kayhan.ir

کد خبر: ۳۸۱۸۳
تاریخ انتشار : ۰۱ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۲:۳۷

سخنگوی وزارت خارجه اظهارات خود را تصحیح کرد

در پی انتقادهای گسترده به اظهارات قابل تامل سخنگوی وزارت خارجه در مورد تفاهم سیاسی قبل از توافق با 1+5، مرضیه افخم اظهارات خود را تصحیح کرد.

سخنگوی وزارت امور خارجه چهارشنبه هفته گذشته در اظهاراتی قابل تامل تاکید کرده بود که توافق هسته‌ای ایران با گروه 1+5 قطعا دومرحله‌ای نخواهد بود اما پیش از توافق، تفاهمی سیاسی صورت می‌گیرد!
سخنگوی وزارت امور خارجه هم‌چنین خطاب به خبرنگاران گفت: بین توافق و تفاهم تفاوت قائل شوید. آنچه تا پایان ماه مارس مدنظر است تفاهم سیاسی است.
این اظهارات با واکنش‌های گسترده‌ای مواجه شده و نمایندگان ملت و کارشناسان از دستگاه دیپلماسی خواستند به جای بازی با کلمات برای رسیدن به توافق خوب در چارچوب توافق تک‌مرحله‌ای بکوشد.
کیهان نیز در سرمقاله روز پنج‌شنبه با اشاره به این اظهارات تاکید کرد: آنچه سخنگوی محترم وزارت امور خارجه درباره چگونگی توافق با 5+1 مطرح کرده و بر آن تأکید ورزیده‌اند دقیقاً همان «توافق دو مرحله‌ای» است که ترجمان دیگری از «کلاه گشاد توافق ژنو» است و ایشان فقط صورت مسئله را تغییر داده‌اند، بی‌آن که محتوا و ماهیت آن عوض شده باشد! خانم افخم می‌فرمایند ابتدا یک «تفاهم سیاسی» روی کلیات صورت می‌پذیرد و بحث و توافق درباره جزئیات به بعد موکول می‌شود، که باید پرسید «تفاهم روی کلیات» و سپس «توافق درباره جزئیات» چه فرقی با توافق دو مرحله‌ای دارد؟!
در این سرمقاله همچنین تاکید شده است: «تفاهم» مورد اشاره خانم افخم اگر تعهدآور نباشد، بود و نبود آن یکسان است و چنانچه این «تفاهم»، تعهداتی را درپی داشته باشد، همان «توافق» است و تغییر نام آن و استفاده از واژه متفاوت، فقط تغییر صورت مسئله است!
مصاحبه مجدد سخنگوی دستگاه دیپلماسی
به دنبال این واکنش‌ها مرضیه افخم سخنگوی وزارت امور خارجه درباره برخی سوءتفاهم‌ها از اظهارنظر اخیر خود در گفت‌و‌گو با ایرنا توضیحاتی داد و اظهار داشت که مذاکره‌کنندگان ایرانی فقط در چارچوب رهنمودهای رهبر انقلاب عمل می‌کنند.
 سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین گفت: جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هسته‌ای با 1+5 همانگونه که مقام معظم رهبری فرموده‌اند فقط با توافقی که در یک مرحله صورت گرفته و حاوی تمامی جزییات و کلیات باشد موافقت خواهد کرد.
وی افزود: تیم مذاکراتی کشورمان دقیقا در همین جهت مذاکره کرده و خواهد کرد.
کلمات تغییری در سیاست‌های نظام ایجاد نمی‌کند
حجت‌الاسلام سید‌مهدی موسوی‌نژاد نماینده مردم دشتستان و عضو فراکسیون روحانیت مجلس نیز در گفت‌و‌گو با فارس در واکنش به اظهارات اخیر سخنگوی وزارت خارجه اظهار داشت: استفاده از تعابیری همچون تفاهم در مورد مذاکرات هسته‌ای تغییری در سیاست‌های نظام ایجاد نمی‌کند.
وی ادامه داد: بازی با کلمات و اصطلاحات تغییری در روند سیاست‌های اتخاذ شده نظام در مورد مذاکرات هسته‌ای ایجاد نمی‌کند.
موسوی‌نژاد همچنین گفت: غربی‌ها تحت عنوان توافق کلی می‌خواهند نقشه‌ای را طراحی کنند که کشور ما در حوزه‌های متعدد مختلف هسته‌ای متوقف شود و در مرحله بعد که آنها باید به توافقات خود عمل کنند این کار را انجام ندهند.
تفاهم سیاسی خیانت به کشور بوده و منافع ملی را زیر سوال می‌برد
محمدصالح جوکار عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز اظهار داشت:  تفاهم سیاسی با توافق سیاسی فرقی ندارد. با تفاهم سیاسی مسیر توافق به ۲ یا چند بخش تقسیم می‌شود و این خیانت به کشور بوده و منافع ملی را زیر سؤال می‌برد.
وی ادامه داد: راهبرد جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات هسته‌ای توافق یک‌مرحله‌ای و رسیدن به یک توافق مشترک جامع و کامل است.
جوکار گفت: تفاهم سیاسی خواسته غربی‌هاست و با این کار می‌خواهند نقشه‌های خود را پیاده کنند. قطعاً اگر مروری بر تاریخ داشته باشیم می‌بینیم جایی که آمریکایی‌ها به ‌دنبال توافق کلی و کاغذی بودند هیچ‌گاه وارد جزئیات نشده‌اند و به ‌نوعی با حیله‌گری به خواسته‌های خود رسیدند.
وی همچنین اظهار داشت: تحریم‌ها براساس همان توافق یک‌مرحله‌ای باید یکجا لغو شود؛ تفاهم سیاسی تضمینی برای حفظ منافع ملی ندارد و اساساً برای ما قابل قبول نیست و به هیچ عنوان راهگشا نبوده و خوب است مذاکره‌کنندگان ما نیز هوشیارانه عمل کنند.
به جای بازی با کلمات
به فکر توافق خوب باشند
ابوالقاسم جراره نماینده مردم بندرعباس نیز گفت: اینکه بگوییم توافق نبوده و تفاهم بوده، بازی با کلمات است؛ توافق باید در یک مرحله و شفاف بوده و کلیات و جزئیات آن مشخص و بر اساس منافع ملی باشد.
ابراهیم آقا‌محمدی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی و  نماینده مردم خرم‌آباد نیز در این رابطه اظهار داشت: دستگاه دیپلماسی به جای بازی با کلمات، به دنبال توافق خوب باشد.
وی ادامه داد: استفاده از کلمه تفاهم به جای توافق درباره مذاکرات بازی با کلمات است و این کار با هدف خارج کردن مذاکرات از مجاری نظارت قانونی انجام می‌شود.
سیدباقر حسینی عضو کمیسیون امنیت ‌ملی و سیاست‌ خارجی مجلس نیز گفت: مطرح کردن تفاهم سیاسی بازی با کلمات است. آن توافق بوده، این تفاهم؛ فقط کلمات عوض شده مقصد و هدف یکی است و قطعا نه مردم و نه مجلس زیر بار تفاهم و یا دو مرحله‌ای کردن مذاکرات نخواهند رفت.