دماسنج اقتصاد به انتخاب روحانی روی خوش نشان نداد
نزول پیوسته شاخص بورس در2 هفته پساز انتخابات
سرویس اقتصادی-
شاخص بورس از زمان انتخاب مجدد حسن روحانی به عنوان رئیسدولت دوازدهم، بصورت پیوسته سقوط کرده و در دو هفته اخیر بیش از هزار و 400 واحد ریزش داشته است.
شاخص بورس تهران به عنوان نبض بازار سرمایه کشور که در تاریخ 2 خرداد به مرز 82 هزار واحد رسیده بود، در جریان معاملات هفته منتهی به 19 خرداد با 755 واحد کاهش، برای دومین هفته پیاپی منفی بود و با ثبت افت 0/9 درصدی به رقم 79 هزار و 758 واحد رسید. شاخص بازار اول هم در هفتهای که گذشت با 492 واحد کاهش به رقم 55 هزار و 68 واحد و شاخص بازار دوم با هزار و 857 واحد کاهش به عدد 178 هزار و 381 واحد رسید که به ترتیب با 0/885 و 1/03 درصد کاهش مواجه شدند.
به ادعای اقتصاددانان، بورس دماسنج اقتصاد هر کشور است و نوسانات آن نشاندهنده فراز و فرودهای اقتصاد است. هر چند برخی اقتصاددانان این موضوع را برای کشوری همچون ایران که بازار سرمایه پیشرفتهای ندارد چندان قابل استناد نمیدانند، لکن تا حدودی میتوان رفتار سرمایهگذاران و سهامداران بازار بورس را نمایشگر اوضاع حقیقی اقتصاد کشور دانست.
دولت یازدهم با وعده ثباتبخشی به اقتصاد، رفع تحریمهای اقتصادی و رونق اقتصادی روی کار آمد و در تمام چهار سال گذشته با انتقاد از عملکرد دولتهای نهم و دهم، خود را به عنوان نجاتدهنده اقتصاد کشور معرفی نمود. کارشناسان حامی دولت روحانی تأکید میکردند این دولت اهل هیجانات سیاسی نبوده، دولت ثبات و به دنبال کنترل تورم است و همچنین به دنبال رفع تحریمهاست که سیل سرمایه خارجی را به کشور سرازیر خواهد کرد. بر این اساس مسئولان دولت از زمان آغاز کار، مردم را به حضور در این بازار دعوت کردند و با استناد به همین وعدهها عنوان میکردند که بازار سرمایه کشور وارد مرحله جدیدی از توسعه و رونق خواهد شد.
بررسی شاخص کل بورس تهران نشان میدهد در دولت یازدهم این شاخص دستخوش نوسانات گستردهای شده است. مرداد 92 این شاخص در کانال 60 هزار واحدی بود که با رشد کاذب افزایش یافت و در دیماه همان سال به نزدیکی 90 هزار واحد رسید اما پس از آن روند نزولی به خود گرفت و یکسال بعد یعنی در دیماه 92 به نزدیکی همان 60 هزار واحد بازگشت.
در ادامه این شاخص دوباره رشد کرد و با اجرای برجام از دیماه 94 و امیدواری بازار به وعده رفع تحریمها، در حوالی کانال 80 هزار واحد نوسان کرد. اما با نمایان شدن علائم مشکلات و انتشار آمارهای اقتصادی کم کم برای مردم و فعالان اقتصادی عیان شد که رشد شاخص تا حدودی توهمی است و نمیتواند نشاندهنده واقعیتهای بازار باشد.
این روند نزولی در دوهفته اخیر با انتخاب مجدد حسن روحانی به عنوان رئیسدولت دوازدهم قوت گرفته و بر خلاف تبلیغات دولت و حامیانش از رونق اقتصای، با روشن شدن ناتوانی دولت در عمل به وعدههایش، نزول مستمر شاخص کل را باعث گردیده است. همانطور که ذکر شد، بازار بورس به نوعی هوشیارترین بازار نسبت به اوضاع اقتصادی است و نسبت به عملکرد دولتمردان واکنش نشان میدهد.
روحانی در ایام انتخابات اذعان کرد که نتوانسته به وعده رفع کلیه تحریمها عمل کند و حتی برخی وعدهها را از اساس انکار کرد. تقریبا همه گزارشهای کارشناسی از بازگشت تورم دورقمی حکایت دارند. وعده ورود سرمایه خارجی هم بیشتر به یک آرزو بدل شده است. با وجود گذشت یکسال و نیم از اجرای توافق هستهای موسوم به برجام، بر اساس آمار رسمی که آنکتاد درباره روند جذب سرمایهگذاری خارجی در ایران منتشر کرده، در سه سالی که دولت روحانی بر سر کار آمده، سال به سال آمار سرمایهگذاری مستقیم خارجی ایران کاهش پیدا کرده است. در منطقه هم سیاستهای خارجی دولت روحانی جواب نداده و بعد از آن همه نشست و برخاست، آمریکا و عربستان علیه ایران ناتوی عربی تشکیل دادهاند که عاملی برای ناامنی سرمایهگذاری و فرار سرمایه خواهد بود.
در این شرایط آنچه سهامداران مشاهده میکنند وعدههای بر زمین مانده دولت است و آنچه برای آینده پیشبینی میشود، رکود اقتصادی عمیقتر و ریزشهای بیشتر است. بنابراین از ریزش هزار و 400 واحدی بورس در دو هفته پس از انتخاب مجدد حسن روحانی میتوان فهمید یا رکودهای شاخص کل در این دولت هیجانی و کاذب است و یا حرفهایی که درباره رونق و عبور از رکود زده میشود زیر سؤال است و گرنه چرا باید بعد از انتخاب مجدد دولت تدبیر و امید، ناامیدی بر بازار سرمایه سایه بیاندازد.