توجیه نقض برجام؟!(یادداشت میهمان)
جماعتی که چشمشان به دست آمریکا بود و همه چیز را در آینه مذاکرات با این کشور استکباری میدیدند، بعد از چهار سال اشتباه رفتنِ مسیر و نادیده گرفتن بدعهدیهای مکرر آمریکا و بیتوجهی به هشدارهای رهبرمعظم انقلاب و منتقدان دلسوز، اکنون که به نقض آشکار برجام رسیدهاند، برای توجیه مسیر اشتباه رفته و خودشیفتگی و خوشبینی خود به کدخدا و فرار از پاسخگویی در محضر ملت، به فرافکنی و تناقضگویی روآوردهاند. چند مورد از این فرافکنیها را برای شفافسازی مرور میکنیم.
الف - یکی از این توجیهات و تناقضات خرج کردن از رهبر معظم انقلاب است که علیرغم حمایتهای بزرگوارانه و صبورانه ایشان از تیم مذاکرهکننده، این خود بزرگترین جفا به جایگاه رهبری و شخص حضرت آقاست. سخنران مراسم روز دانشجو در دانشگاه تهران گفت «ما هيچ قدمي در مورد برجام برنداشتيم مگر آن که با مقام معظم رهبري مشورت کرديم». برخی رسانههای داخلی و هماهنگ با رسانههای بیگانه در فضاي تبليغاتي خود نیز اين بخش از صحبتهاي این مقام اجرایی کشور را برجسته کردند. در باره این ادعا باید عرض کرد:
اولاً رهبر معظم انقلاب 20 فروردین 94 صریحاً ادعای دخالت رهبری در جزئیات مذاکرات هستهای را رد کردند و فرمودند: «بنده در جزئیّات مذاکره دخالتی نکردم، بازهم نمیکنم؛ من مسائل کلان، خطوط اصلی، چهارچوبهای مهم و خطّ قرمزها را به مسئولین کشور همواره گفتهام؛ عمدتاً به رئیسجمهور محترم و موارد معدودی هم به وزیر محترم خارجه... اینکه حالا گفته بشود که جزئیّات این مذاکرات تحت نظر رهبری است، این حرف دقیقی نیست». ثانیاً رهبرمعظم انقلاب از همان ابتدا به خوشبین نبودن به نتایج مذاکرات هشدار داده بودند و در طول چند سال گذشته بر آن تاکید داشتند. این شما بودید که همواره تاکید میکردید خوشبین هستید. ثانیاً همواره رهبرمعظم انقلاب ملاحظات و انتقادهای خود در باره مذاکرات هستهای و از برجام را با مردم در میان گذاشتند، از جمله 3 شهریور 95 در دیدار هیئت دولت تاکید داشتند: «انتقاد من به موضوع برجام به بدعهدی و خباثت طرف مقابل مربوط میشود و نباید در مقابل وعده آنها اقدام نقد انجام داد» چرا بر خلاف نظر رهبری نقد دادید و نسیه گرفتید؟ ثالثاً اگر شما در هر قدمی با رهبرمعظم انقلاب مشورت کردید، چرا به مشورتها و راهنماییهای ایشان عمل نکردید؟ در اینباره میتوان فهرستی بلند و بالا ارائه کرد. اما برای تنویر افکارعمومی و آگاهی جوانان و مردم و رد این توجیهات فقط به چندین مورد اکتفا میکنیم.
1- مگر رهبرمعظم انقلاب در سال 92 با توجه به فضاسازیهایی که تیم دولت یازدهم و رسانههای حامی در داخل کشور و تیم دولت اوباما و رسانههای وابسته در خارج، قبل از عزیمت شما به نیویورک درباره تماس با اوباما تذکر لازم را نداده بودند؟ چرا عمل نکردید و تلفنی گفتوگو کردید تا جایی که رهبر معظم انقلاب علناً از این اقدام انتقاد کردند و آن را نابجا دانستند و 12 مهر 92 در دانشگاه افسری شهید ستّاری تاکید کردند: «آنچه در سفر نیویورک پیش آمد، به نظر ما بجا نبود» و این اقدام نابجای شما مبنای اقدامات اشتباه دیگر شد. لذا باید گفت خشت اول گر نهد معمار کج/ تا ثریا میرود دیوار کج! نقض برجامی که اکنون صورت گرفته در حقیقت همان دیوار کجی است که براساس آن اقدام نابجا و عمل نکردن به تذکر و مشورت رهبری بنا شده است.
