kayhan.ir

کد خبر: ۱۴۲۲۷۹
تاریخ انتشار : ۲۴ شهريور ۱۳۹۷ - ۲۱:۳۹

تلاش یک جریان سیاسی برای نسبت دادن افزایش نرخ دلار به عدم تصویب FATF

سه سال پس از اینکه برخی حامیان برجام به شکل ساده‌لوحانه‌ای اعلام می‌کردند نرخ ارز کاهش خواهد یافت، اکنون نیز برخی جریانات به دنبال القای کاهش قیمت دلار در صورت تصویب لوایح FATF هستند.

به گزارش خبرگزاری فارس، در روزهای اخیر، حامیان اجرای دستورات کارگروه ویژه اقدام مالی FATF در ایران، ادعاهای عجیب زیادی داشته‌اند. یکی از مهم‌ترین ادعاهای افراد و رسانه‌های حامی FATF، کاهش قیمت دلار در صورت تصویب لوایح مربوط به FATF است! در واقع، حامیان FATF همان ادعایی را مطرح می‌کنند که حدود سه سال قبل، حامیان تصویب و اجرای برجام، در روزهای تصمیم‌گیری کشور درباره این توافق، مشابه آن را مطرح می‌کردند. بسیاری از حامیان برجام در اواسط سال 94، کاهش نرخ ارز را به عنوان یکی از دستاوردهای اصلی این توافق بیان می‌کردند و با تیترهایی مثل «کاهش نرخ ارز پس از توافق هسته‌ای»، «سقوط دلار با اجرای برجام»، «در صورت توافق هسته‌ای طلا و دلار چقدر ارزان می‌شود؟»، «آیا قیمت دلار به هزار تومان بازمی‌گردد؟» و «کاهش نرخ ارز پس از توافق» مردم و مسئولان را به‌اشتباه انداختند.اما پس از تصویب و اجرای برجام، قیمت ارز نه تنها کاهش پیدا نکرد، بلکه با عدم مدیریت صحیح نقدینگی و همچنین وابستگی بیشتر به نظام پرداخت آمریکا و دلار، شاهد چند برابر شدن قیمت ارز بودیم.
در روزهای اخیر نیز برخی نمایندگان مجلس مجددا همین موضوع را تکرار کرده‌اند اما این بار نه با نوشداروی برجام، بلکه این بار برجام جدید یعنی FATF را مسیر کاهش نرخ ارز و پیشرفت اقتصادی معرفی می‌کنند. به عنوان مثال، پروانه‌مافی، نماینده‌ مردم تهران در مجلس و یکی از اعضای فراکسیون امید در توئیتی نوشته است: «لوایح چهارگانه که در حال تصویب در مجلس است و FATF یکی از آنهاست می‌تواند تبادلات پولی بین‌المللی ما را تسهیل کرده و از دستاورد این اتفاق ضمن ثبات در بازار ارز می‌توان قیمت آن را حتی به میزان ۵۰ درصد قیمت فعلی کاهش داد.»
اظهارات این نماینده مجلس از نظر ارتباط FATF به قیمت دلار، آدرس غلطی است مشابه آدرس غلط سال 94 که در رابطه با برجام داده شد. زیرا مسئله ارز از یک سو به دلیل اختلالاتی است که در دسترسی ارز ایران به وجود آمد و از سوی دیگر، وجود نقدینگی بسیار زیاد در بانک‌های کشور، باعث حرکت و هجوم این نقدینگی به سمت بازارهای سوداگرانه‌ای مثل ارز و طلا و مسکن شد.جالب اینجاست این ادعاهای غلط و حتی پیش‌بینی کاهش 50 درصدی نرخ ارز، توسط نماینده‌ای صورت گرفته است که حتی نمی‌داند FATF یک لایحه از لوایح چهارگانه نیست، بلکه سازمانی بین الدولی است که ایران را ملزم کرده تا لوایح چهارگانه را به تصویب برساند.