پیشگیری از سرطان با چند راهکار ساده (سلامت)
توصیههای پیشگیری از سرطان شامل مجموعهای از سبک زندگی است که با هم میتوانند تأثیر بسیار زیادی بر پیشگیری از این بیماری و سایر بیماریهای مزمن در طول عمر داشته باشند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سرطان از جمله بیماریهایی است که ارتباط مستقیمی با سبک زندگی افراد دارد و با اصلاحاتی در نوع زندگی میتوان از ابتلا به آن پیشگیری کرد.
متخصصان توصیههای مختلفی را برای مقابله با این بیماری خطرناک میکنند که مهمترین آنها به این شرح است:
حفظ وزن استاندارد
اضافه وزن و چاقی با بسیاری از سرطانها، از جمله مری، پانکراس، کبد، روده بزرگ، پستان و کلیه ارتباط دارد. سرطانهای دیگر ناشی از چاقی یا اضافه وزن شامل دهان، حنجره، معده، کیسه صفرا، تخمدان و پروستات هستند. این در حالیست که حفظ وزن کم امکانپذیر بوده و 18.5- 24.9 kg/m2 بهعنوان شاخص
توده بدنی / بیامآی/ برای افراد بزرگسال تعریف شده
است.
فعالیت بدنی
متوسط و شدید
بر اساس توصیههای سازمان بهداشت جهانی (WHO) فعالیت بدنی مورد نیاز، شامل حداقل 150 دقیقه فعالیت متوسط یا حداقل 75 دقیقه فعالیت بدنی شدید در طول هفته و شامل 21 دقیقه فعالیت بدنی متوسط و 11 دقیقه فعالیت بدنی شدید در طول روز است. اگرچه انجام ورزشهای بیشتر، مزایای بهتری برای پیشگیری از سرطان نیز به همراه دارد.
به گفته کارشناسان، فعالیت بدنی متوسط میتواند شامل کارهای خانگی باشد، اما فعالیت بدنی شدید، فعالیتهای طولانی به عنوان مثال شنا یا ورزشهایی مثل راگبی است و غلات کامل مصرف سبزیجات، میوه، حبوبات.
برای پیشگیری از سرطان، مصرف غلات کامل، سبزیجات، میوههای تازه و حبوبات را بخشی از رژیم غذایی روزانه خود قرار دهید. شواهد قوی حاکی از اثرات محافظتی دانه و فیبر در برابر سرطان روده بزرگ است و برای این منظور مصرف فیبر به میزان 30 گرم در روز توصیه میشود. همچنین مصرف 400 گرم میوه و سبزیجات تازه در روز لازم است. در این زمینه، مصرف انواع سبزیجات و میوههای تازه در 5 وعده طی روز و پرهیز از مصرف غذاهای نشاستهای توصیه
میشود.
خودداری از مصرف غذاهای آماده و فوری
پرهیز از مصرف فست فودها و غذاهای فرآوری شده دیگر توصیه لازم برای پیشگیری از سرطان است.این غذاها معمولا دارای چربی، نشاسته و یا قند بالا هستند. این مواد غذایی، به راحتی در دسترس بوده، مقرون به صرفه، خوشمزه و انرژیزا هستند، اما باید توجه داشت که بار کلسیم بالایی دارند. این غذاها شامل فستفودها، بسیاری از غذاهای آماده شده، غذاهای سبک مانند اسنک، میان وعدهها، دسرها و آب نباتها
هستند.
کاهش مصرف گوشتهای قرمز و فرآوری شده
مصرف گوشت قرمز و گوشت فرآوری شده را محدود کنید. گوشت قرمز شامل عضله پستانداران، از جمله گاو، گوساله، خوک، گوسفند و بز است. گوشت فرآوری شده شامل گوشتهای شور، تخمیر شده و دودی از جمله ژامبون، کالباس، بیکن و سوسیس هستند.
حد مجاز مصرف گوشت قرمز در هفته،
12- 18 اونس و مقدار کمیگوشت فرآوری شده است.
