پس از افزایش انتقادات از ناهماهنگی در دولت
ترکان با متهم کردن رسانهها حرف خود را درباره دلار پس گرفت
پس از افزایش انتقادات از اظهارات مشاوران حسن روحانی در حمایت از گرانی دلار، بالاخره یکی از این افراد مجبور شد فعلا از حرفهای خودش عقبنشینی کند.
گروه اقتصادی-
ماجرا این است که مسعود نیلی و اکبر ترکان چند هفته پیش در اظهارات جداگانهای از گرانی ارز حمایت کرده بودند. مثلا ترکان که در حال حاضر مشاور رئیسجمهور است طی گفتوگویی اعلام کرده بود: «اینکه قیمت دلار بالا رفت کار خوبی بود چارهای نبود چون آن موقع مصنوعی قیمت دلار را پایین نگاه داشته بودند، وقتی سطح عمومی قیمتها بالا میرود دلار هم بالا میرود.نمیشود تقاضای عمومی قیمتها بالا رود اما دلار بالا نرود چرا که این موجب شکست اقتصاد میشود.»
مسعود نیلی، دیگر مشاور حسن روحانی هم طی یادداشتی خواستار افزایش نرخ ارز همراستا با تورم شده بود. به هر حال سخنان ترکان در حمایت از افزایش قیمت دلار با واکنش کارشناسان و برخی نمایندگان مجلس رو به رو شد، به عنوان نمونه محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس دو روز پیش از رئیس مجلس خواست تا به دولت تذکر دهد چرا صدای واحدی در تصمیمهای اقتصادی وجود ندارد؛ الان مشاوران دولت از دلار بالا دفاع میکنند و بعد سیاست دولت چیز دیگری است. قطعاً بخشی از این التهابات در بازار ارز ناشی از همین ناهماهنگی در مسئولان اقتصادی دولت است.
علی لاریجانی، هم با تایید این انتقاد گفت: این ایراد وارد است، در نظری یکی از مشاوران رئیسجمهور میگوید باید قیمت ارز افزایش یابد و بعد رئیسجمهور محترم نرخ تکلیفی اعلام میکند، کنترل کنید این افراد را، این چه وضعی است.
پس از این انتقادات دفتر اکبر ترکان در صفحه اینستاگرام وی با انتشار مطلبی تلاش کرد توپ را به زمین رسانهها بیندازد. به نوشته خبرگزاری تسنیم، متن عقبنشینی دفتر اکبر ترکان بدین شرح است: «آقای دکتر ترکان در مصاحبهای که تیتر آن جنجالی شد، درخصوص افزایش نرخ ارز ابراز خرسندی ننموده و صرفا تحلیل کارشناسانه خود را در دفاع از دولت با بیان جمله: «... اینکه قیمت دلار بالا رفت، چارهای نبود» به تشریح دلایل آن نیز پرداختهاند. اما برخی رسانهها با برداشت غلط از این تحلیل، با تیترسازی منفی سعی در انحراف افکار مخاطبان کردهاند.»
همانطور که از لحن پاسخ ترکان مشخص است، مقصر جملاتی که از قول وی نقل شده رسانهها میباشند و احتمالا بهجای اینکه آقای ترکان به خاطر مواضع نادرستش که حتی سخنگوی دولت هم صحت آن را تایید کرد، رسانهها باید از ایشان پوزش بطلبند!
با این حال، موضعگیری ترکان برای تصحیح جملاتی که از قول وی منتشر شده بود در شرایطی رخ داده که مسعود نیلی، که دستیار ویژه رئیسجمهور در امور اقتصادی و از مدافعان افزایش نرخ ارز میباشد، هنوز موضعی درباره این افزایش قیمتها اتخاذ نکرده و حتی در حد ترکان هم که با انداختن توپ در زمینه رسانهها سعی کرد جملات خود را تصحیح کند، کاری نکرده است.
وضعیت بازار ارز یک روز پس از تصمیم
بانک مرکزی
از سوی دیگر، با گذشت یک روز از اجرای تصمیم بانک مرکزی مبنی بر تک نرخی شدن دلار 4200 تومانی همچنان اخبار زیادی پیرامون وضعیت بازار به گوش میرسد؛ از یکسو بانک مرکزی مجددا قیمت ارز خود را افزایش داده و به 4221 تومان رسانده (که گفته میشود این۲۱ تومان مابه التفاوت، ناشی از نرخ کارمزد مرسوم بانکی است) و از سوی دیگر همچنان خبر ارز نداشتن صرافان در بازار آزاد به گوش میرسد.
براساس گزارش خبرگزاری ایسنا، باتوجه به عرضه نشدن دلار ۴۲۰۰ تومانی به صرافیها، مشاهدات از بازار ارز حاکی از خلوتتر شدن بازار و جمع شدن صفهای طولانی خرید دلار است. اما دلالان همچنان در بازار هستند و به صورت نامحسوس دلار را ۵۳۰۰ تومان میخرند و ۵۵۰۰ تومان میفروشند.
با وجود اجرایی نشدن واقعی دستور بانک مرکزی در بازار، معاون اقتصادی رئیسجمهور حذف قاچاق و مقابله با تصمیم احتمالی برخی کشورها درباره برجام در ماه آینده را دو دلیل مهم دلار تکنرخی اعلام کرد.
روز گذشته همچنین بانک مرکزی اطلاعیهای در رابطه با نحوه تأمین ارز مسافرتی، درمانی و دانشجویی بهشرح ذیل منتشر کرد: «ارز مسافرتی برای یک بار سفر در سال به میزان 1000 یورو یا معادل آن به سایر ارزها به مسافران در مرزهای خروجی هوایی پرداخت میشود. میزان ارز مسافرتی پرداختی به مسافران هوایی به کشورهای هممرز و کشورهای مشترکالمنافع بهغیر از عراق 500 یورو یا معادل آن به سایر ارزها
میباشد.میزان و ترتیبات پرداخت ارز به زائران عتبات عالیات پس از هماهنگی با سازمان حج و زیارت اطلاعرسانی خواهد شد. تأمین ارز درمانی و دانشجویی با رعایت مجموعه مقررات ارزی از طریق بانکهای تجارت و سامان کمافیالسابق ادامه مییابد.»