دبیر سابق کمیسیون ویژه برجام:
از نگاه FATF فقط کشورهایی که مقابل آمریکا میایستند خطرناکند
حجتالاسلام والمسلمین نبویان گفت: در دستهبندی FATF ایران و کره شمالی یعنی دو کشوری که مقابل آمریکا ایستادهاند را جزو خطرناکترین کشورها قرار دادهاند یعنی ملاک کار آنها سیستم بانکی نیست والا در زمینه مقابله با پولشویی نظام بانکی ایران مدرنتر است یا کشوری مانند سومالی؟
حجتالاسلام والمسلمین نبویان دبیر سابق کمیسیون ویژه برجام و استاد حوزه و دانشگاه در بررسی ابعاد فنی، سیاسی، اقتصادی و امنیتی پذیرش FATF گفت: FATF دارای 5 کمیته است و کمیته چهارم آنکه کمیته بررسیها و همکاریهای بینالمللی است اهمیت ویژهای دارد، این کمیته مشخص میکند کدام کشورها همکار و غیرهمکار یا کم ریسک و پر ریسک هستند، جالب است که مسئول این کمیته که باید کشورها را بررسی کند و اجازه برقراری روابط بانکی را بدهد همان مسئول تحریمهای ایران در وزارت خزانهداری آمریکا است و آن فرد باید مشخص کند که ایران همکاری کرده یا نکرده است.
وی افزود: در دستهبندی FATF کشورهایی مانند افغانستان، بوسنی و هرزگوین و یمن غیرهمکار کم ریسک شناخته میشوند اما براساس همین دستهبندی دو کشور ایران و کره شمالی خطرناکترین کشورهای جهان هستند یعنی دو کشوری که مقابل آمریکا ایستادهاند را جزو خطرناکترین کشورها قرار دادهاند یعنی ملاک کار آنها سیستم بانکی نیست والا در زمینه مقابله با پولشویی نظام بانکی ایران مدرنتر است یا کشوری مانند سومالی؟ حتی در منطقه نظام بانکی ایران مدرنتر است اما چرا اسم ایران در بخش پرریسک قرار دارد اما نام کشورهای دیگر دیده نمیشود؟ نبویان در ادامه بااشاره به تصویب قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم در مجلس گفت: خرداد 95 آمریکا فشار میآورد و دولت تعهد میدهد که قانون مصوب مجلس را کنار بگذارد و قانون مطلوب آمریکا را به عنوان لایحه به مجلس ارائه کنند، چون رابطه بانکی با FATF بود وزیر اقتصاد وقت آقای طیب نیا این موضوع را امضا کرده است.
وی ادامه داد: دولت متعهد شده که برنامه اقدام FATF را که همان (Action Plan) است اجرا کند که 41 بند دارد، آمریکا میگوید قانون مصوب ایران درباره تروریسم قابل قبول نیست و قانون و تروریسم مد نظر آنها باید در قانون ایران باشد، تصویب و اجرای کنوانسیون پالرمو و CFT جزء دستورالعملهای برنامه اقدام FATF است.
دبیر سابق کمیسیون برجام با بیان اینکه برخی ادعا کردند لایحه کنوانسیون مبارزه با تأمین مالی تروریسم ربطی به FATF ندارد در حالی که اینگونه نیست، افزود: چرا که بند 36 FATF و بند 28 برنامه اقدام الزام کرده است، سؤال این است که چرا آمریکا با وجود تصویب قانون مبارزه با تأمین مالی تروریسم در ایران ناراضی است؟ آمریکا چه میخواهد که در این قانون وجود ندارد؟
وی گفت: دولت تعهد داده اطلاعات تمام تراکنشهای مالی هر فرد و نهادی در ایران در اختیار FATF قرار گیرد که ناظر آن رژیم صهیونیستی و عربستان هستند و آمریکا در آن حضور جدی دارد.
نبویان افزود: آقای روحانی، آقای طیب نیا و دولت فعلی با دیپلماسی آقای ظریف بدون اجازه هیچکس FATF را امضا کردند در حال که براساس اصل 77 قانون اساسی تمام قراردادهای بینالمللی باید به مجلس برود، دولت بدون اطلاع مجلس و مسئولان کشور اقدام به تعهد به FATF کرد.
دبیر سابق کمیسیون برجام در گفتوگو با رسا تصریح کرد: سؤال از دولت آقای روحانی این است که آیا شما واقعا قصد دارید براساس قانون اساسی عمل کنید؟ اگر میخواستید طبق قانون اساسی عمل کنید چرا وقتی قانون مجلس در زمینه مبارزه با تروریسم مصوب شد 3 ماه بعد تعهدات پنهانی در این زمینه به دیگران دادید؟