kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۶۵۴۵
تاریخ انتشار : ۲۳ مهر ۱۳۹۶ - ۲۱:۱۳
نگاهی به دیروزنامه‌های زنجیره‌ای

مواضع ترامپ تقصیر خودمان است/چون کم امتیاز دادیم!


سرویس سیاسی-
روزنامه زنجیره‌ای بهار در گزارش تیتر یک دیروز خود با عنوان «فرصتِ طلاییِ از دست‌رفته» ابتدا توهین‌ها ، اتهام‌ها و تهدیدهای رئیس‌جمهور آمریکا علیه ملت و دولت ایران را به اعتراض به رفتارهای منطقه‌ای ایران تقلیل داد و نوشت:«خلاصه آنچه ‌ترامپ در تمام مدتی که در کاخ سفید حضور دارد درباره برجام می‌گوید این است که چرا جمهوری اسلامی ایران در رفتارهای منطقه‌ای خود تغییری ایجاد نکرده است».
این روزنامه در ادامه ضمن تکرار ادعاهای مقامات آمریکائی، کشورمان را به دلیل حضور مقتدرانه در منطقه در مبارزه با تروریسم و توان موشکی‌اش به نقض روح برجام متهم کرد و نوشت: «اگر قرار باشد صریح باشیم باید بگوییم که واقعیت هم جز این نیست و هم ایالات متحده و هم ایران روح برجام که به معنای همکاری و گفت‌وگوهای مشترک و بر مبنای حسن نیت است را به دفعات نقض کرده اند».
روزنامه بهار سپس با طرح این پرسش که «آیا راهی برای جلوگیری از بهانه‌جویی‌های ترامپ وجود نداشت؟» در ادعایی مضحک می‌نویسد:«از همان روز تا بهمن95 یعنی زمان آغاز به کار دولت‌ترامپ یک فرصت طلایی در اختیار کشورمان بود که ایران می‌توانست کلیه بهانه‌ها را از دولت آینده ایالات متحده برای ایجاد مانع بر سر راه اجرای دقیق برجام بگیرد. باراک اوباما و جان کری به عنوان رئیس‌جمهور و مقام ارشد دستگاه سیاست خارجی ایالات متحده در آن روزها بارها دست خود را برای آغاز همکاری با ایران در موضوعات منطقه‌ای از جمله بحران سوریه به سوی مقامات ایرانی دراز کردند اما پاسخ همیشگی وزیر امور خارجه کشورمان این بود که دستگاه سیاست خارجی ایران تنها اجازه مذاکره در حوزه مسائل هسته‌ای را دارد. در مسئله حقوق بشر نیز وضعیت به همین شکل بود و در زمانی که مسئولان اتحادیه اروپا آماده مذاکره با ایران برای حل و فصل این پرونده با الگویی مبتنی بر سیاست «برد-برد» همچون برجامِ هسته‌ای بودند شاهد آن بودیم که به دلیل عدم هماهنگی‌های داخلی این مذاکرات به سرانجام مثبتی نرسید.»
این روزنامه زنجیره‌ای در حالی چنین ادعایی را مطرح می‌کند که شدید‌ترین تحریم‌ها علیه ایران در دوره اوباما با شعار تحریم‌های فلج‌کننده، تصویب شد و از سوی دیگر روند نقض برجام نه از دولت ترامپ که از دولت اوباما شروع شده بود، قانون تحریمی ISA و قانون محدودیت ویزا، بخشی از مصادیق نقض برجام در زمان اوباما است.
همچنین باید گفت تمرکز بر روی توان دفاعی و اقتدار منطقه‌ای ایران از سوی غرب و پادوهای آنان در روزنامه‌های زنجیره‌ای مدعی اصلاحات پس از متوقف کردن فعالیت هسته‌ای در قالب برجامیزه کردن اقتدار دفاعی ایران نه تنها عجیب نیست که قابل پیش‌بینی هم بود. چراکه دولت‌های غربی به رهبری آمریکا چند پروژه اصلی برای تضعیف، استحاله و در صورت امکان تغییر نظام جمهوری اسلامی تعریف کرده‌اند که برنامه هسته‌ای ایران یکی از این پروژه‌ها بود و از بین بردن قدرت موشکی ایران و کاهش نفوذ و در صورت امکان از بین بردن قدرت منطقه‌ای محور مقاومت به رهبری ایران با برچسب حمایت از تروریسم از دیگر پروژه‌های اصلی آنها در این راستاست. در واقع آمریکایی‌ها در موضوع اقتدار دفاعی ایران به‌طور همزمان فشار از بیرون و امید به نفوذی‌های داخلی را دنبال می‌کنند تا به خیال خام خود بتوانند قدرت منطقه‌ای و اقتدار دفاعی ایران را نیز «برجامیزه» کنند و بعد به سراغ برجام‌های 3 و 4 یعنی دست کشیدن ایران از حمایت محور مقاومت و همچنین اجبار ایران به جدا کردن دین از سیاست (ایدئولوژی‌زدایی) بروند.

