حب دنیا؛ ریشه همه نابسامانیها و انحرافات(زلال بصیرت)
از صدر اسلام تاکنون آنقدر تحولات در عالم اسلام پيش آمده و آنقدر درسهاي عبرت در تاريخ وجود دارد که هر قدر انسان دقت کند، بيشتر به اسرار و رموز اين حوادث پي ميبرد.
خداي متعال بزرگترين و شريفترين مخلوق خودش را براي هدايت اين امت مبعوث فرمود و او انسانها را از پليديها، پلشتيها، زشتيها، پستيها و ذلتها نجات داد و به اوج عزت رسانيد، ولي مردم جز اندکي آنچنانکه بايد قدر اين نعمت را ندانستند. برخي آشکارا به جنگ با اسلام پرداختند و برخي منافقانه سعي کردند که اين نور را خاموش کنند. ولي خداي متعال امت را به اين ناسپاسيها اخذ نکرد و براي اتمام و اکمال اين نعمت، دوازده نور پاک معصوم را يکي پس از ديگري جانشين پيغمبر صلياللهعليهوآله قرار داد.
مطالعه، دقت و تفکر در تاريخ صدر اسلام، بسياري از مشکلات و معماهاي اين زمان را برايمان حل ميکند. کساني سالها پاي منبر پيغمبر بودند اما سرانجام شمشير به روي علي کشيدند. کساني سالها پاي منبر و در سپاه علي بودند و در جنگ صفين با معاويه ميجنگيدند، اما در کربلا فرزندش سيدالشهدا را به شهادت رساندند!
انسان موجودي بسيار عجيب و قابل تحول است، بنابر اين انسان نميتواند به دوام هيچ يک از احوال و موقعيتهاي خودش يا ديگران اطمينان پيدا کند. مطالعه تاريخ به انسان ميفهماند که خيلي خطرها در پيش است و اين انسان را نگران آينده و عاقبت خود ميکند؛ بنابراين بايد به خدا پناه برد، به اولياي خدا توسل پيدا کرد و عقل خود را به کار گرفت تا کمتر در دام شياطين بيفتيم.
محبت دنیا، عامل تمام انحرافات
حب دنيا ريشه اين انحرافات و تحولات است. خيلي بعيد است کسي فکر کند که اين تحولات فقط مربوط به مردم آن زمان بوده و هماکنون هر کس قدم در راه راست گذاشت، تا آخر مستقيم ميماند! عاملي که موجب سقوط و انحراف گذشتگان شد ،در يک کلمه حب دنياست که در من و شما نيز کمابيش وجود دارد.
عشق به رياست، انسان را به جايي ميرساند که عليرغم شناخت مقام اهلبيت، هارون الرشید حاضر ميشود سالهاي طولاني امام هفتم را در سختترين زندانها حبس کند و سرانجام نيز به شهادت رساند.
جا دارد ما نيز به قلبمان مراجعه کنيم و ببينيم آيا ما حب دنيا نداريم؟ اگر احساس کرديم که حاضريم بهخاطر حب مال و مقام، حق ديگري را تضييع کنيم، بدانيم بهخاطر يک قيراط، آن انسان را سر پل صراط نگه ميدارند و اگر يک ريال هم از ديگري غصب کنيم بايد حسابش را پس بدهيم.
استفاده از بيتالمال براي پيروزي در انتخابات يعني دزديدن ميلياردها تومان از ميليونها انساني که گرفتاريهاي بيشماري دارند، براي رسيدن به مقامي احتمالي.
حب دنيا و مقام ،منحصر در مقامهاي دولتي نیست، اين زهر کشنده بسيار خطرناکي است که در درون همه وجود دارد و مثلا اگر کسي دوست داشته باشد براي شاگرد اول شدن خود، حق ديگري را تضييع کند، شاخهاي از همان حب دنياست که وقتي رشد کند ميرسد به آنجايي که انسان حاضر ميشود براي رسيدن به اميالش، امام حسين(ع) را نيز شهيد کند، بنابراين بايد حواسمان جمع باشد و از ابتدا آن را از پا درآوريم يا تضعيف کنيم.
اخلاص، عامل پیروزی و موفقیت
مهمترين عاملي که امام خميني(ره) را بر همه قدرتهاي جهاني پيروز کرد، اخلاص ايشان بود که شاخ و برگش به دلهاي شاگردان و دستپروردگانش سايه انداخت و در آنها نفوذ کرد که توانستند با همه قدرتهاي عظيم جهاني مبارزه کنند و رزمندگان هشتسال دفاع مقدس نمونههاي عيني آن بودند.
عامل پيروزي، اخلاص در پيشگاه خدا و انجام وظيفه است و عامل شکستها، انحرافها و ناسپاسيها، علاقه به زندگي و زرق و برق دنيا، پست و مقام و سردوشيهاست.
عمل خالصانه داراي مراتب مختلف و متوقف بر شناخت هدف و چگونگي عمل است. هواهاي نفساني بسيار پيچيده است و گاهي بهصورت ناخودآگاه در فکر اثر ميگذارد و به همين دليل بايد از مراحل ساده شروع کرد، چرا که وقتي کسي بدون خودسازي بخواهد مسئوليتي را بپذيرد ديگر نميتواند به راحتي به ندانستن اعتراف کند، يا کاري که به نفع شخصي اوست ولي مورد رضايت خدا نيست يا براي خانواده، اهل شهر، کشور، يا نژادش ضرر دارد را ترک کند.
انسان در هنگام رأي دادن نيز درمعرض اين امتحان قرار ميگيرد که ببيند با چه ملاکي کسي را انتخاب ميکند و به او رأي ميدهد. اگر ملاک در ترجيح، اين شد که چه کسي براي اسلام و انقلاب بهتر است، آن وقت ميتوانيم کارمان را درست و با اخلاص انجام بدهیم.
بیانات آيتالله مصباح يزدي (دام ظله) در ديدار با گروهي از طلاب و دانشجويان استان خوزستان ؛ قم ؛8/1/92
زلال بصیرت روزهای پنج شنبه منتشر میشود.