kayhan.ir

کد خبر: ۸۰۰۷۵
تاریخ انتشار : ۲۵ تير ۱۳۹۵ - ۲۲:۱۴

آمریکا با 3 مصوبه ضد ایرانی سالگرد برجام را جشن گرفت!

در سالگرد امضای برجام، قانونگذاران آمریکایی با تشدید اقدامات ضد ایرانی، چند لایحه ضد ایرانی را تصویب کردند.


با گذشت یک سال از امضای توافق هسته‌ای میان ایران و 1+5 (برجام)، عهدشکنی آمریکا و سرپیچی از انجام تعهدات ذیل برجام همچنان ادامه دارد. نکته تاسف‌انگیز اینکه علی‌رغم اظهارات برخی از مقامات دولت یازدهم درخصوص تحریم‌ها و تایید روند اجرای برجام، در این یک سال، تحریم‌ها- به عنوان مهم‌ترین تعهد طرف مقابل- نه تنها لغو نشد، بلکه بر تعداد آن نیز افزوده شد.
 تصویب 3 طرح ضدایرانی در 48 ساعت
مجلس نمایندگان آمریکا ساعات پایانی پنج‌شنبه دو لایحه ضد ایرانی مرتبط با برجام را تصویب کرد.
این دو لایحه که با تعداد بالای آرای موافق تصویب شد شامل یک سری تحریم‌های جدید و همچنین ممانعت از دسترسی ایران به سیستم اقتصادی آمریکا و واحد پول دلار می‌شوند.
یکی از این لوایح، با تکرار ادعاها علیه ایران خواستار تحریم این کشور به بهانه حمایت از تروریسم، نقض حقوق بشر و توسعه موشک‌های بالیستیک است.
این طرح با عنوان «مسئولیت‌پذیری ایران» با 246 رأی موافق در برابر 179 رأی مخالف به تصویب رسید.
این در حالی است که مجلس نمایندگان روز چهارشنبه با همراهی تعدادی از دموکرات‌ها لایحه‌ای را برای ممنوعیت خرید آب سنگین از ایران تصویب کرده بود.
این طرح، در صورت تصویب در مجلس موازی سنا و تبدیل شدن به قانون، صرف هزینه یا اختصاص منابع مالی به سازمان‌های دولتی آمریکا برای خرید آب سنگین از ایران را ممنوع میکند.
کاخ سفید اعلام کرده این طرح و هر طرح دیگر که مخل اجرای برجام باشد را وتو خواهد کرد.
قانونگذاران آمریکایی همچنین از دولت کشورشان خواسته‌اند جریمه‌هایی علیه یک شرکت بزرگ چینی که به نقض تحریم‌های ایران متهم شده اعمال کند.
قانونگذاران آمریکایی در این نامه ادعا کرده‌اند شرکت «زد.تی.ای» چین «آشکارا در تلاش برای فرار از قوانین تحریم‌ها و کنترل صادرات آمریکا» جهت فروش برخی کالاها به ایران است.
آمریکا اسفندماه سال گذشته شرکت نامبرده را به نقض قوانین تحریمی ایران متهم کرده و برای آن ممنوعیت‌هایی در زمینه صادرات در نظر گرفته بود.
مجلس نمایندگان آمریکا در روزهای گذشته با 239 رأی موافق در مقابل 185 رأی مخالف لایحه منع فروش هواپیماهای «بوئینگ» را به ایران تصویب کرد.
قانونگذار آمریکایی: ممنوعیت فروش بوئینگ نقض برجام است
این لوایح جزو آخرین اقدامات ضد ایرانی است که مجلس نمایندگان قبل از شروع تعطیلات تابستانی 7هفته‌ای کنگره آمریکاست هیچ صحبتی نیز درباره اینکه چه زمانی این لوایح در سنا مطرح می‌شوند، به میان نیامد.