شواهد قوی ارتباط مصرف گوشت قرمز با سرطان روده بزرگ را تایید کردهاند. همچنین شواهد بسیار روشنی از ارتباط مصرف گوشت فرآوری شده و ابتلا به سرطانها وجود دارد و این ارتباط تا بدانجا قوی است که حتی با به حداقل رسیدن مصرف گوشت فرآوری شده، اطمینانی از کاهش شانس ابتلا به سرطان نمیدهند و این خطر زیاد مصرف گوشتهای فرآوری شده و تأثیر آن در ابتلا به سرطان را نشان میدهد.
از سویی دیگر، گوشت فرآوری شده به دلیل استفاده از نمک، میتواند خطر ابتلا به فشار خون بالا و بیماریهای قلبی- عروقی را افزایش
دهد.
کاهش مصرف
نوشیدنیهای شیرین
مصرف بیش از حد نوشیدنیهای شیرین با افزایش وزن و چاقی مرتبط است و شانس ابتلا به انواع خاصی از سرطانها را افزایش میدهند. آب نوشیدنی و نوشیدنیهای غیرشیرین، از جمله چای یا قهوه بدون شکر را جایگزین این نوشیدنیهای شیرین کنید.
مصرف الکل هم سرطانزاست
گایدلاینهای جهانی تاکید میکنند که مصرف نوشیدنی الکلدار سبب ابتلای به سرطان میشود. شواهد قوی حاکی از ارتباط نوشیدنیهای الکلی با سرطان دهان، گلو، حنجره، مری، کبد، روده بزرگ، پستان و معده است.
پرهیز از اتکا به مکملها برای تامین نیازهای تغذیهای
به مکملها برای تامین نیازهای تغذیهای خود تکیه نکنید. هیچگونه شواهد قوی مبنی بر ارتباط مصرف مکملهای غذایی با کاهش خطر ابتلا به سرطان به جز مصرف کلسیم در مبتلایان سرطان روده بزرگ، وجود ندارد؛حتی شواهد قوی نشان میدهند مکملهای بتاکاروتن با دوز بالا میتوانند خطر ابتلا به سرطان ریه را در برخی موارد افزایش دهند
با این حال مکملها میتوانند در جمعیتهای بسیار خاصی مفید باشند، از جمله:
ویتامین B12 برای افراد بالای 50 سال که به طور طبیعی مشکل جذب این ویتامین را دارند.
اسید فولیک و مکملهای آهن برای زنان باردار
ویتامین D برای نوزادان، کودکان، زنان باردار و مادران شیرده
شواهد قوی علمی نشان دادهاند که شیر دادن به نوزاد، از مادران در برابر سرطان پستان محافظت میکند و همچنین خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را در آنها کاهش میدهد. تغذیه با شیر مادر باعث رشد سالم و تقویت سیستم ایمنی بدن نوزادان میشود و خطر ابتلا به آسم، دیابت نوع 2، اضافه وزن و چاقی را در آنها کاهش میدهد.
اگرچه محققان، در حال بررسی اثرات رژیم غذایی، تغذیه و فعالیت فیزیکی در کاهش ابتلا به سرطان هستند اما WCRF تا دست یافتن به شواهد قویتری در این زمینهها، به تمام مبتلایان به سرطان، 10 توصیه مراقبت تغذیهای و فعالیت بدنی گفته شده را تا درمان کامل سرطان توصیه میکند.
کارشناسان امیدوارند دستورالعملهای غذایی مرتبط با کاهش سرطان، محققان را در مطالعات بالینی و تحقیقات آینده سرطان و جهتدهی به آنها، وضع بهترسیاستهای سلامت همگانی، ارائه بستههای جهانی «کاهش خطر ابتلا به سرطان» به مردم و کمک به مراقبان و متخصصان سلامت در درمان و مراقبت بهتر بیماران مبتلا به سرطان کمک
کند.