اخبار ویژه
جروزالم پست: نوسان قیمت نفت مقاومت ایران را نشکست
روزنامه صهیونیستی «جروزالم پست» تأکید کرد کاهش اخیر بهای نفت، رفتار و موضعگیری ایران را در مذاکرات هستهای تغییر نداده و سخنان «بنیامین نتانیاهو» در کنگره مبنی بر تأثیر مستقیم بهای نازل نفت بر امتیازدهی هستهای ایران، واقعبینانه نیست.
این روزنامه چاپ بیتالمقدس با ادعای تأثیر تحریمهای نفتی بر موضع ایران در مذاکرات هستهای با غرب نوشت: بنیامین نتانیاهو در سخنرانی هفته قبل خود در کنگره آمریکا، قانونگذاران این کشور را تشویق کرد که موضع تندتری نسبت به ایران اتخاذ کنند و استدلال کرد که قدرتهای جهان همیشه میتوانند به توافق بهتری با ایران دست یابند چرا که این کشور نسبت به کاهش قیمت نفت آسیبپذیر است. اما دیپلماتها و حتی قانونگذاران جمهوری خواه آمریکا نیز فکر نمیکنند ایران به عنوان یک تولیدکننده بزرگ نفت خام، با کاهش قیمت نفت امتیازات بیشتری را در خصوص برنامه هستهای خود واگذار کند، دیدگاه نتانیاهو واقعبینانه نیست.
جروزالم پست نوشت منتقدان خاطرنشان کردهاند که ایران پیش از این هم در مقابل نوسانات شدید بهای نفت ایستادگی کرده است و تحریمهای اخیر موجب شده از تأثیر نفت بر اقتصاد ایران کاسته شود. عده دیگری نیز اعتقاد دارند ایران در صورت وضع تحریمهای جدید و شکست گفتوگوهای جاری، از دستیابی به توافق صرفنظر خواهد کرد.
جروزالم پست در رد استدلال نتانیاهو از قول «کریم سجادپور» کارشناس مسائل ایران در اندیشکده آمریکایی «کارنگی»، نوشت: ایران طی دوران ۲۶ ساله گذشته نفت بشکهای ۱۰ دلار را نیز تجربه کرده است. موضع و رفتار رهبر عالی ایران چندان ارتباطی به بهای نفت نداشته است.
به نوشته این روزنامه صهیونیستی، عدهای از کارشناسان نیز اعتقاد دارند اگر گفت و گوهای کنونی شکست بخورد، حفظ نظام تحریمها برای آمریکا مشکل خواهد شد چرا که این دیدگاه کلی وجود دارد که موضع تندروهای آمریکا عامل شکست مذاکرات خواهد بود. به عبارتی، در این صورت؛ تحریمها و اجماع نظر بین آمریکا و شرکای کنونی آن برهم خواهد خورد.
جروزالم پست یادآور شد: «سناتور «مارک کرک» یکی از سناتورهای جمهوری خواهی که خواهان تشدید تحریمهای ضد ایرانی است نیز گفته که وی، هیچ نشانهای دال بر اینکه قیمت پایین نفت رفتار و موضعگیریهای تهران را تغییر داده باشد، مشاهده نکرده است.»
آیا پیام دلسوزانه مجلس خبرگان دریافت میشود؟
مرور روند کاهش آرای آقای هاشمی در انتخابات هیئت رئیسه مجلس خبرگان چهارم، پیام معناداری با خود به همراه دارد.
روز گذشته و در جریان انتخاب رئیس مجلس خبرگان ۴ نفر شامل آقایان یزدی، مؤمن، هاشمی رفسنجانی و هاشمی شاهرودی نامزد شدند و با انصراف آیتالله هاشمی شاهرودی رأیگیری میان ۳ نامزد صورت گرفت که سهم ۳۵ رأی به آیتالله یزدی، ۲۵ رأی به آیتالله هاشمی و ۱۳ رأی به آیتالله مؤمن رسید. در دور دوم انتخابات از مجموع ۷۳ نماینده، ۴۷ نفر از اعضای مجلس خبرگان به آیتالله یزدی رأی دادند که از جمله شامل ۱۲ رأی قبلی به آیتالله مؤمن بود و هاشمی رفسنجانی ۲۴ رأی به دست آورد.