از زمان حصول برنامه جامع اقدام مشترک میان ایران و گروه1+5 و همچنین تصویب آن در کنگره آمریکا، قانونگذاران این کشور تلاش می‌کنند تا با تصویب لوایح و قوانین مختلف از اجرای صحیح و کامل این توافق جلوگیری کرده و بر همین اساس تحریم‌های جدیدی را علیه ایران وضع کردند.
طبق مفاد برجام وعده داده شده بود که ایران بتواند به سیستم اقتصاد جهانی دسترسی داشته و بانک‌های جهانی بتوانند با بانک‌های ایران مبادله تجاری داشته باشند.
گفتنی است «استفن اف ‌لینچ» نماینده ایالت ماساچوست در مجلس نمایندگان آمریکا گفت که ممنوعیت فروش هواپیماهای بوئینگ به ایران، نقض برجام است و این کشور شاید بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را اخراج کند.
 انتقاد ظریف از اجرای کم‌رمق
تعهدات طرف مقابل
«محمد‌جواد ظریف» وزیر خارجه ایران روز پنج‌شنبه در سالگرد حصول توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5، این توافق را «پیروزی دیپلماسی بر زور» خواند.
وی نوشت: توافق ایران، پیروزی دیپلماسی بر زور بود. آمریکا با همان انتخاب آشکار روبرو است و یادآور می‌شوم که روش‌های قدیمی، همان شکست‌های قدیمی را به بار می‌آورند.
ظریف در ادامه نوشته است: تا زمانی که رجزخوانی‌های کوته‌بینانه، اجرای کم‌رمق تعهدات و شعارهای نخ‌نما ارجح باشند، امکان پیشرفت در ابهام خواهد بود. احترام متقابل و اجرای تعهدات برجامی برای اطمینان از رسیدن به مزایای معهود، افق‌های جدید خواهد گشود.
ظریف همچنین در مصاحبه با فارس با اشاره به اینکه همه ما به رفتار آمریکایی‌ها انتقاد داریم و با صراحت هم انتقادهای خود را بیان کردیم، افزود: تمام دنیا معتقدند که جمهوری اسلامی ایران با عزت در برجام مذاکره کرده است.
 کاخ سفید: به تعهداتمان عمل کردیم!
«الیزابت ترودو» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در کنفرانس خبری به موضع وزیر امور خارجه کشورمان واکنش نشان داد و گفت: قطعاً مخالفیم. اعتقاد داریم که آمریکا همانند ایران، تاکنون به تعهدات برجامی خود پایبند بوده است.
«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز با انتشار بیانیه‌ای برجام را «توافق تاریخی» خواند و ضمن بی‌توجهی به تعهدات 1+5 ذیل برجام در اظهارنظری یکجانبه تاکید کرد که ایران برای کسب منافع ناشی از رفع تحریم‌ها، باید «موانع» موجود اقتصادش را رفع کند.
در همین حال، «جک لو» وزیر خزانه‌داری آمریکا در سالگرد حصول توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5، مدعی شد که واشنگتن به تعهدات خود عمل کرده است.
در بیانیه‌ای که لو صادر کرده، توافق هسته‌ای یک «دستاورد» توصیف و عنوان شده است که این توافق «قدرت تحریم‌های همراه با دیپلماسی سخت‌گیرانه» را نشان داد و جهان را امن‌تر کرد.
 خزانه‌داری آمریکا: تحریم‌ها را
 ادامه می‌دهیم
وی مدعی شد: چشمان ما همچنان به این واقعیت باز است که برجام نگرانی‌های خارج از حوزه هسته‌ای از جمله حمایت ایران از تروریسم و برنامه موشک‌های بالستیک را حل نکرده و قرار هم نبوده است که حل کند. ما به استفاده از ابزارهای مختلف خود از جمله تحریم‌ها، برای مقابله با ایران ادامه خواهیم داد.
