kayhan.ir

کد خبر: ۴۰۶۱۹
تاریخ انتشار : ۲۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۹:۱۵
گزارش خبری کیهان

نتیجه جاسوسی‌های آژانس آمریکا تأسیسات هسته‌ای ایران را شبیه‌سازی کرد

یک روزنامه آمریکایی در گزارشی تصریح کرد: آمریکا با هزینه کردن میلیون‌ها دلار نمونه تاسیسات هسته‌ای ایران را ساخته است. پیش از این، سخنگوی کاخ سفید، بازرسان آژانس را چشمان آمریکا نامیده بود و برخی از تحلیلگران نیز شواهدی از فعالیت جاسوسی بازرسان ارائه داده بودند.


روزنامه آمریکایی «لس‌آنجلس تایمز» در مطلبی نوشت: داخل ساختمان فوق سری ویژه اسناد طبقه‌بندی شده ‌آمریکا، کارشناسان این کشور به شدت سرگرم کار بر دستگاه‌هایی هسته‌ای شبیه تاسیسات ایران هستند.
بنابر این گزارش، دولت آمریکا میلیون‌ها دلار را طی یک دهه برای نمونه‌سازی از تاسیسات هسته‌ای ایران که افتخار ایرانیان محسوب می‌شود، هزینه کرده است.
به گزارش این نشریه آمریکایی، همزمان با آغاز مذاکرات هسته‌ای مهندسین هسته‌ای آمریکا ساعت‌ها وقت را برای سرهم بندی کردن دستگاه‌ها جهت آزمایش بر اثرپذیری محدودیت‌های مختلف بر برنامه‌های هسته‌ای ایران و مشاهده این‌که چه مقدار محدودیت لازم است تا بر توان غنی‌سازی اورانیوم ایران اعمال شود، ارزیابی می‌کنند.
به گزارش فارس، این یافته‌ها تلاش 10‌ ساله گروهی از زبدگان هسته‌ای آمریکا از وزارت انرژی گرفته و دیگر نهادهای دخیل در این امر است.
این گزارش می‌افزاید، اطلاعات جمع‌آوری شده برای پی بردن به عمق موفقیت در عمده هدف غرب یعنی مانع‌تراشی در مسیر هسته‌ای ایران است.
کاخ سفید: بازرسان، چشمان ما هستند
در سال 1391 «جی کارنی» سخنگوی وقت کاخ سفید با بیان اینکه آمریکا برنامه هسته‌ای ایران را زیر نظر دارد گفت: بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی چشم‌های ما هستند.
اظهارات «جی کارنی» تأیید تمام حرف و حدیث‌هایی بود که تا پیش از این درباره کاربرد دوگانه برخی بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گفته و شنیده می‌شد؛ شایعاتی که اگرچه در سال 2002 و در جریان بازدید بازرسان آژانس انرژی اتمی از عراق هم شنیده می‌شد اما در جریان ترور دانشمندان هسته‌ای کشورمان قوت گرفت.
بعد از شهادت چهار دانشمند هسته‌ای کشورمان این سؤال پیش آمده بود که با وجود اقدامات امنیتی برای حفظ اسرار برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای کشورمان، نام دانشمندان مرتبط با این برنامه‌ها چطور در اختیار تیم‌های ترور  سازمان‌های جاسوسی آمریکا و رژیم صهیونیستی قرار می‌گیرد؟ این سؤال را در آن زمان تحلیلگران هسته‌ای با اشاره به دیدارهایی که برخی بازرسان آژانس از تاسیسات هسته‌ای داشتند، پاسخ گفتند.
تحلیلگران عامل اصلی افشای نام دانشمندان هسته‌ای کشورمان را بازرسان آژانس انرژی اتمی و عدم‌پایبندی آنها به تعهدات بین‌المللی‌شان می‌دانند؛ مسئله‌ای که سخنگوی کاخ سفید هم به آن اعتراف کرد.
