kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۷۶۸۲
تاریخ انتشار : ۲۵ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۱:۰۲
به دلیل واردات با ارز دولتی

150 واحد تکثیر تخم قزل‌آلا تعطیل شد

رئیس‌اتحادیه سراسری شرکت‌های تعاونی تکثیر و پرورش ماهیان سردابی گفت: اصرار بر واردات ماهی با ارز دولتی، 150 واحد تکثیر تخم ماهی قزل‌آلا در کشور را تعطیل کرد.




روح‌الله فرهی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، با انتقاد از عملکرد سازمان شیلات در مدیریت واردات تخم ماهی چشم‌زده قزل‌آلا، تصریح کرد: عملکرد این سازمان باعث شده انحصار واردات تخم ماهی چشم‌زده توسط نمایندگی دو شرکت ایرانی «شیلات سبلان گستر ایران» و «آبزی‌پرور تیراژه» از دو شرکت خارجی فرانسه و اسپانیا انجام شود.
 وی افزود: 85 درصد تخم ماهی چشم‌زده توسط این دو شرکت و 15 درصد باقیمانده توسط چهار فرد متفرقه وارد می‌شود و باعث شده تعداد واحدهای تولید و تکثیر ماهیان چشم‌زده در داخل کشور از 160 واحد به 10 واحد برسد و تولید داخل را فلج کند.
رئیس‌اتحادیه سراسری شرکت‌های تعاونی تکثیر و پرورش ماهیان سردابی خاطرنشان کرد: قرار بود واردات تخم این ماهی‌ها تنها دو سال و صرفا برای انتقال دانش، یافته‌ها و تکنولوژی انجام شود به طوری که پس از واردات، تکثیر تخم این ماهی‌ها توسط واردکنندگان و با سرمایه‌گذاری شرکت وارد‌کننده انجام شود، اما طی 15 سال گذشته هیچ وقت عملی نشد.
فرهی در پاسخ به این سؤال که چه میزان نیاز به واردات این ماهی وجود دارد؟ گفت: کشور برای پرورش ماهی قزل‌آلا هیچ نیازی به تخم چشم‌زده ندارد. در سال‌های گذشته به دلیل عملکرد ضعیف سازمان‌های مرتبط مانند شیلات و سازمان تحقیقات شیلات نه تنها این دانش منتقل نشد، بلکه تخم ماهیان وارداتی جایگزین نوع داخلی شد و به همین دلیل تکثیر و پرورش ماهیان سردابی در داخل کشور سودآوری ندارد.
وی با بیان اینکه در سال‌های گذشته واحدهای تولید و تکثیر نتوانسته‌اند از واردات گسترده انتقاد کنند، افزود: نخست اینکه تکثیرکننده‌ها نگران هستند در صورتی که از آنها انتقاد کنند زمانی اگر نیاز به تخم ماهی داشتند شرکت‌های وارد‌کننده یا دامپزشکی تحویل ندهد. دوم اینکه آنها نگرانند اگر دامپزشکی متوجه بیماری در مزرعه می‌شد از آنها حمایتی نکند و سوم اینکه آنها نگران طرد شدنشان از این صنعت هستند.
رئیس‌اتحادیه سراسری شرکت‌های تعاونی تکثیر و پرورش ماهیان سردابی با بیان اینکه شیوه‌نامه‌ای که سازمان شیلات برای واردات تخم ماهی چشم‌زده طراحی کرده بود از ابتدا‌اشتباه بود، ادامه داد: این چه شیوه‌نامه‌ای است که واردکننده را ملزم به تولید و تکثیر می‌کند در حالی که تخصص چنین کاری را ندارد. ضمن اینکه می‌خواهند از سرمایه‌گذاری شرکت مبدا خارجی استفاده کنند، در حالی که کدام شرکت حاضر می‌شود با چنین سرمایه‌گذاری‌ای موجب قطع صادرات خودش بشود.
فرهی تصریح کرد: سازمان شیلات ایران در اقدامی غیر منطقی، ارز دولتی به واردات تخم چشم زده
اختصاص داده و این امر باعث واردات دو برابری در سال 1397 شده و عرصه را برای تولید داخلی که باید با قیمت ارز آزاد تولید کند تنگ کرده و باعث هدر رفت منابع ارزی کشور شده است.