kayhan.ir

کد خبر: ۱۶۲۷۹۷
تاریخ انتشار : ۲۷ خرداد ۱۳۹۸ - ۲۱:۳۵
کمالوندی با اشاره به عهد‌شکنی اروپا:

سرعت غنی‌سازی 4 برابر شد 10 روز دیگر از سقف 300 کیلو عبور می‌کنیم

سخنگوی سازمان انرژی اتمی تصریح کرد که با شتاب‌گرفتن روند تولید اورانیوم غنی‌شده 3/67 درصد، ذخایر اورانیوم غنی‌شده کشور نهایتا تا 10 روز دیگر (ششم تیر) از سقف 300 کیلو عبور خواهد کرد.

بهروز کمالوندی معاون امور بین‌الملل، حقوقی و مجلس و سخنگوی سازمان انرژی اتمی ظهر دوشنبه در نشستی خبری در محل تاسیسات آب سنگین اراک (خنداب) در جمع خبرنگاران به تشریح آخرین اقدامات فنی سازمان انرژی اتمی در راستای اجرای بیانیه اخیر شورای عالی امنیت ملی در توقف برخی تعهدات برجامی پرداخت.
کمالوندی با‌ اشاره به تصمیمات اخیر شورای عالی امنیت ملی عنوان کرد که از زمان چهار برابر شدن ظرفیت، تولید اورانیوم 3/67 درصد افزایش یافته است. از امروز به مدت ۱۰ روز (شش تیر) از سقف ۳۰۰ کیلو اورانیوم عبور خواهیم کرد.
وی درباره آب سنگین تولیدی در تاسیسات آب سنگین اراک هم گفت: ممکن است در سنوات آینده میزان استفاده از آب سنگین در داخل افزایش یابد.
ایران دیگر صبر نمی‌کند
سخنگوی سازمان انرژی اتمی تصریح کرد که منتظر تصمیم مقامات کشور برای گام دوم هستیم، البته فرصت برای اروپایی‌ها وجود دارد. ایران دیگر برای دیدن عمل آنها صبر نخواهد کرد.
وی تأکید کرد، ذخایر ایران با شتاب بیشتری روند افزایشی خواهد داشت، اگر برای آنها [اروپایی‌ها] حفظ برجام مهم است، باید تلاش کنند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه این اقدامات ایران در راستای پاراگراف ۳۶ و ۲۶ برجام است، خاطرنشان کرد: به مجردی که تعهداتشان را اجرا کنند اقدامات به قبل بازخواهد گشت.
معاون سازمان انرژی اتمی گفت: هم طراحی قبلی رآکتور اراک مدنظر است و هم بازطراحی آن. اگر بدعهدی صورت بگیرد ایران لوله‌های کالندریا را دارد و رآکتور قبلی قابل احیاست.
وی ادامه داد: الان طراحی‌ها تمام شده ودر مرحله تهیه ماشین‌آلات هستیم، اگر [طرف‌های برجام] صادق باشند و وظایفشان را انجام دهند شاید ترجیح این باشد که از رآکتور جدید به دلیل مزایای آن استفاده شود.
کمالوندی اضافه کرد: سناریوهای مختلف در اختیار مسئولان نظام قرار دارد. «اورهال» خوبی روی کارخانه آب سنگین انجام شده و آماده افزایش ظرفیت بیش از این است. اگر تا ۲ ماه و نیم آینده بازار نداشته باشیم ذخایر آب سنگین می‌تواند از ۱۳۰ تن هم بگذرد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی همچنین درخصوص افزایش میزان غنی‌سازی نیز اظهار داشت که سقف غنی‌سازی فراتر از 3/67 درصد می‌تواند 3/67 درصد باشد تا هر میزان دیگری، این بسته به تصمیم مسئولان کشور است.
کمالوندی همچنین بیان کرد: در شرایط بسیار خوبی برای حرکت با شتاب در صنعت هسته‌ای هستیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با‌ اشاره به تحریم شرکت تولیدکننده رادیودارو از سوی آمریکا آن را یک ترور خواند و گفت: خوشبختانه اتفاقی نیفتاد چون ما ظرفیت کافی برای تولید داریم.
او با بیان اینکه «ان‌شاءالله در همه حوزه‌های صنعت هسته‌ای پیشرفت‌هایی را داشته باشیم» تصریح کرد:همه گوش به فرمان رهبری هستند و این صنعت نخواهد خوابید.
کمالوندی درباره فراتر رفتن از سقف 3/67 گفت: دو سناریو وجود دارد. یکی این است که غنی‌سازی فراتر از  3/67 درصد را برای نیاز بوشهر تعریف کنیم که می‌شود ۵ درصد، یا برای رآکتور تهران تعریف کنیم که می‌شود ۲۰ درصد. سناریوهای مختلف در این خصوص دیده شده است.
وی گفت: آمریکا به چین فشاری آورده بود با این تخیل که اگر ایران رآکتور بازطراحی شده را نداشته باشد نیاز به آب سنگین ندارد. آمریکایی‌ها در معافیت‌های آخر گفته بودند آب سنگین را کسی نخرد. خوشبختانه چینی‌ها که یکی دو هفته گذشته با آنها ارتباط داشتیم در روند خوبی با ما کار می‌کنند. طراحی را خودمان انجام می‌دهیم الان در مرحله تأمین تجهیزات هستیم که اروپایی‌ها می‌توانند تأمین کنند و این محک خوبی است اگر تاسیسات را بدهند.
کمالوندی افزود: ما خیلی از تجهیزات را می‌توانیم خودمان تولید کنیم ولی اگر به ما بدهند با سرعت بیشتری کارمان را انجام می‌دهیم.
شمارش معکوس
معاون صالحی تأکید کرد: اگر بخواهند در مسائل فنی سیاسی‌کاری کنند، ایران مسیر خودش را می‌رود.