ماهیگیری اروپا از آب گل‌آلود
روزنامه اعتماد در صفحه اقتصادی شماره دیروز خود در گزارشی با عنوان «٢٥ ميليارد دلار مراوده تجاري مانع همراهي با ترامپ» به موضوع «زيان مالي قدرت‌هاي اروپايي ‌درصورت تحريم‌هاي جديد» پرداخت.
در این گزارش آمده است: «ما رهبران فرانسه، آلمان و بريتانيا متوجه شديم دونالد ترامپ، رييس‌جمهور امريكا تصميمي براي تاييد مجدد پايبندي ايران به برجام ندارد و نگران عواقب آن هستيم. ما دولت و كنگره امريكا را به در نظر گرفتن پيامدهاي آن در قبال امنيت امريكا و متحدان آن ترغيب مي‌كنيم.» اين بخشي از بيانيه‌اي است كه سه دولت مطرح و قدرتمند اروپايي در واكنش به اظهارات رييس‌جمهوري امريكا منتشر كردند. اين بيانيه نشان مي‌دهد جدا از اينكه رييس‌جمهوري دست راستي امريكا چه راهي را انتخاب مي‌كند، اروپا قصد به هم زدن برجام را ندارد.»
این گزارش در ادامه افزوده است: «دلايل مختلفي براي اين امر وجود دارد؛ اما از زاويه اقتصادي، تجربه سال‌هاي تحريم نشان مي‌دهد اروپايي‌ها و آسيايي نشين‌هاي قدرتمند همچون چين و ژاپن از اين رهگذر نه تنها سودي نبردند بلكه زيان ديدند. نيم نگاهي به سفرهاي هيات‌هاي اروپايي و جنوب شرق آسيا به ايران نشان داد كه شركت‌هاي اروپايي اغلب تمايل به حضور در بازار ايران دارند و طبعا از دولت‌هاي خود مي‌خواهند منافع آنها را در تصميمات سياسي در نظر گرفته و آنها را در مراوده‌ها و تصميم‌هاي اقتصادي و سياسي شان دخيل بدانند.»
در میان بازاریان اصطلاحی هست به این مضمون که «از سود ضرر کردن». اکنون وضعیت اروپا همین است و با فرض مرگ برجام و ملغی شدن قراردادهای تجاری اروپا آنها از سودی که می‌بردند متضرر می‌شوند. اما آیا وضعیت ایران نیز همین گونه است؟
نکته دیگر این است که کشورهایی مانند فرانسه با همه چوب لای چرخ گذاشتن‌ها در برجام بیشترین منفعت را از برجام بردند. این رفتار دولت محترم به اروپاییان و غربی‌ها می‌آموزد که هر چه با ایران بدتر رفتار کنند منافع بیشتری خواهند برد.
نکته پایانی این است که موضوع آمریکا دیگر اکنون باید درس عبرتی برای دولت باشد و دیگر با طناب پوسیده اعتماد به غرب در چاه نرود. در اصل منفعت‌طلبی و سودجویی به هر شکل و به هر طریق میان اروپا و آمریکا تفاوتی نیست. این پراگماتیسم غربی است که عمل گرایی را به هر روی و به هر طریق توجیه می‌کند و اصل فایده به هر طریق را بر صدر می‌نشاند.

کسری 47 هزار میلیارد تومانی دولت در میانه سال!
روزنامه شرق در گزارشی به وضعیت اقتصادی دولت در میانه سال پرداخت و نوشت:«دولت در میانه سال 47 هزار میلیارد تومان کسری آورده است!».
در بخشی از این گزارش آمده است: «با گذشت پنج ماه از سال، دولت تمام بودجه خود را صرف كرده كه هيچ، حدود ٤٧هزار ميليارد تومان نيز كسري آورده است؛ كسري‌اي كه از دو سال قبل خود، پيشي گرفته و رشد كسري را به رخ مي‌كشد. اين عملكرد، نشان از عدم همخواني دوباره درآمد- هزينه دارد كه بارها درباره آن هشدار داده شده و راه‌حلي كارآمد براي حل اين مشكل ارائه نشده است».
در ادامه این گزارش آمده است: «اين در حالي است كه در همين حال، دولت باز هم بر بدهي‌هاي خود مي‌افزايد. بنابراين بيراه نيست که بدهي دولت به بانک‌ مرکزي و بانک‌ها با رشد فزاينده خودنمايي مي‌کند چراکه بخشي از کسري‌ها را دولت با تنخواه‌گردان جبران کرده و بار بدهي را براي خود باقي مي‌گذارد. همچنين اين آمارها حكايت از آن دارد كه با وجود افزايش ٩٧درصدي نفتي، بخش زيرساخت‌ها و عمراني، چندان اقبال نداشته و فقط سهم هفت‌درصدي از بودجه نصيبش شده است».
گفتنی است به بخش زیادی از مشکلات اقتصادی کشور که این روزها در جراید زنجیره‌ای ‌اشاره می‌شود پیش از این دلسوزان کشور پیش و پس از انتخابات تاکید کرده بودند ولی در آن برهه این روزنامه‌ها وجود هر نوع مشکلی را تکذیب و به شدت از عملکرد اقتصادی دولت دفاع و حمایت می‌کردند.