این اتفاق در حالی رخ داد که سایت آقای هاشمی روز قبل از برگزاری نشست خبرگان ضمن خبرسازی نوشته بود «رأی اکثریت خبرگان به هاشمی است. حامیان ایشان اکثریت مطلق را در مجلس خبرگان دارند». این سایت البته تا ساعات پایانی دیشب ترجیح داد خبر واقعی (متخذه از انتخابات خبرگان) را سانسور کند و منتشر ننماید.
اما در این میان واقعیت قابل توجهی وجود دارد که عبرتآموز است. بعد از رحلت آیتالله مشکینی، آقای هاشمی یک بار با آیتالله جنتی و یک بار با آیتالله یزدی رقابت کرده است. آیتالله هاشمی در سال ۸۶ توانست با کسب ۴۱ رأی از مجلس فعلی در مقابل آیتالله جنتی که ۳۴ رأی آورده بود، رئیس مجلس خبرگان شود. سال ۸۷ نیز هاشمی با ۵۱ (در مقابل ۲۶ رأی آیتالله یزدی) در ریاست مجلس خبرگان ابقا شد. به عبارت دیگر هاشمی در آن سالها - قبل از فتنه سال ۸۸- توانسته بود ابتدا اعتماد ۴۱ نفر و سپس ۵۱ نفر از اعضای مجلس خبرگان را کسب کند. اما همسویی شگفتانگیز و تأسف بار وی با فتنهگران سبز که ادعای تقلب را محملی برای براندازی کرده بودند، موجب سلب اعتماد مجلس خبرگان شد چرا که فتنهگران علناً شعار میدادند «انتخابات بهانه است- اصل نظام نشانه است».
دقیقاً به همین علت بود که آیتالله مهدوی کنی (ره) احساس تکلیف کردند برای صیانت از سلامت و پیشاهنگی مجلس خبرگان به صحنه بیایند. این نامزدی با اعتماد مجلس خبرگان همراه بود. اما آقای هاشمی در حالی که گفته می شد احتمالاً نامزد نمیشود- و در فضاسازی رسانههای زنجیرهای القا میگردید در صورت نامزدی هاشمی شاهرودی خاطر هاشمی رفسنجانی جمع میشود و نامزد نمیشود- نامزد شد حال آن که آقای هاشمی شاهرودی نیز نامزد بود.
سرانجام این روند ۵-۶ ساله قابل تأمل است. در حالی که آراء آقای هاشمی از ۵۱ رأی به ۲۷ رأی تنزل کرده، آرای آقای یزدی از ۲۶ رأی به ۴۷ رأی افزایش یافته است. از دست دادن تقریباً نیمی از آرا توسط آقای هاشمی در حالی است که رسانههای همسو با او طی هفته اخیر تلاش کردند ضمن مصاحبههای متعدد، ارادت آقای هاشمی به رهبر معظم انقلاب را پر رنگ کنند که احتمالاً همین فعالیت نیز موجب حفظ آرای هاشمی از ریزش بیشتر شده است.
به نظر میرسد آنچه همچنان مطالبه دلسوزان از جمله در مجلس خبرگان از آقای هاشمی است، مرزبندی صریح، فتنهگرانی است که صراحتاً از حذف جمهوری اسلامی و ولایت فقیه و اصل نظام سخن گفتند؛ این در حالی است که برخی اطرافیان آقای هاشمی- نظر فائزه هاشمی- صراحتاً از دوستی با اعضای بهائیان و سازمان مجاهدین خلق (منافقین) سخن میگویند.
بگمبگم؟ ... چرا بگم؟ نمیگم!
آقای ترکان میتواند (بگمبگم) را با موضوع تخلفات در صنعت خودرو آغاز کند.
روزنامه وطن امروز در یادداشتی نوشت: اکبر ترکان مشاور ارشد رئیسجمهور در جدیدترین اظهارات خود اعلام کرده «برخی با این پولهای کثیف میخواهند در آوردگاههای سیاسی سال ۹۴ شرکت کنند و اینکه سال ۹۴ ما سکوت کنیم و چیزی نگوییم و نقاب از چهره کسی برنداریم، درست نیست.» مشاور ارشد آقای روحانی در مدتی که حکمهای سریالی در دولت یازدهم گرفته بارها معرکه «بگمبگم» راه انداخته اما در لابهلای این بگمبگمها چیز به درد بخوری نمیگوید! اکبر ترکان فقط تهدید میکند و معلوم است از این بگمبگمها قرار است چه بهرهبرداری سیاسیای صورت بگیرد و مضحک خواهد بود اگر کسی فکر کند اظهارات وی در راستای تامین منافع ملی است.
