kayhan.ir

کد خبر: ۴۸۰۴۸
تاریخ انتشار : ۰۱ تير ۱۳۹۴ - ۱۸:۴۲

اقتصاد در آینه رسانه‌ها


  ارزش سبد سهام عدالت در دولت یازدهم
40 هزار میلیارد تومان کاهش یافت
روزنامه جوان
جوان درباره ارزش سهام عدالت نوشت: در حالي ارزش روز سبد سهام عدالت هر روز در حال كاهش است و هم اكنون به مرز 63هزار ميليارد تومان رسيده است كه آزاد‌سازي اين حجم از سرمايه هنوز در هاله‌اي از ابهام قرار دارد و مشخص نيست اين حجم از سرمايه چگونه مديريت مي‌شود، اين در حالي است كه ارزش سبد سهام عدالت در پايان دولت دهم در محدوده 100هزارميليارد تومان قرار داشت.
ارزش روز ۶۰ شركت حاضر در پرتفوي سهام عدالت ۶۳۴ هزار و ۶۸ ميليارد ريال برآورد مي‌شود، اين در حالي است كه پيش از اين ارزش روز بازار سهام عدالت حدود 100هزار ميليارد تومان برآورد شده بود كه با كاهش ارزش روز بازار سرمايه ارزش پرتفوي سهام عدالت نيز كاهش يافته است.
نكته قابل تأمل در خصوص سهام عدالت آن است كه مردم تنها مالك اسمي اين سهام هستند و به دليل آنكه ساز و كار آزاد‌سازي سهام مشخص نشده است، صاحبان سهام نقشي از بلوك‌هاي مديريتي پرتفوي سهام عدالت ندارند و افت ارزش سهام نشان مي‌دهد سهام عدالت درست مديريت نمي‌شود و سودجويي‌هايي در اين بين در جريان است.
علی‌رغم ادعاهای دولت اعلام شد
افزایش 53 درصدی مطالبات معوق بانک‌ها!
روزنامه دنیای اقتصاد
این روزنامه حامی دولت با بررسی  آمار مطالبات معوق بانک‌ها نوشت: در حالی که گزارش بانک مرکزی از وضعیت متغیرهای پولی و بانکی تا انتهای بهمن سال 93،‌ از حدود 5/ 78 هزار میلیارد تومان تسهیلات غیرجاری بانک‌ها حکایت کرده و تنها رشدی 4/ 13 درصدی نسبت به سال قبل را نشان می‌دهد، بررسی صورت‌های مالی (حسابرسی نشده یا حسابرسی شده) بانک‌های بورسی نشان می‌دهد میزان تسهیلات غیرجاری این بانک‌ها در مجموع 9/31 درصد و به‌طور متوسط 3/ 54 درصد افزایش پیدا کرده است.
 به‌طور دقیق‌تر، مجموع تسهیلات غیرجاری این بانک‌ها به بیش از 66 هزار و 600 میلیارد تومان می‌رسد که بیانگر تجمیع 85 درصد تسهیلات غیرجاری سیستم بانکی در این بانک‌ها است. از آنجا که سرفصل «غیرجاری» خود متشکل از سه جزء سررسید گذشته، معوق و مشکوک‌الوصول است، می‌توان مشخص‌تر نیز به سهم هر یک از این اجزا اشاره کرد. بر این اساس، سرفصل تسهیلات مشکوک‌الوصول، تسهیلاتی که بیش از 18 ماه از تاریخ سررسید آنها گذشته و مشتری هنوز بدهی خود را به بانک پرداخت نکرده است، دارای بیشترین سهم از تسهیلات غیرجاری این بانک‌ها بوده و با نزدیک به 35 هزار میلیارد تومان حدود 52 درصد از این تسهیلات را شامل می‌شود.
 همچنین با معیار قرار دادن گزارش بهمن‌ماه 93 بانک مرکزی، سهم تسهیلات مشکوک‌الوصول بانک‌های بورسی از کل تسهیلات غیرجاری به حدود 5/ 44 درصد می‌رسد، به بیان دیگر نزدیک به نیمی از تسهیلات غیرجاری نظام بانکی کشور در واقع تسهیلاتی مشکوک‌الوصول است که بنا به تعریف، برای بازپرداخت این بدهی هنگفت به بانک‌ها که عددی نزدیک به بودجه عمرانی کشور است، احتمال کمی در نظر گرفته می‌شود.
موجودی صندوق توسعه ملی صفر شده است!
روزنامه شرق