سوداي پاستور با چه كارنامه‌اي؟
روزنامه قانون به نامزدهای احتمالی انتخابات ریاست جمهوری 1400 پرداخته و عارف را یکی از این نامزدها خواند.
در بخشی از این گزارش آمده است: «انتخابات آینده ریاست جمهوری از هر زمان دیگری به ما نزدیک‌تر است. از هم اکنون که چهار سال تا برگزاری آن زمان باقی است، گمانه‌زنی‌های فراواني درباره کاندیدای احتمالی گروه‌های سیاسی در این انتخابات مطرح می‌شود... بر اساس آنچه در رسانه‌ها آمده است تاکنون نام‌هایی مانند علی لاریجانی، اسحاق جهانگیری، پرویز فتاح برای حضور در انتخابات آينده ریاست جمهوری از جانب طرفداران و فعالان جناح‌های سیاسی مطرح می‌شود اما همه این موارد در حد گمانه‌زنی است. اما یکی از افرادی که سعی دارد دوباره نام خود را در عرصه سیاسی و انتخاباتی مطرح کند، محمدرضا عارف است.»
در ادامه این گزارش تاکید شده است: «گويي عارف سوداي پاستور را همچنان از دل بيرون نكرده است اما در طول چهار سال گذشته باعث اعتراض بسیاری از اصلاح‌طلبان شده است. محمدرضا عارف در حالی می‌خواهد به صحنه انتخابات آینده ریاست جمهوری ورود کند که عملکردش بعد از سال 92 فرياد همفکرانش را در آورده است.»
در سال‌های گذشته عملکرد عارف و فراکسیون امید در مجلس دهم به ریاست وی اعتراضات گسترده اصلاح‌طلبان را به دنبال داشته است اعتراضاتی که پاسخی نیز از سوی عارف به همراه نداشته است.

عقلای جهان یا همدستان ترامپ؟!
امید بستن به حمایت اروپا از ایران پس از ناکامی در اعتماد به آمریکا سرابی است که مدعیان اصلاحات و حامیان دولت به‌ویژه پس از مواضع نابخردانه اخیر ترامپ، با شتاب به سوی آن می‌دوند.
روزنامه ایران دیروز در مطلبی نوشت: «دولتمردان می‌بایست با آرامش و متانت در دام ترامپ نیفتاده و با صبر و حوصله عمل کنند. هم‌اکنون جبهه‌ای از عقلای جهان عملا در برابر ترامپ صف‌آرایی کرده‌اند. باید قدر این فرصت را دانست. تهدید ترامپ می‌تواند فرصتی برای نزدیک شدن به عقلای دنیا گردد، اگر ما درست عمل کنیم.»
بجاست یادآور شد، ظریف، وزیر امور خارجه چند روز پیش در نشست وزیران امور خارجه 1+5 درباره یکی از همین کشورهایی که به اصطلاح این یادداشت عقلای دنیاست، گفت که «هنوز نمی‌توانیم در انگلیس یک حساب بانکی باز کنیم.» اتحادیه اروپا نیز چندی پیش ضمن اینکه 18 فرد و نهاد ایرانی را تحریم کرد، با وجود نقض آشکار مکرر برجام از سوی آمریکا در موضعی ناعادلانه و بی‌اساس اعلام کرد که همه طرف‌ها به تعهدات خود در برجام پایبند بوده‌اند! کجای این مواضع و عملکردها حاکی از عقلانیت است که آنها را عقلای دنیا بنامیم؟ این رویکرد نشانگر منطق و خردمندی است یا دشمنی و خباثت ورزی؟ در چنین شرایطی کدام عقل سلیمی حکم می‌کند که برای حمایت از ایران به اروپا اعتماد کنیم؟ چنین رویکردی آیا جز خطای استراتژیک و تحمیل خسارت‌های فراوان دیگر به کشور است؟

مواد غذايي روي موج گراني
روزنامه قانون در گزارشی به گرانی مواد غذایی پرداخته و نوشت:«برخی از اقشار مجبورند حجم مواد غذایی مصرفی خود را به حداقل برسانند».
در این گزارش آمده است: «در حال حاضر کشور با بحران‌ اقتصادی مواجه است که بیکاری، یکی از بزرگ‌ترین آثار این بحران به شمار مي‌آيد».
قانون با ‌اشاره به گرانی مواد غذایی تصریح کرده است: «روند افزایشی قیمت در کالاها سبب شده تا برخی اقشار به دلیل کاهش قدرت خرید، از مصرف برخی اقلام صرف‌نظر کنند. وزارت صنعت، وزارت جهادکشاورزی، سازمان حمایت و ستاد تنظیم بازار، مسئولیت رسیدگی به افزایش قیمت را برعهده ‌دارند».
این روزنامه می‌افزاید: «هر روز شاهد توليد غذاهاي نامناسب هستيم كه سلامت جامعه را به خطر مي‌اندازد».