اخبار ویژه
توجیه نکنید! امضای اوباما نقض برجام است
وزیر امور خارجه گفت اگر قانون کنگره اجرا شود به معنای نقض برجام است.
محمدجواد ظریف در کنفرانس مطبوعاتی با همتای مغولستانی و ظریف درباره نامه کری درخصوص مصوبه جدید کنگره آمریکا گفت: ما با دولت آمریکا به عنوان نماینده کل آمریکا برخورد میکنیم و کاری به کنگره و قوانین آن نداریم. خود دولت آمریکا باید مشکلات داخلیاش را حل کند. تصمیمات داخلی نمیتواند تعهدات یک کشور را از دوش آن بردارد.
وی افزود: نامه کری یک اعلام سیاست توسط دولت آمریکا است، باید ببینیم این سیاست چگونه اعمال میشود. اگر عین قانون کنگره اجرا شود این به معنای نقض برجام خواهد بود.
یادآور میشود مشروط کردن نقض برجام در صورت اجرای قانون کنگره، دور از واقعیت است و نفس امضا رئیسجمهور اوباما پای این مصوبه نقض برجام محسوب میشود و اساساً این امضا به مفهوم ابلاغ برای اجرای برجام میباشد. این قانون به منزله گذراندن تحریم جدید علیه ایران و بالا بردن ریسک سفر برای سرمایهگذاران خارجی از جمله اروپایی محسوب میشود.
براساس این قانون، شهروندان 38 کشور جهان که برای تجارت یا گردشگری میتوانستند مدت 90 روز را بدون داشتن روادید در آمریکا سر کنند، حال اگر طی 5 سال گذشته به این 4 کشور سفر کرده باشند، باید برای سفر به آمریکا در صف دریافت روادید قرار بگیرند.
در بند 29 برجام که هدف از آن جلوگیری از ایجاد مانع برای تجارت با ایران با روشهایی به جز تحریم است، آمده است: اتحادیه اروپایی و دولتهای عضو و همچنین ایالات متحده، منطبق با قوانین خود، از هرگونه سیاست با هدف خاص تأثیرگذاری منفی و مستقیم بر عادیسازی تجارت و روابط اقتصادی با ایران، در تعارض با تعهداتشان مبنی بر عدم اخلال در اجرای موفقیتآمیز این برجام، خودداری خواهند کرد.
علاوه بر این، در بند 26 از برجام آمده است: «ایالات متحده، با حسن نیت، نهایت تلاش خود را برای دوام این برجام و پیشگیری از ایجاد تداخل در تحقق متمتع شدن ایران از لغو تحریمهای مشخص شده در پیوست 2 به عمل خواهد آورد.»
تصویب تحریم جدید علیه ایران درحالی است که هنوز هیچکدام از تحریمهای ضد ایرانی لغو نشده است.
دودستگی در فراکسیون رهروان بر سر همراهی یا جدایی از ائتلاف اصولگرایان
بستن برخی اعضای فراکسیون رهروان با اصلاحطلبان و مخالفت با ائتلاف فراگیر اصولگرایان موجب شکاف در این فراکسیون شد.
در حالی که این روزها طیفهای اصولگرا مشغول رایزنی برای نهایی کردن فهرست ائتلاف فراگیر اصولگرایان هستند، برخی اعضای فراکسیون رهروان با ساز و کار وحدت مخالفت کرده و حتی برخلاف نظر لاریجانی، خواستار عدم حضور در ائتلاف اصولگرایان شدند.
در همین حال حسین سبحانینیا عضو فراکسیون رهروان گفت: تصمیم به نپیوستن به ائتلاف اصولگرایان، یک استمزاج بوده و تصمیم صددرصدی نیست. وی در مصاحبه با نامهنیوز گفت: ائتلاف در این موقعیت برای کلیت اصولگرایی مناسب است یعنی اگر حرکتی دسته جمعی با ضوابطی که همه گروهها دارند انجام شود خوب و مناسب است و قطعاً این ائتلاف به نفع جریان اصولگرایی است.
اما بهروز نعمتی دیگر عضو فراکسیون رهروان به روزنامه زنجیرهای بهار گفت: ما شورای ائتلافی اصولگرایان را قبول نداریم.