«ریچارد نفیو» معاون سابق اداره سیاست‌های تحریمی وزارت خزانه‌داری آمریکا-  که به معمار تحریم‌های ایران مشهور است - در نشستی در کمیته روابط خارجی سنا گفت: واشنگتن برای اعمال تحریم‌ها علیه ایران، بسیار روی سوء مدیریت اقتصادی تهران حساب کرده بوده و این سوء مدیریت هنوز هم ادامه دارد.
 اوباما: پر شدن راکتور اراک با سیمان
 دستاورد برجام بود
به گزارش فارس، «باراک اوباما» رئیس‌جمهور آمریکا در بیانیه‌ای به مناسبت اولین سالگرد توافق هسته‌ای ایران و 1+5 در وین(برجام)، بیانیه‌ای صادر کرد و به مزایای این توافق برای کشورش اشاره کرد.
در این بیانیه آمده است: امروز اولین سالگرد حاصل شدن توافق هسته‌ای بین نمایندگان، ایالات ‌متحده، ایران، فرانسه، پادشاهی متحد (انگلیس)، آلمان، چین، روسیه و اتحادیه اروپا است. طی سال گذشته، توافق ایران با موفقیت اجرا شد و توانست برنامه هسته‌ای ایران را به عقب براند که این خود از تنش بیشتر جلوگیری کرد و امنیت ما را افزایش داد.
اوباما در خصوص نحوه اقدام طرفین مذاکره در قبال برجام گفته: در این یک سال، ایران همان‌طور که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تأیید کرده، به تعهدات هسته‌ای خود پایبند بوده است.
رئیس‌جمهور آمریکا در ادامه به اعمال سرزده‌ترین بازرسی‌های تاریخ از تأسیسات اتمی ایران، خروج 98 درصد از اورانیوم غنی ‌شده از این کشور، تخریب دو سوم سانتریفیوژها و پر شدن راکتور آب سنگین اراک با سیمان، به عنوان دستاورهای برجام برای کشورش اشاره کرده و مدعی شده که ایالات ‌متحده و شرکای ما در مذاکرات هم کل تعهدات برجامی خود را در زمینه برداشتن تحریم‌های هسته‌ای، اجرا کرده‌اند و ما کماکان تا وقتی ایران به توافق پایبند باشد، به تعهدات خود پایبند خواهیم ماند.
وی افزود: تمایل آمریکا برای تعامل مستقیم با ایران، درها را به سوی مذاکرات باز کرد که این روند به وحدت بین‌المللی و ارتباط مستمر منجر شد و در اوج خود باعث حصول برجام شد.
رئیس‌جمهور آمریکا اختلافات کشورش با ایران را از یاد نبرده و در انتها نوشته: اختلافاتی جدی با ایران داریم ولی ایالات ‌متحده، شرکایمان و جهان حالا به خاطر برجام، امنیت بیشتری دارند.
 ذوق‌زدگی کری
 از تخریب قلب راکتور اراک
«جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا نیز در سالگرد توافق هسته‌ای به دستاوردهای برجام برای طرف‌های مقابل ایران پرداخته و ضمن اشاره چند باره به خروج 98 درصد از ذخایر اورانیوم غنی ‌شده ایران، در خصوص راکتور اراک گفت: قلب آن راکتور کاملاً از هم باز و تخریب شده است.
گفتنی است آمریکایی‌ها در خلال مذاکرات پیش از برجام اصرار داشتند که تنها گزینه برای ایجاد اطمینان از ناکارآمد شدن نیروگاه آب سنگین اراک، سیمان‌اندود کردن قلب آن است؛ طرف ایرانی اما در رسانه‌های داخلی می‌گفت که طرح‌های برای بازطراحی راکتور اراک و ادامه کار آن پیش‌بینی شده است؛ علی‌اکبر صالحی حتی برای بررسی جوانب علمی این کار به چین سفر کرد.
دست آخر اما این روش فنی سیمانی آمریکایی‌ها بود که اجرایی شد و قلب راکتوری که در استان مرکزی ایران قرار داشت، از کار ایستاد.
