در ادامه بازی آمریکایی پلیس خوب، پلیس بد
کمیته بانکداری سنا تحریمهای جدیدی علیه ایران تصویب کرد
یک خبرگزاری انگلیسی از تصویب طرح تحریمهای جدید در کمیته بانکداری سنای آمریکا خبر داد.
خبرگزاری «رویترز» گزارش داد که کمیته بانکداری سنا با 18 رای موافق در مقابل 4 رای مخالف به طرحی رای داد که براساس آن در صورتی که مذاکرات بینالمللی درباره برنامه هستهای ایران تا پایان ژوئن به نتیجه نرسد تحریمها علیه تهران تشدید میشود.
اگر چه انتظار میرود که رای گیری درباره این طرح دست کم تا 24 مارس (اوایل فروردین 94) به تعویق انداخته شود.
همصدایی دموکراتها و جمهوریخواهان
سناتورهای دموکرات سنای آمریکا به ریاست رابرت منندز، رئیس پیشین کمیته روابط خارجی سنا و عضو کنونی آن، در نامهای به باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا، اعلام کردند که فرصتی دو ماهه در اختیار کاخ سفید قرار خواهند داد. آنها اعلام کردند که تا پایان ماه مارس، ضربالاجل نانوشته برای دستیابی به اصول کلی توافق، از تصویب تحریمهای ضد ایرانی جدید حمایت نخواهند کرد.
سناتور منندز یکی از مؤلفین طرح جدید سنا برای تحریمهای ایران و دستکم 10 سناتور دموکرات دیگر در نامهای که برای اوباما فرستادند تأکید کردند که در صورت عدم دستیابی به رئوس کلی یک توافق تا 24 مارس (4 فروردین 94) طرحی که اوباما تاکنون بارها تأکید بر وتو کرده را در کنگره به رأی خواهند گذاشت.
دموکراتها نوشتهاند: در تأیید نگرانیهای شما در باب اقدام کنگره در قانونگذاری، تا پیش از 24 مارس در سنا به این قانون رأی نخواهیم داد. پس از 24 مارس، ما تنها در صورتی که ایران نتواند به توافقی درباره چارچوب سیاسی که تمام پارامترهای یک توافق جامع را برآورده میسازد، دست یابد، به این قانون رأی خواهیم داد. این ضربالاجل آزمون حیاتی نیات ایرانیها است.
جمهوریخواهان اکنون 54 کرسی در سنای 100 عضوی را در اختیار دارند. برای اینکه وتوی رئیسجمهور بیاثر شود باید پس از این اقدام، دستکم 67 سناتور بار دیگر به طرح وتو شده رأی دهند تا علیرغم نظر رئیسجمهور تبدیل به قانون شود. اکنون این نامه بیش از آنکه فرصتی برای دولت آمریکا برای پیشبرد مذاکرات با ایران باشد، ضربالاجلی تهدیدآمیز درباره حصول نتیجه تا 4 فروردین است، زیرا در غیراین صورت احتمالا با حضور دموکراتهای امضاءکننده این نامه در کنار جمهوریخواهان حتی وتوی اوباما نیز مانع از تصویب تحریمهای جدید علیه ایران نخواهد شد.
دموکراتها در این نامه از طرح تحریمهای آتی با عنوان «منطقی و عملگرایانه» حمایت میکنند زیرا «مجازاتهای اقتصادی جدید تنها در صورتی که مذاکرات نتواند تا 30 ژوئن (9 تیر 94) به نتیجه نهایی برسد، اعمال خواهد شد.» جمهوریخواهان کنگره قصد داشتند تا ماه آتی میلادی (فوریه) این قانون را تصویب کنند.
استقبال صهیونیستها از طرح ضد ایرانی سنا
در همین حال،روزنامه صهیونیستی «جروزالم پست» در گزارشی نوشت: کمیته روابط عمومی آمریکا-اسرائیل(آیپک)ساعتی پس از تصویب طرح تحریمهای ایران در کمیته بانکی سنا بیانیه صادر و از این حرکت تقدیر کرد.
آیپک که به رویکرد ضدایرانی مشهور است، در بیانیه خود نیمنگاهی به موضع کاخ سفید هم داشته و مدعی شده است که طرح تصویبی فوق کاملا با مفاد توافق ژنو همخوانی دارد و به هیچ وجه متضمن اعمال تحریمهای جدیدی نیست.
عراقچی: اختلاف نظرها زیاد است
سید عباس عراقچی معاون امور حقوقی و بینالملل وزارت خارجه و عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای،پنج شنبه هفته گذشته، پس از هشت ساعت و نیم رایزنی معاونان و کارشناسان ایران و سه کشور اروپایی در گروه 1+5 در شهر استانبول در گفتوگوی اختصاصی با خبرنگار واحد مرکزی خبر با بیان اینکه مذاکره با شش کشور کار مشکلی است چرا که همه مواضع مشترکی ندارند، گفت: لذا هماهنگ کردن و رسیدن به منطق مذاکراتی واحد کار زیادی میبرد.
عراقچی اضافه کرد: هر چه به جزییات نزدیکتر میشویم، اختلافنظرها بیشتر میشود.
عراقچی مذاکرات در سطح معاونان ایران و سه کشور اروپایی را بسیار مفید دانست و گفت: بحثهای بسیار خوبی انجام شد، اما کماکان در موضعی نیستیم که بتوانیم بگوییم پیشرفت داشتیم و هنوز برای قضاوت زود است.
عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای افزود: بحثها بسیار خوب بود و فضای جلسه از جدیت لازم برخوردار بود، طرفین کماکان با جدیت مذاکره میکنند، ولی احساس میشود، برای رسیدن به نتیجه و برای پل زدن به اختلافاتی که وجود دارد باید یک واقع بینی و یک اراده سیاسی محکم بر طرفهای مذاکرهکننده حاکم باشد تا بتوان به اختلافات پایان داد.
وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران با یک اراده کامل و با ایدهها و پیشنهادهای مختلف و واقع بینی در این مذاکرات حضور دارد و امیدواریم همین رویکرد در طرف مقابل ما هم وجود داشته باشد.
عراقچی افزود: در طرف مقابل هم جدیت را شاهد هستیم و اراده برای توافق وجود دارد، ولی اراده برای گرفتن تصمیمات سخت کاری سخت است.
معاون امور حقوقی و بینالملل وزارت خارجه در ادامه گفت: اگر واقع بینی و اراده سیاسی و حسن نیت در طرف مقابل وجود داشته باشد به اعتقاد ما رسیدن به توافق خیلی دور نیست. وی با اشاره به اینکه ابعاد مربوط به برنامه هستهای از بحث مربوط به غنیسازی تا موضوعات دیگر متنوع است، افزود: آن طرف هم برای رفع تحریمها باید کارهای گستردهای انجام دهد که موانع و مشکلات خودش را دارد و اینکه این دو در یک جدول زمانی و منطبق با هم قرار بگیرد، کار سختی است که در حال مذاکره هستیم.
عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای در پایان گفت: تلاش میکنیم در مهلت مقرر برای گفتوگوها یعنی تا پایان مارس حتیالامکان روی کلیات، یک توافق سیاسی اولیه صورت گیرد.
به گزارش خبرگزاری ها،«هنری کسینجر» مشاور اسبق امنیت ملی ایالات متحده آمریکا نیز در نشست کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا گفت: توان غنیسازی ایران باید برچیده میشد.