روزنامه اصلاح‌طلب شرق از خالی شدن صندوق توسعه ملی خبر داده و با بیان اینکه این صندوق  با بیش از 30 میلیارد دلار موجودی به دولت یازدهم تحویل داده شد و اکنون موجودی ندارد، نوشت: طبق گفته سیدمحمدسعید نوری‌نائینی، عضو هیئت عامل و معاون اقتصادی صندوق توسعه ملی موجودی قابل‌توجهی ندارد، ضمن اینکه بیش از ٢٠‌ میلیارد دلار از پول‌های این صندوق بدون هیچ ضمانتی به نام بخش خصوصی توزیع شده است که بازگشت این میزان تسهیلات اعطاشده روی هواست...
طبق قانون برنامه پنجم مقرر شد سالانه ٢٠‌ درصد از درآمدهای حاصل از فروش نفت به‌عنوان سرمایه به این صندوق واریز شود و سالانه سه ‌درصد به این رقم اضافه شود تا قطع کامل بودجه به درآمدهای نفتی رخ دهد. این رقم به ٢٩‌ درصد رسید و امسال باید ٣٢‌ درصد می‌شد که با کاهش درآمدهای نفتی و کسری، دولت راحت‌ترین کار را کرد و به سراغ صندوق آمد و ٣٢‌ درصد را به ٢٠‌ درصد تبدیل کرد...
همچنین در مورد پروژه‌های مختلف از جمله مهار آب‌های مرزی که اعتبار آن از محل صندوق توسعه ملی تأمین می‌شود، باید گفت که پروژه‌ای به نام مهار آب‌های مرزی خوب است اما به شرط اینکه اعتبارات آن واقعا برای این طرح صرف شود. متأسفانه پروژه‌ها هیچ زمان توجیه اقتصادی نداشته و تنها اسم‌های فریبنده داشته‌اند.
 گلایه  نعمت‌زاده از نوبخت
به‌خاطر عدم پرداخت یارانه تولید
روزنامه اعتماد
 روزنامه اصلاح‌طلب اعتماد، انتقادات وزیر صنعت از رئیس‌ سازمان مدیریت بابت عدم پرداخت یارانه بخش تولید را دستمایه  گزارش خود قرار داده ونوشته: در حالي كه كم‌كم بايد از زمان و ميزان تخصيص يارانه سال ٩٤ توليد سخن گفت اما هنوز اما و اگرهاي زيادي در خصوص يارانه محقق نشده سال ٩٣ باقي مانده است.هنوز هم وزير صنعت، معدن و تجارت دولت يازدهم از عدم تحقق وعده و وعيد دولت گلايه‌مند است و به فراخور، هربار نامي از يارانه توليد به ميان آورده مي‌شود، گلايه‌هاي خود را مطرح مي‌كند.
سال گذشته و در روز صادرات بود كه نعمت‌زاده، وزير صنعتي دولت يازدهم سينه سپر كرد و از تخصيص يارانه‌اي خبر داد كه صنعتگران چند سالي بود فقط وعده آن را شنيده بودند و حال يكي از مردان كهنه‌كار صنعتي به صراحت در خصوص چند و چون تخصيص آن هم صحبت مي‌كرد...
با همه اين اوصاف و پيگيري‌هايي كه در وزارت صنعت، معدن و تجارت شد وعده تخصيص يارانه‌ها در ماه‌هاي پاياني سال به اسفند ماه موكول شد؛ آن هم از سوي محمد باقر نوبخت، رييس سازمان مديريت و برنامه‌ريزي. اما اسفند آمد و رفت و باز هم خبري از يارانه توليد نشد تا گلايه‌هاي اعضاي كابينه دولت از يكديگر كمي جدي‌تر شود. گلايه‌هايي كه با تغيير سال ادامه يافت و موجب شد تا هر بار كه نام يارانه توليد بر سر زبان‌ها رانده شد، بدقولي رييس سازمان مديريت و برنامه‌ريزي زنده شود.
 موضوعي كه محمد نعمت‌زاده، وزيرصنعت، معدن و تجارت در تازه‌ترين اظهارنظر خود مجددا به آن اشاره كرده و با بيان اينكه در فاز اول و دوم هدفمندي يارانه‌ها، سهمي از درآمد هدفمندي به بخش صنعت نرسيد، گفته است: «رييس سازمان مديريت و برنامه‌ريزي تعهد كرده كه به عنوان يارانه تسهيلات، سهمي به صنايع تعلق گيرد. در فاز اول و دوم قرار بود بخشي از اين درآمدها به صنايع تعلق گيرد كه براساس تصميم دولت، اولويت با بخش بهداشت شد و سهمي به صنايع نرسيد.  آقاي نوبخت تعهد كرد كه به عنوان يارانه تسهيلات، به صنايع سهمي تعلق گيرد و گفت كه جلسه‌اي در اين خصوص با بانك صنعت و معدن خواهم داشت. در سال جاري سهم صنايع از درآمدهاي حاصل از قانون هدفمندي يارانه‌ها ٢٠٠٠ ميليارد تومان است كه در حال حاضر چيزي محقق نشده است.»