«رؤیای آمریکایی» روی صحنه نمایش
نمایش «رویای آمریکایی» تجربهای متفاوت در نمایش بخشی از واقعیات جامعه آمریکاست که در قالب کمدی و موزیکال، در حوزه هنری روی صحنه رفته است. تم اصلی این نمایش، مهاجرت است و عنوان آن نیز کنایهای است بر تصور توهمآمیز آمریکا به عنوان سرزمین رویاهاست. نکته قابل توجه درباره این نمایش این است که براساس نمایشنامه یک نویسنده مشهور آمریکایی، به اسم جان مورتیمر اجرا میشود. این نویسنده آمریکایی در نمایشنامه «وکیل تسخیری» روایتی واقعگرایانه را از کشوری که نزد سایر ملل به عنوان سرزمین رویایی شناخته میشود ترسیم کرده است.
این نمایش، قصه وکیلی ۶۳ ساله است که پس از ۴۰ سال انتظار، اجازه وکالت مییابد. موکل او مهاجری است که تازه شهروند آمریکا شده و به اتهام قتل همسرش در بازداشت است. هر چند که ساختار اصلی نمایش، رئالیستی است اما تلفیقی از موزیکال، فیزیکال و هایپررئال نیز در آن دیده میشود.
شهرام آذرمهر نویسنده و کارگردان نمایش «رویای آمریکایی» درباره این اثر میگوید: نمايش ما يك تراژدي كمدي است و فضاي رئالي دارد و در يك سري از جاها رئاليسم جادويي اتفاق ميافتد و كمديها بيشتر كمدي موقعيت است و نمیشود به آن نمایش طنز گفت چون به هر حال هر جاي دنيا كمدي خود را دارد و من در نمايش سعي كردم تلفيقي از اين كمديها را داشته باشم و خود داستان هم كه تراژدي است كه اتفاق ميافتد. مهمترين ويژگي اين نمايش اين است كه سعي کردم كه اشتباه فني نداشته باشد. این نمایش مدتهاست كه در ذهن سيال من جريان دارد و تلاش کردم تلفيقي از يك موسيقي، تئاتر صحنه و نمايش راديويي را رقم بزنم.
وی تأکید کرد: مهمترين نكته كه در اين نمايش آشكار است اين است كه همه مهاجرتها منجر به موفقيت نميشود و همه مهاجران الزاماً موفق نيستند.
این کارگردان درباره ساختار نمایش «رویای آمریکایی» نیز اظهار کرد: سعي كردم كه از تكنيكهاي سادهاي استفاده كنم ولي با دقت، ظرافت و سليقه بيشتر كار را انجام دهم. به نظرم میتوان به آن ويترين سمعي و بصري كه هاليوود ايجاد ميكند به راحتي رسيد و اصلاً چيز دور از دسترسي نيست، بهجاي اينكه ويترينهاي هاليوود را بپرستيم بياييم ويترينهاي قابل پرستش را خلق كنيم . شاخصه آمريكاييها اين است كه آنها از ما مصرفكننده بهتري هستند و بزرگترين تلاشمان استفاده صحيح از سادهترين چيزهايي بود كه در دسترس ما قرار داشت. در نهايت از همه عوامل گروهم تشكر ميكنم كه 9 ماه با تمام تلاش و قوا براي اين نمايش زحمت كشيدند و اميدوارم كه در آينده اتفاقات خوبي براي هنرمان بيفتد.
آذرمهر، به شباهت برخی از بازیگران تئاتر با محتوای این نمایش اشاره کرد و گفت: برای تمرین این نمایش خیلی از بازیگران جوان به گروه ما پیوستند اما به علت تمرینهای زیاد کار را نیمه تمام گذاشتند. گویا آنها نیز چیزی شبیه «رویای آمریکایی» در ذهنشان بود و میخواستند خیلی زود و بیزحمت و کم دردسر به موفقیت برسند. در حالی که موفقیت در هنر مستلزم کسب و صرف تجربه و ممارست زیاد است. من بشخصه برای به ثمر رسیدن نمایشم زحمت خیلی زیادی کشیدم که به شکر خدا نتیجه کار نیز تاکنون مورد پذیرش و پسند تماشاگران بوده است.