چطور سرب برنج را بگیریم؟
فلزات سنگین از بدن دفع نمیشوند، بلکه در بافتهای چربی، عضلات، استخوانها و مفاصل رسوب کرده و باعث بروز بیماریها و عوارضی چون اختلالات عصبی، انواع سرطان، سقط جنین، اختلالات تنفسی، آسیب به کبد، کلیه،مغز، التهاب مفاصل، ریزش مو و پوکی استخوان میشوند.
به گفته مریم مظهری - کارشناس آزمایشگاه کنترل غذا و دارو- هر ساله کارخانجات و واحدهای صنعتی و مراکز شهری با ورود فاضلابها و پسابهای خود به محیطهای آبی و وارد شدن آنها به زمینهای کشاورزی و همچنین استفاده از سموم و کودهای شیمیایی به منظور باروری خاک که حاوی فلزات سنگین هستند، باعث آلودگی زمینهای کشاورزی میشوند. وی افزود: از آن جایی که رابطه معنی داری بین فلزات سنگین خاک و میزان تجمع آنها در گیاه وجود دارد، این فلزات سنگین پس از تجمع در گیاهان و حیوانات، علاوه بر آسیبهای جدی بر سلامت این موجودات، مصرف فرآورده آنها را برای مصرفکننده نهایی یعنی انسان، مخاطره آمیز میکند. در نتیجه، یکی از دلایل اصلی مواجهه انسان با فلزات سنگین، مسیرخاک- دانه و غذاست. فلزات سنگین، فلزاتی مانند سرب و کادمیم و آرسنیک، زئوبیوتیک هستند به این مفهوم که این عناصر برای متابولیسم بدن، مورد نیاز نیستند و حتی مقادیر کم آنها نیز برای بدن، مضر است .
وی خاطرنشان کرد: در مطالعه ای به این نتیجه رسیدیم که به طور متوسط 3 بار شستن و 3 ساعت خیساندن، به میزان 15 درصد فلز سرب را در برنج کاهش میدهد. ولی باید مطمئن شد آبی که برای شستوشو و خیساندن استفاده میشود خودش بدون سرب باشد.