مدیرعامل بنیاد ملی توانمندسازی گندمکاران خبر داد
نارضایتی کشاورزان از عملکرد دولت در اعلام نرخ خرید گندم
مدیرعامل بنیاد ملی توانمندسازی گندمکاران با بیان این که دولت طبق قانون باید هر سال مطابق با نرخ تورم، قیمت تضمینی گندم را افزایش دهد، گفت: با نرخ ۷ درصدی تورم، افزایش 2/4 درصدی نرخ خرید تضمینی گندم پس از 2/5 ماه معنا ندارد.
علیقلی ایمانی در گفتوگو با فارس، با انتقاد از نحوه افزایش نرخ خرید تضمینی گندم از سوی دولت، خاطرنشان کرد: دولت طبق قانون مصوب سال 1368 مجلس شورای اسلامی مکلف است که نرخ محصولات کشاورزی را بر اساس نرخ تورم اعلام کند.
وی تصریح کرد: در این راستا ما نمایندگان مجلس را مقصر میدانیم که چرا ناظر بر اجرای قانون نیستند و چرا کمیسیون کشاورزی با وجود آن که میداند نرخ تورم حداقل 7 درصد است و وزارت جهاد کشاورزی هم افزایش 9 درصدی نرخ تضمینی گندم را پیشنهاد کرده بود، اما در نهایت نرخ تضمینی 2/4 درصد افزایش یافته است.
به گفته مدیرعامل بنیاد ملی توانمندسازی گندمکاران، جالبتر اینجاست که با این وجود دولت هنوز نرخ خرید تضمینی گندم را هنوز رسماً اعلام نکرده و آقای نوبخت در جایی عنوان کردهاست که گندم به کیلویی 1300 تومان خریداری خواهد شد، در حالی که دو نیم ماه است که از سال جاری زراعی و زمان اعلام رسمی نرخ خرید تضمینی میگذرد.
وی گفت: این درست نیست، در حالی که میخواهیم جشن خودکفایی گندم را برگزار کنیم، این گونه با کشاورزان برخورد کنند، چرا که در فصل داشت و برداشت نیز علاوه بر تورم امسال با تورم سال آینده هم روبهرو خواهیم شد که از همین اکنون دستمزد کارگران حداقل 10 درصد افزایش خواهد داشت. مضاف بر آنکه خود دولت قیمت کود شیمیایی را از 10 تا 66 درصد افزایش داده و بذر گندم نیز از کیلویی 1470 تومان به 1560 تومان یعنی چیزی حدود 8 درصد افزایش داشته است.
اثر منفی بر تولید گندم
در همین رابطه، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در گفتوگو با فارس گفت: مصوبه شورای اقتصاد هیچگونه انگیزهای برای افزایش تولید داخل ایجاد نمیکنند و در جهت حمایت از تولید داخل نیست.
علیمحمد شاعری در پاسخ به اینکه دولت امسال نیز برای خرید تضمینی با کمبود منابع مواجه بوده تا حدی که دست به دامان انتشار اوراق برای تسویه مطالبات گندمکاران شد، گفت: حمایت از تولید داخل باید در اولویت کار دولت و مجلس قرار گیرد، دولت میتواند از محل منابع یارانهها تولید داخل را حمایت کند و مابهالتفاوت قیمت را از این محل جبران کند.
شاعری در پاسخ به اینکه برخی میگویند قیمت جهانی گندم به مراتب پایینتر از قیمت تولید داخلی است، تصریح کرد: ما اگر به دنبال حمایت از تولیدات کالاهای استراتژیک به ویژه گندم هستیم نباید کاری به بازارهای جهانی داشته باشیم بلکه راهکارهایی اتخاذ کنیم که کشاورزان تشویق بشوند تا در جهت خودکفایی حرکت کنند.
وی تأکید کرد: منطقی نیست نرخ رشد خرید تضمینی را به صورت غیرمتعارف کاهش دهیم به این بهانه که منابع لازم برای خرید تضمینی محصولات وجود ندارد.
شایان ذکر است دو روز پیش نوبخت در مصاحبهای کوتاه با صدا و سیما نرخ خرید تضمینی را کیلویی 1300 تومان اعلام کرد. این در حالی که وزارت جهاد کشاورزی از سه ماه قبل پیشنهاد خود را برای افزایش نرخ خرید تضمینی انواع محصولات از جمله گندم تا 9 درصد افزایش به دولت پیشنهاد داده بود که ظاهراً در هیأت دولت و شورای اقتصاد به تصویب نرسیده است.
با این حال افزایش دو درصدی نرخ خرید گندم در شرایطی است که حداقل نرخ تورمی که از سوی دولت بیان شده، 7 درصد بوده است.
جالب اینجاست که علیرغم بیمهری دولت به کشاورزان با اعلام نرخ پایین خرید تضمینی که باعث کاهش تولید گندم خواهد شد، قرار است فردا با حضور گندمکاران و مسئولان دولت از جمله رئیسجمهور یا معاون اول وی جشن خودکفایی گندم برگزار شود!