وی در عین حال در پاسخ این سؤال که «آیا ممکن است در فهرست مورد حمایت شما اصلاحطلبان هم باشند» گفت: از دوستانی که در قالب اعتدال و در قالب تفکر رهروان بگنجند استفاده خواهیم کرد. ما در همین مجلس دوستانی مثل آقای تاجگردون، پیرمؤذن و سبحانیفر و غیره داریم که اصلاحطلب بوده و در رهروان ولایت فعالیت میکنند.
زنگنه و وزارت سایه در وزارت نفت
سخنان توأم با عصبانیت وزیر نفت حیرتآور است. ای کاش زنگنه یک بار هم به منتقدان پاسخ میداد.
روزنامه جوان در یادداشتی نوشت: وزیر نفت عصبی است. این را میتوان نه از لحن و تن صدایش در جلسه با فعالان بخش خصوصی بلکه با اظهاراتش متوجه شد. دلیل رفتارهای عصبی در ظاهر مشخص نیست ولی باید پذیرفت زنگنه گرفتار است، گرفتار تعیین نرخ خوراک پتروشیمی، گرفتار کاهش شدید قیمت نفت، گرفتار بنزینهای غیراستاندارد، گرفتار معضل فروش نفت، گرفتار 3/5 میلیارد دلار نقد نشده اما خرج شده(!)، گرفتار اختلاف با تعدادی از وزرای نفت، گرفتار برخی مدیران قدکوتاه خود، گرفتار تصمیمات و راهبردهای ناصحیح، گرفتار نسل جدید قراردادهای نفتی و... او البته حق دارد که عصبی باشد. هر چه نباشد او در زمینی گیر افتاده است که خودش تعیین کرده و راه را اشتباه رفته است. با این حال وزیر نفت خود را محق میداند، روزی به بابک یورش میبرد و روزی به فراخور انتقادات. «دیروز» را به سود خود «بازنشر» میکند.
گذشته از اینها، حالا وزیر نفت سخنان دیگری به میان آورده که بخشهایی از آن در نوع خود حیرتآور است. وزیر میگوید بر سر افزایش نرخ خوراک پتروشیمی به منافع ملی فکر میکند و یک تنه نظر خود را به جلو میبرد. اینکه خود را ناجی و قهرمان معرفی کنیم و بخواهیم با بهرهگیری از موضوع پتروشیمیها گذشته را «سفید» کنیم از عجایب روزگار است. وزیر نفت در کارنامه نقاط مثبت و منفی بسیاری دارد اما در همان ایامی که در «راهروهای خود بزرگبینی» روبهروی کارشناسان فنی ایستاد و باز هم خود را «عقل مطلق» نامید، تعابیر «قهرمانی» بسیار شنیده و کفهای خفیف زده شد. مثال ساده در همان گذشتهها، تغییر ساختار صنعت نفت بود که با مخالفت صاحبنظران و شرکت «بین» همراه شد، تضمینی که تا به امروز نفس نفت را بریده و همه چیز را تغییر داده است.
زنگنه همچنان از اقدامش دفاع میکند و اقدام گذشتگان را با «باقیات صالحات» خود برای نفت میداند که از این دست «یادگاریها» بسیار است، ساختاری که زنگنه برای نفت «نوشت» موجب شد تا صنعت نفت دچار ناهمگونی شده و گسستهای سازمانی همه چیز را بر سرش آوار کند.
این روزنامه میافزاید: وزیر نفت میگوید از بخش خصوصی حمایت میکند و نه از خصولتیها. این رویکرد اگر در درون صفبندیها و حلقههای خاص نباشد میتواند نجاتدهنده اقتصاد کشور باشد. اما با چه محیط کسب و کار و چه نظارتی؟ زنگنه میخواهد هوای خصوصیها را داشته باشد و به آنها کمک کند اما شاید فقط به اهالی باشگاه نفت و نیرو. تمامی اعضای باشگاه نفت و نیرو که یک محفل دوستانه و دورهمی است دارای شرکتهای متعدد هستند که یا از مدیران زنگنه بودند یا هماکنون در وزارت نفت سمتهای مهمی در دست دارند. این مجموعه را در نفت «وزارت سایه» عنوان میکنند و نزدیکان وزیر هدایت آن را برعهده دارند.
