kayhan.ir

کد خبر: ۱۹۷۹۴۷
تاریخ انتشار : ۱۹ شهريور ۱۳۹۹ - ۲۱:۰۷

اظهارات متفاوت دولتمردان درباره تاثیر بورس بر گرانی سایر بازارها

در شرایطی که وزیر اقتصاد اعتقاد دارد رشد بورس منجر به گرانی در سایر بازارها نشده است، رئیس‌کل بانک مرکزی اعلام کرده اثرات سرریزی بین بازارها یک اصل اقتصادی است.



به گزارش خبرگزاری تسنیم، فرهاد دژپسند وزیر اقتصاد در حاشیه جلسه هیئت دولت با‌اشاره به التهابات اخیر بازار بورس، گفت: شرایط بازار سرمایه با شرایط کلی اقتصاد متناسب است، یک دوره رونق داشتیم و چند هفته‌ای است که نوسان بیشتر شده است. نوسان در ذات بورس است و فعالان بورس هم باید بازار را میان‌مدت و بلندمدت ببینند.
وی افزود: باید حساب و کتاب در بازار سرمایه داشته باشیم؛ در بورس محاسبات لحظه‌ها نیست بلکه محاسبات دوره‌هاست. اقتضای پایداری بورس این است که همه با تأمل حرکت کنیم. امروز یکی از ضروریات اجتناب ناپذیر اقتصاد ایران، پایداری و تعمیق بازار سرمایه است، اقتصاد به یک بازار عمیق سرمایه نیاز دارد. وزیر اقتصاد ادامه داد: برخی می‌گفتند اگر بازار بورس بالا برود روی قیمت سایر موارد  اثرگذار خواهد بود، اما عملاً ثابت شد که اینطور نیست. چرا این هفته‌ها که شاخص از دو میلیون به یک میلیون و 600 هزار رسیده، قیمت سایر موارد پایین نیامده است؟ برخی این سخنان را بی‌جهت مطرح می‌کنند.
گفتنی است، ادعای وزیر اقتصاد در این باره که رشد بورس منجر به گرانی در سایر بازارها نمی‌شود، در شرایطی مطرح شده که همتی، رئیس‌کل بانک مرکزی طی یادداشتی با‌اشاره تلویحی به تاثیر رشد بورس بر قیمت دلار، اعلام کرده: «ارز به‌عنوان یک متغیر کلان اقتصادی، بی‌تأثیر از سایر بازارها نمی‌باشد و اثرات سرریزی بین بازارها یک اصل اقتصادی است.»
نقش دولتمردان در بورس
در همین زمینه، ماشاا... عظیمی، عضو هیئت‌رئیسه اتاق تعاون درباره علت ریزش یک ماه اخیر بازار سرمایه گفت: یکی از صاحب‌منصبان، مصاحبه‌ای را انجام داد مبنی بر اینکه خبری در راه است در حالی که چنین خبری پخته نبوده یا اینکه همه حقوقی‌ها و اصحاب بازار تمشیت می‌کنند و دوباره آقایی مصاحبه می‌کند که شاخص تا فلان رقم بر می‌گردد.
همچنین، سید روح ا... حسینی مقدم، عضو شورای عالی بورس گفت: شاخص کل بورس از 2000 واحد در سال ۱۳۸۰ به حدود دو میلیون واحد در سال ۱۳۹۹ رسید و این روند، بلندمدت و به طور متوسط سالانه حدود ۴۲ درصد رشد و بازدهی بازار سرمایه بوده است و برخی صندوق‌ها به طور متوسط سالی حدود ۶۳ درصد بازدهی داشتند.
وی افزود: این دوره فعلی در بورس گذراست، برای این دوره باید راه‌حل ارائه کنیم. در حال حاضر در شرایطی هستیم که پول وارد شده به سمت بازار سرمایه حدود 6000 هزارمیلیارد تومان می‌باشد، ولی تأمین مالی ما تغییر نکرد و این نشان دهنده استفاده نکردن از فرصت ایجاد شده در بازار است.
در این باره، شاهین چراغی عضو شورای عالی بورس اظهار داشت: دولت به منظور جبران کسری بودجه وارد این بازار نشده است. دولت بخشی از دارایی‌های خود را در این بازار واگذار کرده است که این دارایی‌ها، ارزشمند هستند و اگر مردم در همین سهام‌ها باقی بمانند سال آینده، بازدهی بسیار خوبی نسبت به الان خواهند داشت.
لازم به ذکر است، هرچند این مسئول بورسی اعلام می‌کند دولت برای کسری بودجه سراغ رونق بورس نرفته (و عدم تامین مالی مناسب هم شاید گواه آن باشد) اما از طرق مختلفی از این بازار سود کسب کرده، از فروش 52 هزار میلیاردی اوراق بدهی تا مالیات 10 هزار میلیارد تومانی از خرید و فروش‌های سهام در بورس.