نقش امارات در به جان هم افتادن اردوغان و ترامپ
تنشها بین ترکیه و آمریکا این روزها تشدید شده و در این شرایط خبرگزاری آناتولی از نقش دولت امارات در به وجود آمدن بخشی از این تنشها خبر داده و نوشته دولت امارات به سناتورهای آمریکایی برای اعمال تحریم علیه ترکیه فشار آورده است.
سرویس خارجی-
کنگره آمریکا در اقدامی، البته خلاف خواست دولت این کشور، کشتار ارامنه توسط دولت عثمانی را به رسمیت شناخت. از سوی دیگر دولت آمریکا پافشاری زیادی دارد تا ترکیه سامانه موشکی «اس-400» را که از روسیه خریداری کرده، کنار بگذارد. اما ترکیه هم ساکت ننشسته و در واکنش دست به اقدامات گوناگونی زده است، از احضار سفیر آمریکا، محکوم کردن اقدام کنگره آمریکا توسط پارلمانش تا تهدید به تعطیل کردن پایگاه آمریکا در کشورش. حالا هم که خبر میرسد «رجب طیب اردوغان»، رئیسجمهور ترکیه، تهدید کرده که ممکن است این کشور در واکنش به اقدامات آمریکا، نسلکشی بومیان آمریکایی توسط اروپاییهای مهاجر را به رسمیت بشناسد.
در این میان گویا برای آمریکا تهدید به بستن پایگاه هوایی «اینجرلیک» از دیگر واکنشهای ترکیه سنگینتر تمام شده است. به گزارش خبرگزاری «رویترز»، «مارک اسپر»، وزیر دفاع آمریکا دوشنبه به خبرنگاران گفته: «قبلاً این موضوع نزد من مطرح نشده بود. همانطور که شمااشاره کردید من اولین بار با خواندن مطالب روزنامهها متوجه موضوع شدم و بنابراین باید با وزیر دفاع ترکیه صحبت کنم تا بفهمم منظورشان واقعاً چیست و چقدر جدی هستند». از سوی دیگر خبر میرسد که چند هواپیمای ترابری ارتش آمریکا پایگاه «اینجرلیک» ترکیه را ترک کردهاند. خبرگزاری روسی «اینترفکس» گزارش داده، دستکم پنج هواپیمای ترابری ارتش آمریکا این پایگاه را در جنوب ترکیه ترک کرده است.
اما گویا امارات در به وجود آمدن لااقل بخشی از این اختلافات و تنشها نقش داشته است. سرآغاز این اختلافات اقدامات کنگره آمریکا بود. به نقل از خبرگزاری «آناتولی» ترکیه، یک شرکت آمریکایی به نمایندگی از امارات ایمیلی را برای تعدادی از سناتورهای آمریکایی ارسال کرده و آنها را برای تحریم ترکیه تحت فشار گذاشته است. پس از آنکه مجلس نمایندگان آمریکا طرحی برای تحریم ترکیه به دلیل عملیات نظامیاش در سوریه را تصویب کرد، شرکت «آکین گامپ»، یکی از شرکتهای لابی سیاسی که دفتر آن در «واشنگتن» قرار دارد، 7 نوامبر (16 آبان) گذشته به نمایندگی از سفارت امارات در واشنگتن، این ایمیلها را برای برخی سناتورهای کنگره آمریکا ارسال کرد.
حالا که پای طرف سومی هم به این ماجرا باز میشود نمیتوان امید داشت که این مشکلات راهحل سادهای داشته باشد. البته باید توجه داشت، خواهناخواه، پای روسیه که فروشنده سامانهها موشکی به ترکیه است نیز وسط ماجراست، از این رو باید نقش پیدا و پنهان آن را نیز در نظر داشت.