همایش برگزار میکنند و شرکتهای خصوصی و دولتی در آن به «صف» میشوند چرا که میدانند نانشان به اعلام «حاضری» بسته است. این باشگاه زمانی حضورش را در نفت جدیتر کرده که شرکت کالای نفت تهران منحل شد، سر عجیبی دارد این باشگاه که بعدها از آن بسیار خواهید شنید. شاید منظور آقای وزیر از حمایت از بخش خصوصی اعضای این باشگاه باشد شاید! وزیر نفت عصبی شده است و اظهارات جالبی را جاری میکند که پاسخ به هر یک از آنها نیازمند مقالات بیشماری است. اما خوب است که برای یک بار هم که شده وی رودرروی منتقدان بر موضع خود ایستاده و ظرفیت پاسخ را نیز در خود افزایش دهد.
نیلی: مردم به آثار لغو تحریمها خیلی خوشبین نباشند
مشاور اقتصادی ارشد رئیسجمهور میگوید مردم به آثار لغو تحریمها خیلی خوشبین نباشند.
روزنامه وطن امروز در گزارشی با اشاره به اظهارات مسعود نیلی نوشت: «مردم نسبت به آثار اقتصادی لغو تحریمها خیلی خوشبین نباشند.»! بیان چنین جملاتی از سوی دولتیها بسیار طبیعی شده است. مسئولان بعد از پایان مذاکرات، کاهش توقعات اقتصادی مردم در دوران پسا برجام را در دستور کار قرار دادهاند تا جایی که هفته گذشته نوبخت، سخنگوی دولت صراحتا اعلام کرد، شاید دیدن آثار پسابرجام چند سال طول بکشد.
مسعود نیلی مشاور اقتصادی روحانی نیز در جمعی دانشجویی به سوالات اقتصادی دانشجویان پاسخ گفت و اعلام کرد: نباید خیلی به آثار اقتصادی پسابرجام خوش بین بود. این در حالی است که همواره دولتیها، رفع تحریمها و اجرای برجام را مقدمهای برای ایجاد رونق اقتصادی میدانستند. نیلی در پاسخ به این سوال که اثرات رفع تحریمها در کوتاه مدت روی تورم و رشد اقتصادی چگونه خواهد بود؟ گفت: در کوتاه مدت در منابع ارزی کشور، بهبود صورت خواهد گرفت که قاعدتاً بهبودی در بودجه کشور ایجاد میکند و در تحرک اقتصادی کشور موثر خواهد بود. بنابر این انتظار ما این است که تحرک کوتاه مدتی در اقتصاد ما ایجاد شود اما اینکه این تحرک بتواند استمرار داشته و به رشد تبدیل شود در گروبخشی از اصلاحات اقتصادی است، یعنی پایدار بودن رشد در گرو پایدار بودن عواملی است که رشد را ایجاد میکند.
نیلی درباره برنامه دولت در مدیریت انتظارات گفت: نباید تصویری مایوسکننده یا تصویری همراه با خوشبینی کاذب ترسیم کرد. برای اینکه بتوانیم به یک تصویر واقعبینانه برسیم، لازم است این موضوعها به بحث گذاشته و توضیح داده شود. ضمن اینکه عوامل آنی از عوامل کوتاهمدت و عوامل کوتاهمدت از میان مدت تفکیک شوند تا بتوانیم به یک شکل عینی و واقعی دست پیدا کنیم.
به ما سهامداران بگویید بورس در دوران روحانی کجای کار است؟
بازار بورس دیگر به اخبار سیاسی نظیر برجام و بسته شدن پیامدی واکنش مثبت نشان نمیدهد.
سایت عصر ایران از سایتهای حامی دولت در گزارشی نوشت: 9 ماه از سال 94 میگذرد. سالی که قرار بود بذرهای کاشته شده توسط دولت در سال 93، در آن به نتیجه برسد. روز 28 اسفند ماه 93 وزیر اقتصاد در اظهاراتی از اوضاع خوب اقتصاد و بورس در سال 94 خبر داد. بنابر اعلام خبرگزاریها و سایتهای رسمی کشور، وزیر اقتصاد با بیان این که سال 94 را سال خیلی خوبی میبینم، گفت «امیدوارم بذرهایی که در سال 93 کاشته شد، در سال 94 به ثمر بنشیند.
طیبنیا افزود: «امیدواریم سال 94 را با شرایط متناسب و با ثبات در بازار سرمایه شروع کنیم. سال 94 را سال خیلی خوبی میبینم و امیدوارم بذرهایی که در سال 93 کاشته شد، در سال 94 به ثمر بنشیند».