2- مگر رهبرمعظم انقلاب تاکید نکرده بودند هر اقدام خود را منوط به اقدام طرف متقابل کنید.چرا تمام اقدامات نقد را در برابر اقدامات نسیه انجام دادید؟
3- رهبر معظم انقلاب در نامه تاریخی ۲۹ مهرماه ۹۴ در تائید مصوبه شورای عالی امنیت ملی تاکید کردند «برجام دچار نقاط ابهام و ضعفهای ساختاری و موارد متعدّدی است» و بر این اساس دولت را مکلف به اخذ «تضمینهای قوی و کافی برای جلوگیری از تخلّف طرفهای مقابل از جمله اعلام کتبی رئیسجمهور آمریکا و اتحادیه اروپا مبنی بر لغو تحریمها» کردند؟ آیا این تضمینها اخذ شد؟
۴- رهبر معظم انقلاب در الزامات نهگانه خود دولت را مکلف کردند در صورت «وضع هرگونه تحریم در هر سطح و به هر بهانهای، نقض برجام محسوب خواهد شد و دولت موظّف است طبق بند ۳ مصوّبه مجلس، اقدامهای لازم را انجام دهد و فعّالیّتهای برجام را متوقّف کند»؟ چرا در برابر این همه اعمالِ تحریمها به نظر رهبری عمل نکردید و فعالیتهای برجام را متوقف نکردید؟
۵- رهبر معظم انقلاب در مورد نوسازی کارخانه اراک، دولت را مکلف کردند «تنها در صورتی آغاز خواهد شد که قرارداد قطعی و مطمئن درباره طرح جایگزین و تضمین کافی برای اجرای آن منعقد شده باشد.» آیا تاکنون این قرارداد مطمئن و قطعی منعقد شده؟ و چرا قبل از انعقاد چنین قراردادی قلب راکتور اراک را با سیمان پر کردید؟
۶- رهبر معظم انقلاب اجرای برخی بندهای برجام را منوط به این کردند که «تنها هنگامی آغاز خواهد شد که آژانس، پایان پرونده موضوعات حال و گذشته (PMD) را اعلام نماید». چرا قبل از تحقق این فرمایش رهبری اورانیوم غنی شده را به خارج فرستادید؟ و آیا تاکنون آژانس چنین کرده است؟
۷- اگر شما با رهبر معظم انقلاب در هر قدمی مشورت کردید، چرا خطوط قرمز نظام را که ایشان مطرح کرده بودند، رعایت نکردید و از این خطوط عبور کردید. چنانکه حضرت آقا در سخنرانی خود در حرم مطهر امام رضا(ع) در اول فروردین 95 تاکید کردند: «در مواردی وزیر محترم امورخارجه به من گفت ما نتوانستیم برخی خطوط قرمز را حفظ کنیم».
۸- مگر رهبر معظم انقلاب تاکید نکردند تصویب قانون تمدید تحریمها نقض برجام است. الف- شما چرا اصرار دارید نقض برجامی رخ نداده و اگر اوباما امضاء کند نقض برجام است؟ چرا براساس نظر رهبری حاضر نیستید نقض برجام را صریحاً محکوم کنید. ب- رئیسجمهور محترم و دیگر مذاکرهکنندگان هستهای قبل از امضا برجام و حتی روز امضاء برجام تاکید میکردند تحریمها یکجا لغو خواهد شد. اولاً سوال این است چرا تاکنون لغو نشده و برخلاف نظر رهبر معظم انقلاب به تدریجی برداشته شدن تحریمها رضایت دادید تا در روز دانشجوی امسال اذعان کنید: «تحريمهاي بانکي برداشته نشده است»؟ رهبر معظم انقلاب در دیدار نمایندگان مجلس خبرگان در 12 شهریور 94 تاکید داشتند: «نظر ما برداشته شدن فوری تحریمها بود، اما دوستان در اینجا، این موضوع را بهشکلی معنا کردند و ما هم مخالفتی نکردیم». چرا اکنون با نقض برجام روبرو شدهاید، مردانه مسئولیت معنا کردن اشتباهِ لغو تحریمها را به گردن نمیگیرید و از رهبری خرج میکنید؟