کری به یکی دیگر از منافع برجام یعنی ایجاد کانال ارتباط مستقیم و رسمی با ایران انقلابی اشاره کرده و گفته: مثلاً درخصوص ملوان‌هایمان که اتفاقاً وارد آب‌های ایران شدند، ما ظرف 24 ساعت آنها را (از بازداشتگاه) بیرون آوردیم. پیش از این توافق، چنین چیزی غیرممکن بود.
وزیر خارجه آمریکا در ادامه به اختلافات باقی‌مانده با ایران از جمله اختلاف در یمن و سوریه اشاره کرده و گفته هیچ‌کس تظاهر نمی‌کند که چالش‌های ما با ایران برطرف شده است. کری البته باز هم یادآوری کرده که اعتقاد داریم درها (به سمت ایران) هیچ‌گاه اینگونه باز نبوده و این در سایه مذاکرات است که به ما شانس این کار را داد.
به گزارش خبرگزاری‌ها، «ارنست مونیز» وزیر انرژی آمریکا که از چهره‌های اثرگذار در مذاکرات منجر به برجام بوده، در بیانیه‌ای به مناسبت یک‌سالگی توافق هسته‌ای ایران، آن را «توافقی تاریخی» خواند.
مونیز به انجام تعهدات ایران در قبال مفاد برجام از قبیل از بین بردن سانتریفیوژها و رقیق کردن اورانیوم غنی شده با غلظت بالا و همچنین خارج کردن قلب راکتور اراک اشاره کرد.
وزیر انرژی آمریکا در پایان تصریح کرد: برجام، امنیت جهانی ما را افزایش داده است و در سال‌های پیش‌رو هم چنین خواهد کرد.
 لابی صهیونیستی: افتخار می‌کنیم که
 از برجام حمایت کردیم
لابی صهیونیستی جی‌استریت، لابی لیبرال صهیونیست‌ها در ایالات متحده که پس از آیپک، پرنفوذترین لابی صهیونیستی در این کشور است، حمایت و دفاع خود از برجام را افتخارآمیز توصیف کرد.
جی‌استریت در بیانیه‌ای به ‌مناسبت سالگرد جمع‌بندی برجام، تصریح کرد: ما در جی‌استریت به نقش خود در دفاع و حمایت از این توافق حساس افتخار می‌کنیم و قول می‌دهیم مراقب کسانی باشیم که به ‌شکل ابلهانه تلاش می‌کنند این دستاورد مهم دیپلماتیک را تخریب کنند.
بیانیه این لابی همچنین بر تقابل با برنامه موشکی جمهوری اسلامی ایران و آنچه حمایت ایران از تروریسم خوانده، تاکید کرده است.
 سه‌شنبه؛ نشست کمیسیون برجام
 در وین
«ولادیمیر ورونکوف» نماینده دائم روسیه در نهادهای بین‌المللی مستقر در وین، روز پنج‌شنبه از برگزاری نشست کمیسیون مشترک برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) در شهر وین اتریش خبر داد.
ورونکوف در مصاحبه با خبرگزاری تاس گفته است که این نشست روز 29 تیر (19 جولای) و با مشارکت نمایندگان ایران و گروه موسوم به 1+5 متشکل از آمریکا، روسیه، چین، انگلستان، فرانسه و آلمان، برگزار می‌شود.
به گفته وی این نشست بر دو مسئله افزایش ذخایر اورانیوم غنی‌شده ایران و تصمیم‌گیری در مورد نحوه فروش آب سنگین ایران، متمرکز خواهد بود.
در ماه‌های گذشته ایران از روند کند رفع تحریم‌ها و اثر اندک آن‌ها بر اقتصاد گلایه کرده است. با این حال ورونکوف در مورد احتمال مطرح شدن مسئله روند رفع تحریم‌ها در نشست روز سه‌شنبه صحبتی نکرده است.