده است.همچنین مبالغی از این وجوه تبدیل به سپرده‌های بلندمدت به اقوام از جمله مادر و خواهر محمد امامی ‌پرداخت شده است.
اتهام محمد امامی‌ چیست؟
نماینده دادستان گفت: متهم ردیف اول محمد امامی، تهیه‌کننده فیلم و سریال متهم است به اینکه از طریق نفوذ در مدیران وقت بانک سرمایه و صندوق ذخیره فرهنگیان و شرکت‌های وابسته به نهاد‌های مزبور و از مجرای پرداخت رشوه موفق شده است مبالغ قابل توجهی را در پوشش دریافت تسهیلات و ضمانت‌نامه و یا قرارداد حق‌العمل‌کاری از نهاد‌های مزبور برای شبکه منسوب به خود خارج کند.
نقش‌آفرینی متهم امامی
در عزل و نصب مدیران ارشد
وی ادامه داد: نفوذ وی در این نهاد‌ها به اندازه‌ای بوده که در عزل و نصب مدیران ارشد و میانی بانک سرمایه و شرکت‌های وابسته به صندوق ذخیره فرهنگیان نقش مؤثر داشته است و مجموعه بانک سرمایه، صندوق ذخیره فرهنگیان و نهاد‌های وابسته به او در خلال سال‌های ۹۲ تا ۹۵ توسط شبکه وی مدیریت شده است. چارت سازمانی بانک سرمایه از سوی متهم امامی ‌انجام شده است که نشان از نفوذ وی دارد.
نماینده دادستان در ادامه با‌ اشاره به بند الف ماده یک قانون مجازات اخلالگران در نظام پولی و ارزی کشور، گفت: متهمین امامی‌ و فرزان‌راد و مرتبطین آنها منابع تجهیز بانکی را به طریق نامشروع در عمده کلان تصاحب نموده و از استرداد آن به بانک خودداری ورزیده و تمام این فرایند را با علم به مجرمانه بودن صورت دادند.
نقش متهم فراری پرونده
 در شبکه متهم امامی
وی درخصوص اتهامات «امیررضا فرزان‌راد» فرزند رضا، متواری به کشور آلمان، گفت: نامبرده به همراه امامی ‌نقش رهبری و سردستگی گروه مجرمانه سازمان‌یافته را به منظور چپاول وجوه بانک سرمایه عهده‌دار بوده است. فرزان‌راد در کنار محمد امامی، ذی‌نفع قطعی عواید حاصل از اقدامات مجرمانه در بانک سرمایه هستند که ریکاوری تلفن همراه متهمان امامی، غندالی، شامانی و تدقیق در محتوای مکالمات مورد تبادل بین فرزان‌راد و امامی‌ روشن‌کننده نقش محوری وی در رهبری پروسه عملیات مجرمانه است.
نماینده دادستان خاطرنشان کرد: مکالمات مزبور موید آن است که جوابیه استعلامات مراجع قضایی و انتظامی ‌خطاب به مدیران خائن بانک سرمایه توسط او تنظیم شده و جهت ارسال در اختیار مدیران بانک سرمایه قرار می‌گرفته است. حتی اسامی ‌کارشناسان رسمی ‌دادگستری هم جهت ارزیابی املاک به منظور تملیک به بانک سرمایه هم توسط وی برای محمد امامی ‌ارسال می‌شده است.
تبدیل عواید مجرمانه به قیر!
وی گفت: همچنین موارد اولیه عزل و انتصاب مدیران بانک سرمایه هم توسط وی تنظیم شده و برای محمد امامی ‌ارسال می‌شده است. بسیاری از عواید مجرمانه از طریق محمد امامی ‌در قالب محموله‌های قیر به دوبی ارسال شده و وجوه حاصل از فروش محموله‌های قیر توسط فرزان‌راد مورد تحصیل قرار می‌گرفته که برخی از عواید نامبرده شده تبدیل به املاک و خودرو‌های لوکس در کشور‌هایی نظیر آلمان و امارات شده است.
نماینده دادستان تأکید کرد: محمد امامی ‌اغلب وجوه مجرمانه را نیز از طریق صرافی‌ها یا محموله‌های قیر به دوبی انتقال می‌داد و عواید مزبور توسط فرزان‌راد در دوبی مورد تحصیل قرار می‌گرفت و حسب درخواست محمد امامی، وجوه مزبور بعضا جهت پرداخت رشوه به مدیران بانک سرمایه توسط فرزان‌راد برای محمد امامی ‌ارسال می‌شده است.همچنین نامبرده پیرو هماهنگی‌های صورت گرفته توسط محمد امامی ‌در امارات و آلمان ملاقات‌هایی با غندالی و همسرش فاطمه شامانی و علی بخشایش به منظور مجاب کردنشان به پرداخت تسهیلات به شرکت‌های منتسب به شبکه خود را داشته است.