این روزنامه میافزاید: در فایل صوتی که ۲۹ مهر منتشر کردیم ترکان درباره موضوع پلتفرم در صنعت خودرو میگوید: «ساختن یک پلتفرم مشترک و کاری که روی تندر ۹۰ شد به نظر من یک کار غیرفنی بود. یک هیجانی در آن موقع رئیس سازمان گسترش را گرفت. این کار فنی نیست. تندر ۹۰ که ۶ سال ساختن آن طول کشید موفق نشد. در حال حاضر ما یک پلتفرم مشترک نداریم، معنی پلتفرم مشترک برای یک کمپانی است. آقای ویسه این اشتباه را کرد و با پلتفرم به سمند خیلی ضرر رساند، درست در اوج شکوفایی صنعت خودروسازی ایران آقای ویسه بحث پلتفرم مشترک را مطرح میکند.»
مشاور ارشد رئیسجمهور درباره اسحاق جهانگیری، معاون اول فعلی رئيسجمهور هم میگوید «آقای خاتمی و آقای جهانگیری خیلی بحث خودروی ملی را نمیفهمیدند. از آقای جهانگیری که لیسانس فیزیک دارد بیشتر از این نباید انتظار داشت ولی آقای ویسه که باید این موضوع سمند را در اوج افتخار دنبال میکرد، دنبال یک خودروی دیگر میرود. احساس من این است که یک دلال پشت این داستان است. من میدانم دلال پژو یک شخصی است به نام آقای [...] که تمام پورسانتهای خرید ما را از فرانسه آقای [...] انجام میدهد و در فرانسه هم دفتر دارد.»
بعد از انتشار این متن خیلیها انتظار داشتند اکبر ترکان به آن واکنش نشان دهد اما این اتفاق رخ نداد و ترکان درباره این فایل صوتی سیاست سکوت در پیش گرفت و این سکوت تا الان ادامه دارد. غرض از یادآوری این مطلب این است که بدانیم آقای ترکان اتفاقا از بسیاری ریشههای پولهای کثیف و نامشروع باخبر است حتی مفاسدی که در دولتهای اسبق رخ داده و چه خوب است به جای بگمبگمها و ادای جملات مبهم واقعا بگوید که چه کسی و کسانی تخلف کردهاند.
نویسنده خاطرنشان میکند: آقای ترکان میتواند با همین موضوع خودرو بگمبگمهای واقعی را آغاز کند و اگر ادعایش راست است بگوید چه کسی پول دلالی تندر ۹۰ را گرفته و هنوز هم میگیرد؟ بگوید که چرا آقای ویسه (که هماکنون معاون جهانگیری است)اشتباه کرد و با تندر ۹۰ به خیلی ضررها رساند؟ بگوید که آن دلالی که پشت این داستان بود چه کسی بود؟ پورسانتهای دلالی پژو چقدر بوده و آیا هنوز پرداخت این پورسانت ادامه دارد؟ بگوید چرا باید مردم هنوز هزینه یک تصمیم اشتباه را در دولت اصلاحات بپردازند؟
دستمالکثیفتان را آب بکشید مبارزه با پول کثیف پیشکش
دولت اگر واقعاً اسنادی درباره فساد اقتصادی دارد، چرا افشای آنها و برخورد با آنها را به سال آینده و انتخابات مجلس دهم حواله میدهد؟
رجانیوز در یادداشتی ضمن طرح پرسش فوق نوشت: «اکبر ترکان» مشاور ارشد رئیس جمهور و متخصص در امور «قرمهسبزی» و «آبگوشت بزباش»، تهدید به افشاگری کرده و گفته است: «مسلماً عدهای میخواهند در سال ۹۴ با پولهای کثیف و بادآورده وارد بازی سیاسی شوند و البته ما هم سکوت نخواهیم کرد؛ سال ۹۴ سال افشای آنها است.» ضمن استقبال از هر نوع افشاگری، ذکر چند نکته خالی از لطف نیست!