ثانیاً آنگونه که رئیسجمهور محترم و وزیر امورخارجه و دیگر مذاکرهکنندگان میگفتند قرار بود با امضاء برجام تحریمها برداشته شود چرا اکنون تحریمها برداشته نشده و برخلاف نظر رهبری به تعلیق تحریمها تن دادید تا آنها دوباره با هر بهانهای تحریمها را برگردانند؟ حضرت آیتالله خامنهای در همان دیدار نمایندگان مجلس خبرگان تذکر دادند: «از ابتدا مسئله ما این نبوده است،. اگر قرار است تحریمها تعلیق شوند، ما هم اقداماتی را که باید انجام دهیم، در حد تعلیق و نه در سطح اقدام اساسی بر روی زمین، انجام خواهیم داد.». آیا به این تذکر رهبری عمل کردید و اقدامات خود را در حد تعلیق انجام دادید یا غنیسازی و سانتریفیوژها را تعطیل و قلب راکتور اراک را نابود کردید؟
ثالثاً رهبرمعظم انقلاب 20 فروردین 94 علناً و شاید قبل از آن خصوصی به شما تذکر داده بودند که کار را با عجله انجام ندهید و تاکید کردند: «حالا ممکن است بگویند آقا ما سه ماه بیشتر زمان نداریم؛ خب، حالا سه ماه بشود چهار ماه، آسمان که به زمین نمیآید؛ چه اشکالی دارد؟ کما اینکه آنها در یک برهه دیگری هفت ماه زمان را عقب انداختند.». چرا قبول نمیکنید نتیجهای که اکنون با نقض صریح برجام گرفتید، نتیجه این عجله و عمل نکردن به تذکر رهبری است؟ چنانکه حضرت آقا 7 آذر 95 به شما یادآور شدند که: «مشکلات فعلی در توافق هستهای به خاطر عجله در زودتر به سرانجام رساندن توافق بود.»
ج- تناقض دیگر این است که اولاً بارها برای انحراف افکار عمومی جامعه، القاء میکردند هدف از مذاکرات و برجام برداشته شدن تحریمها است. اما اکنون برای فرار از پاسخگویی به مردم، در روز دانشجو عنوان میکنند: «هدف برجام اين بود به دنيا بگوييم آمريکا و صهيونيسم دروغ ميگويند»!
ثانیاً قبل از امضا برجام مشکل اقتصاد ایران را وجود تحریمها اعلام میکردند، اما حال برای توجیه خوشبینی کاذب و ناتوانیشان، در مجلس شورای اسلامی هنگام تقدیم بودجه سال 96 عنوان میکنند :«مشکل اقتصاد ایران ناشی از بیماری ساختاری است»!
د- وزیر امورخارجه هم مدعی شده «اگر رئیسجمهور آمریکا قانون تمدید تحریمهای داماتو را امضا کند، اثر اجرایی ندارد. همانگونه که در گذشته وظیفه داشتند، اکنون نیز وظیفه دارند»! مگر آمریکاییها قبلا به وظیفه خود عمل کردهاند که اکنون انتظار دارید به وظیفه خود عمل کنند. و اصولا براساس همین عمل نکردن به وظایفشان و بدعهدیهایشان رهبر معظم انقلاب تاکید میکردند خوشبین نیستیم. لذا با بازی با کلمات نمیتوان از منافع ملی و عزت ملت ایران دفاع کرد. اگر هم اثر اجرایی ندارد، نقض برجام آیا هست یا نیست؟ با این جملات نمیتوان از اهمیت بدعهدی و نقض برجام توسط آمریکا کاست. کماهمیت تلقی کردن این موضوع در تناقض با مواضع اولیه آقایان است. اگر اثری ندارد، پس چرا حدود چهار سال وقت کشور را گرفتید و با فریب افکارعمومی بدنبال آمریکا دویدید؟ یا باید بگوییم آن ادعای شما دروغ بود یا این مواضع فعلی شما! لذا باید تاکید کرد نقض برجام، نقض تفکر لیبرالی و اعتماد به آمریکا و نتیجه اتکا به نقطه خیالی و ندیدن نقضهای قبلی برجام بود که از آنها به مخالف بودن با روح برجام یاد میکردید و باید بدون فرافکنی خود مسئولیت آن را بپذیرید و پاسخگو باشید.
دکتر محمدحسین محترم