یک مسئول:
دلالان بازار محصولات پتروشیمی را آشفته کردند
قائم مقام انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با اشاره به کاهش عرضه خوراک، گفت: ورود دلالان به بازار خوراک و محصولات پتروشیمی، این بازار را آشفته کرده است.
به گزارش انجمن صنفی کارفرمایی پتروشیمی، فریبرز کریمائی با بیان اینکه فروش داخلی محصولات پتروشیمی برخلاف صادرات، با مشکلات مواجه نیست، تصریح کرد: بدون شک با اجرای سیاست جدید ارزی دولت، انگیزه پتروشیمیها برای ارائه محصولات به بازار داخلی افزایش یافته و این ادعا که شرکتهای پتروشیمی تمایلی برای عرضه محصولات در بازار داخلی ندارند، مبنایی ندارد. گواه این مدعا نیز این است که میزان محصولات پلیمری معامله شده در دوره بعد از سیاست ارزی جدید، یعنی از 22 فروردین تاکنون 592 هزار تن بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل در حدود 30 درصد افزایش داشته است. حجم معامله محصولات پلیمری در مدت مشابه سال قبل تنها 458 هزار تن بوده است .
وی افزود: از جمله محصولاتی که در هفتههای اخیر با تنشهایی در بازار مواجه بوده پلی اتیلن ترفتالات بطری بوده که علیرغم اینکه شرکت پتروشیمی تندگویان به عنوان تنها تولیدکننده آن تمامی تولید خود را در هفتههای اخیر و از طریق بورس کالا روانه بازار کرده، لیکن به دلیل تقاضای بسیار بالا برای این محصول از نوع دلالی، بازار این نوع محصول پتروشیمی با تنشهایی روبرو شد.
قائم مقام انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی ادامه داد: در همین دوره بعد از اجرای سیاست تک نرخی ارز ، حجم تقاضای این محصول پتروشیمی به 347 هزار تن افزایش یافت که 290 درصد بیشتر از تقاضا دوره مشابه سال گذشته بود. بررسیها نشان میدهد که با توجه به تفاوت نرخ ارز رسمی و غیررسمی در داخل و خارج از کشور ، انگیزه بسیار زیادی برای خرید محصولات پتروشیمی از بورس و صادرات آن به خارج از کشور وجود دارد که دلیل اصلی حجم بالای تقاضا در این خصوص است. تقاضای کل برای محصولات پلیمری هم در دو ماهه اخیر دو میلیون و 448 هزار تن بوده در حالیکه در مدت مشابه سال قبل تنها 962 هزار تن بوده است . یعنی در دو ماهه اخیر شاهد رشد بیش از 150 درصدی تقاضا نسبت به سال قبل بودهایم.
کریمایی به کمبود پلی پروپیلن نساجی در هفتههای ششم تا دهم در سال 1397 اشاره کرد و گفت: دلیل اصلی آن علاوه بر تعمیرات اساسیِ یکی از بزرگترین تولیدکنندگان این محصول (پتروشیمی مارون) در آن مقطع، عدم امکان تأمین خوراک شرکتهای پتروشیمی حداقل به میزان هفتگی 2500 تن پروپیلن از یکی از پالایشگاههای
کشور بوده است.
وی با اعلام اینکه خوراک واحدهای پتروشیمی به شکل قابل ملاحظهای کاهش یافته، بیان کرد: آمار و اطلاعات بورس انرژی نشان میدهد که در 2.5 ماه گذشته بیش از 76 هزار تن نفتا که خوراک اصلی شرکتهای پتروشیمی تولیدکننده پلیمر است در بورس انرژی به فروش رسیده و قیمت آن نیز در حدود 4/5 درصد افزایش یافته است.