نیویورک تایمز:
ترامپ نباید شتابزده با مسئله توافق هستهای برخورد کند
یک روزنامه آمریکایی سناریوهای مختلف را در خصوص نحوه برخورد ترامپ با برجام مطرح کرده و نوشته است که اگرچه او میتواند توافق هستهای را از بین ببرد یا آن را تضعیف کند اما بهتر است که پس از در دست گرفتن قدرت شتابزده با مسئله توافق هستهای ایران برخورد نکند.
به گزارش تسنیم، نیویورک تایمز در مطلبی با عنوان «آیا دونالد ترامپ توافق هستهای را نابود میکند» نوشت: اگر دونالد ترامپ رئیسجمهور منتخب آمریکا توافق هستهای با ایران را از بین ببرد با چالشهای جدی روبهرو خواهد شد چرا که موارد کمی وجود دارند که اتحادیه اروپا، روسیه و چین در آن اتفاق نظر داشته باشند، اما یک توافق بین آنها وجود دارد.
دلایل کافی برای نگرانی وجود دارد که دولت یا کنگره آینده آمریکا این معامله را تخریب کنند، زیرا ترامپ از برجام بهعنوان یک «فاجعه» نام برد و وعده داد تا آن را از بین ببرد. همچنین ترامپ افرادی چون رادولف جولیانی و جان بولتون را دور خود جمع کرده است که معتقدند این توافق باید سریعا لغو شود. ترامپ مسئولیت اداره سازمان سیا را بهعهده مایک پومپئو گذاشته است که بهتازگی در توییتر خود نوشته بود که به دنبال لغو برجام است. او توافق را فاجعهبار خوانده بود.
انتخاب اینکه ترامپ کدام رویکرد سیاسی را باید درباره ایران به کار گیرد بستگی به کشورهایی دارد که تا کنون با آمریکا همگام بودهاند. آنها با قاطعیت به رئیسجمهور منتخب آمریکا میگویند تا هنگامی که ایران به تعهداتش بر پایه برجام عمل میکند، آنها نیز باید همین کار را انجام دهند. آنها همچنین باید بهروشنی به کنگره و یا رئیسجمهور آمریکا خاطرنشان کنند که اگر توافق هستهای با ایران را تضعیف کرده و یا به آن عمل نکنند، آنها راه خود را خواهند رفت.
فرصت خوبی برای ترامپ وجود دارد که پس از برگزاری جلسات اطلاعاتی، متوجه شود چگونه منافع امنیتی ایالات متحده آمریکا میتواند از این توافق بهرهمند شود و به اهمیت این معاهده بیشتر پی ببرد، حتی ممکن است توسط منافع اقتصادی و لابی شرکتهای بزرگ، ترامپ متقاعد شود تا این توافقنامه را حفظ کند و به شرکتهای آمریکایی اجازه دهد تا به پتانسیل بازار ایران دسترسی داشته باشند.
اما ممکن است ترامپ تحت تأثیر اطرافیان خویش نیز قرار بگیرد. او میتواند بهراحتی توافقنامه هستهای را از بین ببرد، آن را تضعیف کند، نسبت به تعهدات آمریکا در برطرف کردن تحریمها بیتفاوت باشد و یا بهدنبال مذاکرات جدید در قبال آنها باشد. این مسئله میتواند منتهی به تحریمهای آمریکا ضد شرکتهای بینالمللی بشود که با ایران به تجارت میپردازند.
آمریکا میتواند توافقنامه را به هم بزند و ادعا کند که ایران شرایط معاهده را نقض کرده است، در این صورت ممکن است پرونده دوباره به شورای امنیت سازمان ملل برود، ولی در حقیقت باقی کشورهای جهان دیگر به سختتر کردن تحریمها اعتقاد نخواهند داشت، زیرا قبل از توافق هستهای نیز این کار را انجام داده بودند و مطمئن خواهند بود که این آمریکا است که روح توافقنامه را نقض کرده است.
بهعنوان گزینهای دیگر، ممکن است ترامپ مستقیما مسئولیت بر هم زدن معاهده را بهعهده نگیرد و اجازه بدهد که نمایندگان آمریکا تحریمهایی را ضد ایران به تصویب برسانند و در نتیجه معاهده هستهای ایران بدین گونه از بین برود. در تمام این سناریوها، ایالات متحده آمریکا مسئول بر هم زدن توافق هستهای با ایران خواهد بود و سبب خواهد شد تا ایران دیگر تعهداتش را انجام ندهد، در نتیجه باقی جهان با ایران همدردی خواهند داشت.
در این شرایط، سایر کشورهای جهان با آمریکا برای تصویب تحریمهای جدید همگام نخواهند بود و در نتیجه تأثیرات تحریمهای اقتصادی آمریکا ضعیفتر خواهد بود. ایران فعالیتهای اتمیاش را گسترش خواهد داد و ریسک گزینه نظامی آمریکا ضد ایران بیشتر خواهد شد.
نیویورک تایمز در پایان نوشت: بنابراین به نظر میرسد دونالد ترامپ پس از در دست گرفتن قدرت نباید شتابزده با مسئله توافق هستهای ایران برخورد کند.