عصر ایران میافزاید: « هماکنون 9 ماه از سال 94 گذشته و مردم شرایط اقتصادی به مراتب سختتری را نسبت به سال 92 و 93 تجربه کردهاند، از شرایط کلان اقتصادی که بگذریم شاخص بورس هم در این 9 ماهه عقبنشینی یک درصدی داشته که البته این شاخص به دلایلی مخالف ( محاسبه سود نقدی مجامع شرکتها و بلوکزنیهای چندماه گذشته) زیان سرمایهگذاران را بسیار کمتر از حالت واقعی نشان میدهد. آنقدر راجع به ماجرای نرخ خوراک پتروشیمیها، قیمتگذاری گندله آهن، بهره مالکانه، سیاستهای نامشخص ارزی و بانکهای در آستانه بحران صحبت شده که دیگر نیازی به تکرار مکررات نیست. اما بیش از دو سال است که سهامداران تنها با حرفهای خوشبینانه و وعدههای زیبای مسئولان این دولت روزگار میگذرانند و این شرایط سبب شده تا آنها حتی به بسته شدن پرونده هستهای ایران در شورای حکام موسوم به PMD هم اعتنایی نکنند.
پرسشهای این روزهای سهامداران که در شبکههای اجتماعی به شکل وسیعی انتشار یافته حاوی علامت سوالهای بزرگی است که شاید یافتن پاسخی منطقی برای هر یک از آنها بتواند به اعتمادسازی بورس که شعار آن را دولتمردان خوب سر میدهند، موثر باشد؛ چرا کسی به فکر بازار سرمایه که همیشه دماسنج اقتصادی و پیشانی هر کشوری میباشد، نیست؟ به ما بگوئید بورس در دوران روحانی کجای کار است و چقدر برای شما اولویت دارد و مهمتر این که آیا نمیتوانید به عنوان مسئول اداره مملکت برای این بورس نیمهجان کاری کنید؟ آیا خبرهای بد و ناگواری پشت پرده هست که سهامدار خرد از آن بیخبر هست؟ توافق برجام را بالاخره باور کنیم یا نه!؟ چرا قیمت دلار هر روز بالاتر میرود ولی قیمت ظاهری آخرین معامله را با 3400 به پایان میبرند؟ چرا هیچ کدام از مسئولین جوابگوی مسایل بازار سرمایه نیستند و در مواقع پاسخ فقط شاخص را ملاک قرار میدهند، در صورتی که خودشان هم میدانند شاخص کنونی ملاک نیست و هر روز سهام شرکتهای بورسی چندین درصد پایین میآید و فقط با بلوکزنیها شاخص را نگاه داشتهاند!
چگونه است که مقدار شاخص بورس از 90 هزار واحد در سال 92 به 60 هزار واحد در شرایط کنونی رسیده، ولی قیمت بیشتر سهمهای موجود در بازار یا نصف شدهاند و یا یک سوم قیمت قبلی!
نویسنده میافزاید: حرف ما و سهامداران جزء بازار سرمایه این است، اگر واقعا اوضاع این قدر وخیم است حداقل با اهالی این بازار که آبروی اقتصاد کشور است «روراست» باشید، این قدر مصاحبههای خوشبینانه مضحک نکنید و این قدر در سخنرانیهایتان از بهتر شدن شرایط بورس و اقتصاد سخن نگوئید، با آنها واقعیتها را در میان بگذارید، چون فقط یک سوم از سرمایه سهامداران حرفهای بورس باقی مانده است و دیگر چیز زیادی برای از دست رفتن باقی نمانده است!
رفتار تکراری بازار در معاملات روز چهارشنبه گذشته ثابت کرد که دیگر به تحولات سیاسی واکنش مثبت نشان نخواهد داد و بهبود روند بازار نیاز به تحولات جدی در حوزه اقتصادی دارد. لذا مسلما خبر برداشته شدن تحریمها و روز برجام و فرجام و ته جام هم نمیتواند تحولی در بازار ایجاد کند!! ضمن این که توجه به این مطلب ضروری است که در شرایط فعلی نقدینگی برای حرکت رو به بالا نیست و مسلما در شرایطی که فعالان بازار به وضعیت فعلی اعتماد نمیکنند، توقع بیجایی است که انتظار داشته باشیم نقدینگی جدید تن به ریسک در راستای سرمایهگذاری در بازاری که حامی ندارد، بدهد.