kayhan.ir

کد خبر: ۹۳۱۹۷
تاریخ انتشار : ۳۰ آذر ۱۳۹۵ - ۲۱:۴۰
رئیس‌قوه قضائیه :

وحدت حوزه و دانشگاه پیش‌نیاز تحول در علوم انسانی است

سومین همایش علمی بررسی نقش حوزه و دانشگاه با موضوع تحول در علوم انسانی، موفقیت‌ها و ناکامی‌ها صبح دیروز با حضور آیت‌الله آملی لاریجانی رئیس‌قوه قضائیه در دانشگاه تهران برگزار شد.


آیت‌الله آملی لاریجانی رئیس‌قوه قضائیه در سومین همایش علمی بررسی نقش حوزه و دانشگاه در تحول علوم انسانی با موضوع «تحول در علوم انسانی، موفقیت‌ها و ناکامی‌ها» که صبح دیروز در تالار علامه امینی دانشگاه تهران برگزار شد، تعامل بین حوزه و دانشگاه در تحول علوم انسانی را مهم توصیف کرد.
رئیس‌قوه قضائیه در زمینه تعامل قوه قضائیه با دانشگاه اظهار داشت: تعامل قوه قضائیه با دانشگاه موضوع وسیعی است و از زمان حضورم درقوه قضائیه، پژوهشگاه این قوه راه اندازی شده است و تقریبا کسانی که در پژوهشگاه همکاری می‌کنند، اساتید دانشگاه‌ها و اعضای هیئت علمی دانشگاه‌های مختلف هستند و همچنین در معاونت‌های دستگاه قضا از جمله معاونت پیشگیری از وقوع جرم و معاونت فرهنگی این تعامل وجود دارد.
وی افزود: دانشگاه‌ها ظرفیت بیشتری برای تعامل با قوه قضائیه دارند و امیدواریم این تعامل بیشتر برقرار شود. پژوهشگاه قوه قضائیه بستر مناسبی برای این موضوع است.
آیت‌الله آملی لاریجانی با بیان اینکه موضوع وحدت حوزه و دانشگاه از منظرهای مختلف مورد بحث قرار دارد، تصریح کرد: یافتن موضوعاتی که در دانشگاه و حوزه مورد عنایت باشد، یک بستر مناسب برای ایجاد این وحدت است و تحول علوم انسانی از نظر بنده یکی از موضوعات بسیار اساسی است که مورد توجه حوزه و دانشگاه قرار دارد.
تحول در علوم انسانی یک بحث واقعی است
رئیس‌دستگاه قضا با بیان اینکه گاهی بحث تحول درعلوم انسانی را سیاسی می‌کنند، ادامه داد: عده‌ای گمان می‌کنند بحث تحول در علوم انسانی وعلوم اجتماعی که در جمهوری اسلامی مطرح شده یک بحث سیاسی است؛ حتی آن را به بحث ولایت فقیه چسباندند و ادعا کردند چون علوم سکولار هستند، حکومت نمی‌خواهد این علوم حاکم شوند و گفتند به همین خاطر است که موضوع تحول در علوم انسانی مطرح شده است.
وی ادامه داد: بعضی‌ها پس از اینکه بنده چندین بار در رابطه با تحول در علوم انسانی صحبت کردم، بلافاصله فکر کردند که چون رئیس‌قوه قضائیه در مورد علوم انسانی بحث کرده، پس علوم انسانی را نفی می‌کند. حتی یکی از اساتیدی که از آلمان قرار بود برای روز جهانی فلسفه به ایران بیاید، حضورش را در این جلسه لغو کرد و گفت که ایران بر علیه علوم انسانی کار می‌کند. رئیس‌دستگاه قضا با رد هر دوی این ادعاها بحث علوم انسانی و تحول آن را یک بحث واقعی دانست و با اشاره به مجاری این تحول اظهار کرد: بحث تحول در علوم انسانی برای ما که یک حکومت دینی داریم و متدین هستیم، یک بحث واقعی است؛ نه برای تایید حکومت دینی، بلکه انسانهای متدین فی حده ذاته با این مسئله مواجه هستند؛ کما اینکه افراد غیر متدین نیز با این مسئله مواجه هستند.
لازمه تحول در علوم انسانی
 وحدت حوزه و دانشگاه است
آیت‌الله آملی لاریجانی با بیان اینکه بحث تحول در علوم انسانی یک بحث دشوار و اجرای آن دشوارتر است، گفت: هم یافتن مجاری این تحول و هم در مقام عمل بحث تحول در علوم انسانی دشوار است و کار آسانی نیست و یکی از مواردی است که وحدت حوزه و دانشگاه را بسیار می‌طلبد. باید دانشگاه‌ها پا به عرصه بگذارند و حوزه‌ها نیز به این موضوع ورود کنند. بدون شرکت حوزه و دانشگاه نمی‌توانیم چنین تحولی داشته باشیم و باید بتوانیم با همکاری این دو گروه، مسئله تحول در علوم انسانی را ترسیم و محقق کنیم.
وی با بیان اینکه برخی می‌گویند اصل مسئله تحول در علوم انسانی ناممکن است، افزود: ما معتقدیم که پیش زمینه‌های دینی و مفروضات دینی باید در ساحت علوم اجتماعی و انسانی ورود کند؛ ولی آنها معتقدند که این موضوع ناممکن است؛ چون امکان ندارد ساحت علم را دینی و ارزشی کرد و صحبت از عدم امکان می‌کنند.
رئیس‌دستگاه قضا تصریح کرد: ادعایی که دنبال می‌کنم این است که نه تنها این تحول امکان دارد، بلکه ضرورت نیز دارد؛ بنا به آنچه که ما در بسترهای فکری داریم، این تحول لازم است و امکان دارد.
آیت‌الله آملی لاریجانی در بخش پایانی سخنان خود با طرح این سؤال که آیا ما می‌توانیم اخلاقیات را قانونی کنیم یا خیر؟ گفت: این یک بحث فوق العاده مهم حقوقی ، قضایی و قانونی است که یک عده از روشنفکران با آن مخالف هستند؛ اما در خود مغرب زمین موافقانی نیز دارد و برخی از قضات برجسته کشورهای غربی موافق آن هستند.