در همین حال، «نورمن سالومون» منتقد برجسته آمریکایی درخصوص اقدامات جاسوسی بازرسان آژانس گفت: واشنگتن از بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای اهداف جاسوسی خود بهره می‌برد؛ بررسی‌ها نشان می‌دهد که بخش وسیعی از فعالیت بازرسان هیچ‌گونه ارتباطی با مأموریت‌های مجاز از سوی سازمان ملل ندارد.
علاوه بر این، برخی از تحلیلگران، کارشناسان و مقامات کشورمان نیز نگرانی‌های خود درباره کاربرد دوگانه بازرسان هسته‌ای را گوشزد کرده و حتی به صراحت از جاسوس بودن برخی از این بازرسان سخن گفته‌اند.
«سیدحسین نقوی حسینی» سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در این خصوص گفت: نگرانی ما این است که اطلاعات فعالیت‌های هسته‌ای ما از طریق بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به سازمان‌های جاسوسی داده شود و این اطلاعات از موساد و CIA سر در بیاورد.
رایزنی‌های هسته‌ای در لوزان و بروکسل
دور جدید مذاکرات هسته‌ای ایران و 1+5 از روز یکشنبه هفته جاری در قالب مذاکرات دوجانبه ایران و آمریکا در شهر لوزان سوئیس آغاز شد.
وزیر امور خارجه ایران در این دور پس از دیدار با همتای آمریکایی خود در لوزان، روز دوشنبه به بروکسل رفت و با وزرای خارجی سه کشور اروپایی آلمان، انگلیس، فرانسه و همچنین «فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار و گفت‌وگو کرد
«موگرینی» پس از دیدار با «ظریف» اظهار داشت: ما در خصوص همه شکاف‌های باقی‌مانده و راه رو به جلو گفت‌وگو کردیم. اما شکاف‌هایی وجود دارند که باید پر شوند.
«فیلیپ هاموند» وزیر خارجه انگلیس هم پس از دیدار با وزیر امور خارجه کشورمان گفت: همیشه گفت‌وگو مفید بوده است و به ‌نظرم ما در هفته‌های اخیر پیشرفت‌هایی داشته‌ایم و هنوز هم در حال پیشرفت هستیم. اما این راهی طولانی است که باید طی شود اگر ما می‌خواهیم که به آنجا برسیم.
«لوران فابیوس» وزیر خارجه فرانسه هم پس از دیدار با ظریف گفت: ما فرانسوی‌ها خواهان توافقی محکم هستیم. هنوز نکات اصلی باید حل شوند. امیدواریم قادر باشیم که آنها را حل و فصل کنیم اما تا جایی که بوده این کار انجام نشده است.
به گزارش تسنیم به نقل از رویترز، یک منبع دیپلماتیک اروپایی گفت که دیدار روز دوشنبه محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران با وزرای خارجه آلمان، انگلیس و فرانسه در بروکسل اختلافات موجود را کاهش نداد.
وی همچنین گفت: شکاف‌های عمده‌ای میان قدرت‌های جهانی و ایران وجود دارد و مشخص نیست آیا این اختلافات در روزهای آینده حل می‌شود یا خیر.
این منبع دیپلماتیک بعد از پایان دیدار ظریف با وزرای خارجه فرانسه، انگلیس و آلمان گفت: این گفت‌وگوها طولانی و عمیق بود اما ما را قادر نساخت اختلافات را کاهش دهیم.
محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران در بازگشت از بروکسل و پس از دیدار با فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه، فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلیس و فرانک والتر اشتاین‌مایر وزیر خارجه آلمان گفت: در دیدارهای دوجانبه درباره مسایل منطقه‌ای گفت‌وگو شد و در دیدار عمومی هم بحث‌های هسته‌ای یک بار دیگر مرور شد به‌ویژه درباره مسایلی که بیشتر به گفت‌وگو نیاز دارد، بحث کردیم.
ظریف گفت: در این نشست قرار شد از صبح چهارشنبه مدیران سیاسی هر سه کشور اروپایی همراه با مدیران سیاسی چین و روسیه به مذاکره‌کنندگان ملحق شوند تا در روزهای پایانی این دور از مذاکرات به بحث‌ها کمک کنند.