نقش‌آفرینی «غندالی» در پرداخت غیرقانونی تسهیلات با دریافت رشوه
وی در مورد متهم دیگر این پرونده به نام شهاب الدین غندالی گفت: غندالی مدیرعامل وقت صندوق ذخیره فرهنگیان در فاصله ۲۳ مهر ۹۲ تا ۲۳ مهر ۹۵ است. غندالی پیرو دریافت املاک و خودرو‌های لوکس و مبالغ قابل توجه ارزی و ریالی از محمد امامی، علی‌اکبر انصاری و آرمان علمایی، زمینه را برای پرداخت غیرقانونی تسهیلات به شرکت‌های منتسب به ایشان فراهم کرده است.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه صندوق ذخیره فرهنگیان به‌عنوان سهامدار عمده بانک سرمایه شناخته می‌شود، معرفی دو عضو از چهار عضو اعضای هیئت‌مدیره در اختیار مدیرعامل صندوق ذخیره فرهنگیان و مدیرعامل صندوق نیز از طریق معرفی نیمی ‌از اعضای هیئت‌مدیره نقش بسیار مهمی ‌در نحوه اداره بانک سرمایه ایفا می‌کند.
پیاده‌سازی سیاست‌های
 مورد نظر متهم امامی ‌از طریق غندالی
نماینده دادستان گفت: بررسی مکالمات مورد تبادل میان نامبرده و محمد امامی ‌و خانم فاطمه شامانی روشن‌کننده این مطلب است که غندالی به‌عنوان مهره‌ای قابل اطمینان در اختیار محمد امامی‌ قرار گرفته بود و امامی ‌از طریق نفوذ در او، سیاست‌های مورد نظر خود در بانک سرمایه را پیاده‌سازی کرد. وی از طریق نفوذ در غندالی و بخشایش، به منظور پیشبرد اهداف خود در غارت اموال و وجوه بانک سرمایه و شرکت‌های وابسته به بانک و صندوق ذخیره فرهنگیان اقدام به معرفی و انتصاب‌ اشخاص مطیع خود در سمت‌های کلیدی بانک سرمایه می‌کرده است. امامی ‌از طریق نفوذ در غندالی، مدیران غیرهمسو با سیاست‌های خود را حذف و جابه‌جا می‌کرد که از جمله این جابه‌جایی‌ها می‌توان به حذف احمد درخشنده از مدیریت عاملی بانک سرمایه، و جابه‌جایی ریاست شعبه وقت گیشا بانک سرمایه‌ اشاره کرد.
القای خدمت فرهنگی
توسط متهم امامی‌
قهرمانی افزود: ضمانت‌نامه‌ها به کالا‌هایی از جمله گوشت منجمد یا گندم تبدیل شده و نهایتا همه پول‌ها جمع و تبدیل به قیر شده و از کشور خارج شده است که لاشه‌هایی از پول را امامی‌ مصرف کرده است به‌گونه‌ای که وی هزار و 15 میلیارد تومان پول در این فرایند تحصیل مجرمانه داشته و برای پوشش خود، اقداماتی را در حوزه سینما انجام داده است تا القا خدمت فرهنگی ‌کند غافل از آنکه فقط ۵ درصد از آن را در سینما آورده و مابقی را از کشور خارج کرده است و لاشه‌های پول را به حوزه سینما آوردند.
پولشویی امامی ‌با استفاده از
بخشی از هنرمندان شاخص
وی ادامه داد: نکته بعدی در پرونده امامی ‌پولشویی است از این جهت که برخی اموال از طریق صرافی‌ها به خارج از کشور منتقل شده‌اند و بخشی از پول تنها وارد سینما شده است و بخشی هم جدای از قرارداد سینما به‌ حساب بخشی از هنرمندان شاخص رفته است؛ ما نمی‌خواهیم فعلاً اتهامی ‌به هنرمندان وارد کنیم اگر آنها علم داشته‌اند پول کثیف است که اتهام پولشویی متوجه آنها است، اما ما هنوز علمی ‌را به دست نیاورده‌ایم.
گفتنی است، نماینده دادستان در ادامه به تشریح اتهامات سایر متهمان پرونده پرداخت.
قاضی مسعودی‌مقام در پایان ضمن اعلام ختم جلسه، گفت: جلسه بعدی دادگاه صبح روز شنبه نوزدهم مهر برگزار می‌شود.