وی گفت: ما تعهد داشتیم بیشتر از ۳۰۰ کیلو اورانیوم غنی شده 3/67 را تولید نکنیم ولی از امروز شمارش معکوس تا ۱۰ روز دیگر (ششم تیر) شروع می‌شود و از ۳۰۰ کیلو عبور می‌کنیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه اگر تا الان ایران صبر کرده به این دلیل بوده که حجت تمام شود، خاطرنشان کرد: این یک آزمایش مهم برای اروپاست؛ اگر تعلل بیشتر داشته باشد یا نمی‌خواهند که در حرفهایشان این‌گونه نیست و یا اینکه نمی‌توانند. به ضرر آنها است که آمریکا برای آنها تعیین تکلیف کند.
گزینه‌های شدیدتر
وی ادامه داد: در حوزه فنی گزینه‌های زیادی داریم و ایران در حال حاضر با شیب حرکت می‌کند. اگر اقدام جدی نشود شیب رو به بالا می‌رود و گزینه‌های شدیدتر در دستور کار است.
معاون سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سؤالی درباره اینکه آیا در گام‌های بعدی، ایران در همکاری‌های داوطلبانه خود با آژانس درباره دسترسی‌ها و بازرسی‌ها تغییری خواهد داد گفت که ایران اجرای پروتکل الحاقی را داوطلبانه انجام می‌دهد. ایران مادامی در ان‌پی‌تی حضور دارد، باید پادمان را اجرا کند.
وی در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه آیا گام نهایی ایران خروج از برجام است؟ گفت: اگر این شرایط از سمت دو طرف ادامه یابد برجامی نمی‌ماند که بخواهیم در آن بمانیم یا نمانیم.
کمالوندی همچنین گفت که ما نگرانی از گزارش آتی آژانس نداریم.
به گزارش فارس، وی افزود: با ماشینهای فعلی زمینه تولید ۱۹۰ هزار سو را داریم. در سال ۱۵ برجام (۱۱ سال دیگر) امکان ظرفیت ۲۷۲ هزار سو را داریم و اگر ماشینهای جدید صحه‌گذاری شوند خیلی بیشتر از ۲۷۲ هزار سو امکان تولید داریم و اگر برجام کنار گذاشته شود سرعت خیلی کارها بیشتر خواهد شد. الان ماشین‌های IR-6 تا ۹۰ درصد به وضعیت نهایی رسیده و ۷۰ تا ۸۰ درصد روی ماشین IR-8 کار شده است.
تهدید ایران، منطقی است
اظهارات سخنگوی سازمان انرژی اتمی، بازتاب گسترده‌ای داشت.
«ناتالی توچی» مشاور ارشد «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مصاحبه با راشاتودی تهدید ایران برای کاهش تعهدات خود ذیل توافق هسته‌ای برجام را «منصفانه» توصیف کرد.
توچی در پاسخ به سؤال مجری برنامه، مبنی بر اینکه آیا تهدیدهای ایران درباره خروج از برجام آخرین هشدارها به اتحادیه اروپا برای پایبندی به تعهداتش است، گفت:اگر خودم را جای ایرانی‌ها قرار دهم، یعنی اگر من یکی از افراد تصمیم‌گیر در ایران بودم احتمالاً همین تهدیدها را می‌کردم، درست هم هست.
وی اضافه کرد: منظورم این است که روشن است که اگر یکی از طرف‌های یک قرارداد به تمام تعهداتش پایبند بماند- یعنی ایران- منصفانه است که به طرف‌های دیگر بگوید مراقب باشید، وگرنه از توافق خارج می‌شوم.
نشست وزرای اتحادیه اروپا
به گزارش خبرگزاری‌ها، نشست وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا، دیروز(دوشنبه) در لوکزامبورگ برگزار شد.
در این نشست موضوعات مختلف از جمله ضرب‌الاجل ۶۰ روزه ایران در مورد برجام مورد بررسی قرار گرفت.
خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت: سخنگوی وزارت خارجه آلمان با صدور بیانیه‌ای در واکنش به اظهارات سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران درباره کاهش یا توقف اجرای تعهدات برجامی، گفت: ما از ایران می‌خواهیم که تعهداتش ذیل برجام را به‌صورت کامل اجرا کند.
همچنین سخنگوی «ترزا می» نخست‌وزیر مستعفی انگلیس مدعی شد: ما درباره قصد ایران مبنی بر کاهش پایبندی به برجام به وضوح ابراز نگرانی کرده‌ایم. در صورتی که ایران اجرای تعهداتش را متوقف کند، ما همه گزینه‌هایی که در اختیار داریم را در نظر خواهیم گرفت.
فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در یک نشست خبری اعلام کرد تمرکز اتحادیه اروپا این است که توافق هسته‌ای با ایران را حفظ کند.
اظهارات گستاخانه و طلبکارانه مقامات اروپایی درباره تعهدات برجامی ایران در حالی است که اعضای اروپایی برجام تاکنون به هیچ عنوان به تعهدات برجامی خود عمل نکرده‌اند.
«بنیامین نتانیاهو» نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی نیز که پای همیشگی واکنش‌های تند علیه ایران است، با درخواست اعمال تحریم‌های هرچه بیشتر بر ایران، ادعا کرد که اجازه نمی‌دهد ایران تسلیحات اتمی بسازد.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه در واکنش به اظهارات سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران گفت که فعلا بر این فرض است که تهران به تعهداتش ذیل برجام پایبند است.