ظریف در مصاحبه با صدا و سیما گفت: طرف‌های اروپایی اعلام کردند که حضور فعالی برای رسیدن به توافق نهایی در لوزان خواهند داشت.
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران دوشنبه شب در سفری هشت ساعته در بروکسل که به ‌دعوت مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا انجام شد با سه وزیر امور خارجه فرانسه، آلمان و انگلیس دیدار کرد و به لوزان بازگشت.
شبکه خبری «یورو نیوز» نیز در گزارشی اعلام کرد: حجم اورانیوم و بازرسی‌های شدید از موارد مهم مورد اختلاف در مذاکرات هسته‌ای است.
آن‌طور که یک منبع نزدیک به مذاکرات به شبکه خبری «یورو نیوز» گفته است تعداد سانتریفیوژهایی که ایران می‌خواهد از آن‌ها در طولانی‌مدت استفاده کند البته در صورت موافقت که احتمال آن نیز می‌رود 6500 دستگاه است.
بر اساس این گزارش،  یک دیپلمات غربی  گفت که همچنین بحث درباره میزان ذخایر اورانیوم غنی شده ایران و اینکه چه مقدار از آن باید به روسیه ارسال شود از جمله موارد مهم رایزنی طرفین حاضر در عرصه مذاکرات است.
یک منبع ایرانی مطلع همچنین اظهار داشت که ایران به طور اصولی 2/5 تن اورانیوم در طول سال لازم دارد اما قادر است میزان آن‌ را به نیم تن تقلیل دهد.
یورونیوز در خاتمه این گزارش نوشت: از همه این موارد گذشته غرب از ایران می‌خواهد تا با محدودیت و بازرسی‌های شدید از تاسیسات هسته‌ای‌اش در 10 سال  موافقت کند و در عوض بطور تدریجی تحریم‌ها برطرف شوند.
در همین حال، شبکه خبری الجزیره  نیز با اشاره به مذاکرات هسته‌ای ایران نوشت: بحث نظارت و بازرسی یکی از حیاتی‌ترین اجزای توافق هسته‌ای است و طرفین با هم در حال چانه‌زنی در این زمینه هستند. البته شکاف در مذاکرات در زمینه تحریم‌ها همچنان باقی است.
همچنین «جاش ارنست» سخنگوی کاخ سفید در ادعایی تکراری گفت: اگر ایرانیان نتوانند بر سر پرونده هسته‌ای خود با 1+5 به توافق برسند، آمریکا و شرکایش میز مذاکرات را ترک خواهند کرد.
دیروز (سه‌شنبه) مذاکرات دوجانبه ایران و آمریکا با حضور مسئولان سیاسی، فنی و معاونان برگزار شد.
دور تازه مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه موسوم به 1+5، ۱۵مارس (۲۴ اسفند) در حالی در سوئیس آغاز شد که با نزدیک شدن به ضرب‌الاجلی که برای رسیدن به چارچوب توافق تعیین شده، گفت‌وگوها بار دیگر اهمیت دوچندانی یافته است. در حالی که طرفین قرار بود تا سوم آذر امسال بر سر راهکار جامع به توافق برسند، پابرجا بودن اختلافات موجب شد تا گفت‌وگوها برای بار دوم تمدید شود. بر اساس برنامه جدید، دو طرف برای رسیدن به توافق نهایی تا ۹ تیر ماه زمان دارند.
صالحی: در 90 درصد مسائل فنی توافق داریم
«علی‌اکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی در گفت‌وگو با خبرگزاری صدا و سیما در لوزان سوئیس گفت: فقط یک مورد اختلافی که بسیار هم مهم است باقی مانده که در گفت‌وگوهای عصر امروز تلاش می‌کنیم آن را حل و فصل کنیم.
وی همچنین درباره مباحث فنی بین طرف‌های مذاکره‌کننده نیز گفت که در 90 درصد مسایل فنی توافق داریم.
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین در مصاحبه با «بلومبرگ»گفت: گفت‌وگوها دشوار هستند اما داریم پیشرفت می‌کنیم. در نومیدی بسی امید است.