kayhan.ir

کد خبر: ۱۳۹۵۳۱
تاریخ انتشار : ۲۰ مرداد ۱۳۹۷ - ۲۱:۳۶
قابل توجه مسئولان حامی تراریخته

بزرگ‌ترین کمپانی تولیدکننده بذر تراریخته در آمریکا محکوم شد

در حالی که برخی مسئولان دولت حسن روحانی از محصولات تراریخته حمایت می‌کنند، بزرگ‌ترین ابرکمپانی یهودی تولیدکننده بذر محصولات تراریخته در دادگاهی در آمریکا محکوم شد.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، دیروز سی‌ان‌ان خبر محکومیت بزرگ‌ترین ابرکمپانی یهودی تولیدکننده تراریخت جهان - مونسانتو - در یکی از دعاوی علیه این شرکت را منتشر کرد. در این دادگاه، هیئت منصفه، کمپانی مونسانتو را به پرداخت غرامت سنگین 289 میلیون دلاری به فردی به نام «دوین جانسون» محکوم کرد. وی مدعی شده بود در اثر مصرف راندآپ - سم مخصوص تراریخت - به سرطان دچار شده است.
سی‌ان‌ان در باب اهمیت این محکومیت می‌نویسد: «پیروزی روز جمعه‌ جانسون می‌تواند یک سابقه بسیار مؤثر برای هزاران مدعی دیگر باشد که ادعا کرده‌اند علف‌کش مشهور مونسانتو موجب ایجاد نوعی لنفوم می‌شود.»
البته پس از صدور حکم، کمپانی مونسانتو ضمن صدور بیانیه‌ای، مجدداً مدعی شد «مطالعات نشان می‌دهد راندآپ سرطان ایجاد نمی‌کند!»
در این دادگاه دو پرسش مهم مطرح شد: اینکه آیا راندآپ می‌تواند سرطان ایجاد کند یا خیر؛ و اگر چنین است، آیا مونسانتو موفق شده به مصرف‌کنندگان در مورد خطر ابتلا به سرطان در اثر مصرف این محصول هشدار دهد یا خیر. هیئت منصفه در هر دو مورد طرف جانسون را گرفت.همچنین در ماه مارس 2015، آژانس بین‌المللی تحقیقات سرطان سازمان بهداشت جهانی (IARC) نتیجه تحقیقاتش را منتشر کرد که می‌گفت: «که ماده موثره سم راندآپ، گلایفوسایت برای انسان «احتمالاً سرطانزا» است.»
این گزارش تأکید می‌کند: «شواهد محدود از سرطان‌زایی در علف‌کش گلایفوسایت در انسان وجود دارد.»با این حال مونسانتو مدتهاست بر اعتقادش پای فشرده که راندآپ موجب ایجاد سرطان نمی‌شود و گزارش‌های IARC نشان می‌دهد که گلیفوسایت بی‌خطر است!
بر همین اساس تنها در سال گذشته بیش از 800 بیمار از مونسانتو شکایت کرده و ادعا می‌کنند علف‌کش «راندآپ» موجب سرطان آنها شده است.
گفتنی است، تا کنون گزارش‌های متعددی درباره خطرات استفاده از محصولات دستکاری شده ژنتیکی منتشر شده است تا جایی که بر همین اساس، 39 کشور مختلف از جمله کشورهای پیشرفته اروپایی، سیاست عدم کاشت این محصولات را دنبال می‌کنند. تعداد کشورهای تولید‌کننده محصولات تراریخته در طی سه سال گذشته از 28 کشور به 24 کشور کاهش یافته و حتی کشور بورکینافاسو هم عطای تولید پنبه تراریخته را به لقایش بخشیده است!
مسئولان سینه‌چاک تراریخته
در این بین برخی از مسئولان دولتی به شدت حامی این محصولات هستند. رئیس‌جدید سازمان محیط‌زیست از کسانی است که هم نسبت به واردات گندم و هم نسبت به واردات محصولات تراریخته نظر مثبت دارد.علی‌رغم گزارش‌های منتشر شده، عیسی کلانتری درباره بروز اثرات مصرف محصولات تراریخته معتقد است هنوز چیزی اثبات نشده است!
آش انتقادات دولتی‌ها از منتقدان تراریخته تا جایی پیش رفت که علی‌اکبر صالحی، رئیس ‌سازمان انرژی اتمی که در زمان مدیریت او، تکنولوژی بومی رآکتور هسته‌ای اراک در بتون مدفون شد، بدون توجه به انتقادات علمی، مدعی «جریان‌سازی علیه فناوری تولید محصولات تراریخته» شد و با اظهاراتی توهین‌آمیز به منتقدان حمله کرد.او گفت: «مخالفان محصولات تراریخته در داخل کشور حرف‌هایی مشابه ترامپ و نتانیاهو را تکرار می‌کنند! برای تولید داخلی [تراریخته] در برابر جریان‌های مخالف عقب‌نشینی نکنید و مقاومت کنید»!
این اظهار نظرها در حالی است هشدارهای متعدد از جمله نتیجه مطالعات چندین ساله یک بیولوژیست فرانسوی سرطان‌صزا بودن محصولات تراریخته را اثبات کرده است و محکومیت اخیر بزرگ‌ترین کمپانی تولیدکننده بذر محصولات تراریخته در دادگاه نیز تاییدی دوباره بر مخاطرات این محصولات است.
رهگیری محصولات تراریخته در خوراک دام
یکی از راهکارهای آگاه‌سازی جامعه از محصولات تراریخته، ضرورت درج عنوان تراریخته بر روی بسته‌بندی این قبیل محصولات است تا مردم خود در استفاده کردن یا نکردن از آن حق انتخاب داشته باشند.
در همین رابطه رئیس ‌سازمان دامپزشکی کشور گفته است: امکان رهگیری استفاده از محصولات تراریخته در تولیدات صنعتی و کنترل آن وجود دارد و در کنار آن عملیات ردیابی از مزرعه تا سفره مردم را در دستورکار داریم.
به گزارش خبرگزاری فارس، علیرضا رفیعی‌پور دیروز در افتتاحیه چهارمین نمایشگاه خوراک دام، طیور و آبزیان که در بوستان گفت‌وگو در حال برگزاری است، خاطرنشان کرد: این مهم در دستور کار ما قرار دارد و این مسئله با اتوماسیون و صنعتی شدن به دست می‌آید.