نویسنده این یادداشت میپرسد، دولت اگر واقعاً اسنادی درباره فساد اقتصادی طیف مقابل خود دارد، چرا افشای آنها و برخورد با آنها را به سال آینده و انتخابات مجلس دهم حواله میدهد؟! چرا همین امسال افشاگری نکرده و نمیکند؟! این تأخیراندازی در افشا و برخورد با مفاسد چه معنایی جز سیاستبازی و سوء استفادههای باندی و جناحی از مقوله مبارزه با مفاسد اقتصادی برای از میدان به در کردن رقیب و تأثیرگذاری بر نتایج انتخابات مجلس آینده دارد؟!
رجانیوز میافزاید: «بگم بگم» جناب ترکان نشان میدهد که اولاً دوران «بگم بگم» هنوز نگذشته است و ثانیاً دولت برای قبضه کردن مجلس آینده روی این «بگم بگم»ها حساب ویژه باز کرده است نه عملکرد خود و این میتواند به معنای خالی بودن دست دولت از عملکرد قابل ارائه به افکار عمومی برای جلب نظر آنها و ایضاً اطمینان به باور نکردن آمارهای دولت توسط مردم نیز باشد!
نویسنده خاطرنشان میکند: نکات جالبی در زمینه مفاسد اقتصادی و مبارزه با آن در سابقه جناب ترکان به چشم میخورد. از جمله اینکه سالها پیش در شرکت نفتی و گازی پتروپارس در دوران مدیرعاملی اکبرترکان، تخلفات متعددی رخ داد؛ تخلفاتی که جناب ترکان درباره آنها گفته بود: «اگر ما رانتی را در دولت قرار دادیم و عدهای از آن رانت استفاده کردند و ثروتمند شدند، حق نداریم یقه آنها را بگیریم. چون خودمان مقررات وضع کردیم.» حکایت «دستمال کثیف» است!
لیبراسیون: نگرانی آمریکا از نفود ایران در عراق افزایش یافته است
با پیشروی نیروهای ارتش عراق و شبهنظامیان شیعه به سوی تکریت، آمریکا اکنون از افزایش نفوذ ایران در عراق نگران است.
روزنامه لیبراسیون نوشت: حدود ۳۰ هزار نفر متشکل از نیروهای ارتش عراق و شبه نظامیان شیعه عراقی برای بازپسگیری شهر تکریت از نیروهای داعش در عملیاتی شرکت کردهاند. این در حالی است که ائتلاف مبارزه با داعش، حاضر نشده است در این عملیات دخالت کند.
براساس گزارش لیبراسیون، این عملیات گسترده که نیروهای عراق علیه داعش آغاز کردهاند، توازن حساسی را که واشنگتن تلاش میکند در مبارزه با داعش به آن دست یابد به خوبی روشن میسازد. چون درست است که آمریکا مبارزه با داعش را در اولویت برنامههای خود در عراق دارد اما از این طرف هم از افزایش نفوذ ایران در عراق بسیار نگران است.
ژنرال مارتین دمپسی، ارشدترین نظامی آمریکایی در جمع اعضای کمیسیون نیروهای مسلح سنا کشورش گفت: اگر به ترکیب نیروهایی که در عملیات آزادسازی تکریت نگاه کنیم متوجه میشویم میزان نفوذ ایران در عراق چقدر زیاد است. از ۳۰هزار نفری که در این عملیات شرکت کردهاند دو سومشان از شبه نظامیان شیعه عراق و تنها یک سوم از ارتش عراق هستند.
برخی مقامات آمریکایی که خواستهاند نامشان فاش نشود در توضیح اینکه چرا آمریکا در این عملیات شرکت نکرده است به درخواست نکردن دولت عراق استناد میکنند. اما روزنامه نیویورکتایمز در مطلبی در همینباره نوشته بود، شرکت نداشتن ائتلاف مبارزه با داعش در این عملیات، حاکی از اختلاف فزاینده واشنگتن و بغداد است.
روزنامه لیبراسیون نوشت: عملیات آزادسازی تکریت، در فضایی از خشم و بعد از اظهارات ضد و نقیض مسئولان آمریکایی درباره عملیات بعدی عراق برای آزادسازی موصل انجام گرفت. مقامات عراقی اعلام کرده بودند عملیات موصل باید بهار انجام گیرد اما آمریکاییها به بهانه اینکه ارتش عراق آمادگیاش را ندارد خواستار موکول شدن این عملیات به پاییز شده بودند.