هشدار یک اقتصاددان در باره خطر افزایش 300 هزار میلیارد تومانی نقدینگی
یک اقتصاددان گفت: رشد 300 هزار میلیارد تومانی نقدینگی خطرناک است و دولت باید آن را مدیریت کند.
حسن سبحانی در گفتوگو با نسیم درباره رشد نقدینگی در دو سال اخیر اظهار کرد: رشد 300 هزار میلیارد تومانی نقدینگی برای اقتصاد کشور خطرناک است و دولت باید آن را مدیریت کند. رشد نقدینگی و پایه پولی بر تورم موثر هستند اما تنها متغیرهای اثرگذار نیستند.
وی با بیتاثیر دانستن تحریمها بر شاخصهای اقتصادی مانند تورم عنوان کرد: نرخ رشد تورم در شرایطی پایین آمده است که تحریمها هنوز لغو نشده است. بنابراین، این مسئله نشان میدهد که خیلی از شاخصهای اقتصاد ما به تورم ارتباط دارد و خیلی از آنها هم به تورم مربوط نمیشود و به نظر میرسد، نوعی اقدام نکردن به کار و پذیرش رکود در جامعه منجر به پایین آمدن تورم شده است و این ارتباطی با افزایش نقدینگی و فعالیتهای دولت برای کاهش تورم ندارد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: البته انتظارات تورمی و امید عدهای که فکر میکنند در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات آینده اقتصادی کشور بهتر خواهد شد، در تخفیف تقاضا که قیمتها را پایین آورده، موثر بوده و خود دولت هم قبول دارد که در حال حاضر برخی از فعالیتهای اقتصادی کشور دچار رکود شده است.
سبحانی با بیان این مطلب که «امتیاز پایین آمدن تورم که دولت به آن افتخار میکند به تشدید رکود منجر شده است» تصریح کرد: در نظام مالی غیر ربوی میتوان بدون ایجاد تورم، تولید را هم حرکت داد ولی نظام مالی ما در حال حاضر ربوی است و نظام بانکداری هم در خدمت توسعه تولید نیست.
وی به تشریح نقاط ضعف تیم اقتصادی دولت پرداخت و بیان کرد: نقطه ضعف دولت یازدهم این است که سه نهاد مهم وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و سازمان مدیریت که کارکردهای مهمی در اقتصاد کشور دارند، باید توسط یک عالم آشنا به جامعهشناسی اقتصادی ایران اداره شود و این کاستی کمی نیست ولی وجود دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: باید چیزی فراتر از هماهنگی میان وزارت اقتصاد، بانک مرکزی و سازمان مدیریت وجود داشته باشد، بنابراین دولت به یک ارشد اقتصادی نیاز دارد که از نظر فهم مسائل اقتصادی، جایگاه بسیار خوبی داشته باشد و در عین حال به لزوم به کارگیری این فهم متناسب با شرایط اقتصادی ایران وقوف داشته باشد.
سبحانی تاکید کرد: نباید یک عالم کپیبردار از نسخههای اقتصادی دیگران را برای هدایت تیم اقتصادی دولت در نظر گرفت.
وی ادامه داد: همواره رشد اقتصادی کشور سه درصد بوده و بالای 15 تا 16 درصد تورم داریم و بهرهوری نیروی کار ما همواره پایین 1/5 و 1/2 درصد است. این شاخصهای پایین از نتایج سیاستهای تعدیل اقتصادی است که متاسفانه در این دولت هم ادامه دارد. چرا با وجود اجرای 25 ساله سیاستهای تعدیل در اقتصاد کشور، شاخصهای ما اینقدر پایین است.