از حفظ كل قرآن كريم تا اشتغالزايي برای زنان خانهدار
يك زن كارآفرين طبسی در كنار اشتغالزايي، كار آموزش قرآن كريم را هم به ويژه براي كودكان و نوجوانان به طور جدي پيگيري ميكند.
خانم فهيمه بخشپور، يكي از كارآفرينان موفق شهرستان طبس است كه با فراگيري هنر پخلبافي، يك كارگاه خانگي تاسيس كرده و به همراه خانمهاي خانهدار محصولات پخلبافي توليد ميكند.
او درباره ورودش به عرصه پخلبافي ميگويد: «مدتي بود كه به دنبال يافتن كاري ميگشتم كه قابليت اشتغال در منزل را داشته باشد و شرايط آن براي خانمها مناسب باشد. به طور اتفاقي با هنر پخلبافي آشنا شدم و در كلاسهاي آموزشي مسجد محل شركت كردم. پخلبافي در عين اينكه محصولات آن بسيار زيباست، آموزش آساني دارد و حداكثر ظرف دو هفته ميتوان آن را به طور كامل فراگرفت و از آن درآمدزايي كرد.»
اين فعال اقتصاد مقاومتي، ميافزايد: «پخلبافي نياز به هيچ ابزاري ندارد و مواد اوليه آن را ساقههاي خشك گندم تشكيل ميدهد. به همراه تعدادي از خانمها در منزل يك كارگاه خانگي راهاندازي كرديم و هم اكنون مشغول توليد جاقاشقي، سبد نان، سبد آجيلخوري، انواع ظروف مدور و ... هستيم. البته خانمهاي خانهدار ميتوانند در منزل هم كار كنند و هيچ الزامي براي حضور در كارگاه وجود ندارد.»
خانم بخشپور درباره ارزش محصولات توليدي، ميگويد: «بافتن يك سبد متوسط تقريبا 20 ساعت زمان ميبرد و حدود 40 هزار تومان براي فروش قيمتگذاري ميشود. براي فروش محصولات پخلبافي با قيمت منصفانه و واقعي نيازمند حضور در نمايشگاههاي صنايع دستي هستيم كه در شهرهاي توريستي برگزار ميشود. در خراسان جنوبي و شهر عشقآباد كه من در آن ساكن هستم طبيعتا رغبت مردم براي خريد محصولات زينتي بسيار كم است. اما در مناطق توريستي مانند يزد، اصفهان و گيلان و مازندران از محصولات صنايع دستي استقبال بسيار زيادي ميشود.»
او درباره نحوه توليد محصولات پخلبافي، خاطرنشان ميكند: «براي تهيه ساقههاي گندم به همراه تعدادي از خانمها به مزارع گندم ميرويم و ساقههاي خشك گندم را از بند اول جدا ميكنيم و به مدت 1 ساعت در آب قرار ميدهيم. براي شروع بافت، يك ساقه گندم را در دست گرفته كه اصطلاحاً آن را «تو» نامند. ساقه ديگري كه «ساقهپيچ» ناميده ميشود، در وسط تو قرار داده و شروع به پيچاندن دور توها ميكنيم. به اندازهاي آن را ميپيچيم كه با تا دادن آن يك دايره كوچك تشكيل شود سپس بافت را خم كرده و توها همه زير دست قرار ميگيرند تا فرم دايرهاي كوچك مشخص شود.»
اين فعال اقتصاد مقاومتي، ميافزايد: «براي بست زدن، ساقهپيچ را بعد از 3 دور پيچاندن، از زير سوراخ رديف قبلي عبور داده و به روي كار آورده، دوباره يك دور، دور «توها» پيچيده و از روي تك قلاب به وجود آمده بست ميخورد و به زير كار ميرود. در اين هنگام ساقه پيچ دوباره زير كار قرار گرفته و براي پيچاندن آماده ميشود. بنابراين با 3 دور پيچاندن يك بست زده ميشود و بافت به همين صورت ادامه مييابد.»
او اضافه ميكند: «زماني كه طول ساقهپيچ كوتاه ميشود، در قسمت بست، ساقهپيچ كوتاه را به توها داده و ساقه جديد را در قسمت پشت بست قلاب كرده و شروع به پيچاندن ميكنيم. به همين ترتيب دسته توها را حول مركز دور داده و با پيچاندن بافتني دور توها و بست زدن، كف محصول به اندازه دلخواه درميآيد. براي ايجاد ديواره، پس از كامل شدن كفي، دسته تو را روي رديف كناره كفي قرار داده و بافت را ادامه ميدهيم. به طوري كه توها به صورت فنري روي هم قرار گيرند و ديواره محصول به ارتفاع دلخواه برسد. جهت كور كردن انتهاي بافت به جاي يك بست 2 بست خورده و ساقهپيچ به داخل بافت ميرود. براي محكم شدن بافت ميتوان به قسمت كور شده، پارچه دوخت.»
خانم بخشپور ادامه ميدهد: «گاهي اوقات، براي تزيين سبد از كامواهاي رنگي استفاده ميكنند بدين ترتيب كه 1 يا 2 سانت از ساقه را به وسيله كاموا ميپوشانند و از ساقه تزیين شده به عنوان ساقهپيچ استفاده ميشود به نحوي كه قسمت كاموايي روي كار قرار گيرد. همچنين در بعضي از سبدها براي تزيين بيشتر، لبه سبد بهصورت زيگزاك بافت ميشود. بدين ترتيب كه دور دستهاي از تو را ساقهپيچ پيچيده و با دست به حالت زيگزاك فرم داده و به لبه محصول متصل ميكنند.»
او ضمن تقدير از حمايتهاي سازمان صنايع دستي خراسان جنوبي، ميگويد: «آنها در اوايل كار 5 ميليون تومان وام 4 درصد به اضافه مجوز تاسيس كارگاه در اختيار من قرار دادند. علاوه بر اين از من خواستند تا تعدادي از محصولاتم را براي بررسي نشان ملي ارائه كنم. من دو محصول را در اختيار آنها قرار دادم كه هر دوي آنها موفق به كسب نشان ملي شدند.»
فهيمه بخشپور درباره حفظ قرآن كريم، خاطرنشان ميكند: «در سال 87 با راهنمايي يكي از روحانيون كه براي تبليغ به شهر عشقآباد آمده بود حافظ قرآن كريم شدم. همزمان با اداره كارگاه به تثبيت محفوظاتم ميپردازم و براي كودكان و نوجوانان كلاس آموزش قرآن برگزار ميكنم.»
او درباره اشتغال خانگي زنان، ميگويد: «با اشتغال خانگي خانمها بسيار موافقم و آن را در راستاي اقتصاد مقاومتي ميدانم. از يك طرف خانمها سر خانه و زندگيشان هستند و به همسر و فرزندانشان رسيدگي ميكنند و از سوي ديگر به محض فارغ شدن از وظايف همسري و مادري به كارهاي مفيدي ميپردازند كه درآمدزاست و به اقتصاد خانوادهشان كمك ميكند. خانمهايي كه در منزل اشتغال خانگي دارند آرامش فكري و روحي بيشتري دارند زيرا نگراني از بابت انجام بهينه وظايف اصليشان ندارند.»