kayhan.ir

کد خبر: ۶۹۲۹
تاریخ انتشار : ۰۹ اسفند ۱۳۹۲ - ۲۱:۱۷

سودجویی دلالان از اسکناس‌های نو بانک مرکزی

هر ساله با نزدیک شدن به ایام نوروز بازار خرید و فروش اسکناس‌های نو و «تانخورده» داغ می‌شود و تعداد دلالان فعال در این بازار افزایش می‌یابد، این افراد هیچگونه محدودیتی برای فروش به مشتریان ندارند و این روزها که مشتریان زیادی هم دارند، با قیمت‌های بالا اسکناس‌های تا نخورده را به مشتریان می‌فروشند.
 در بازار سیاه از اسکناس‌های 100، 200، 500 و 1000 تومانی گرفته تا اسکناس‌های 2 هزار تومانی، 5 هزار تومانی و حتی 10هزار تومانی به چشم می‌خورد.
قیمت این اسکناس‌ها نیز متفاوت است و برخی از اسکناس‌ها مانند اسکناس‌های 10 هزار تومانی که کمتر از سایر اسکناس‌ها متقاضی دارند، نسبت به اسکناس‌های 5 هزار تومانی، دو هزار تومانی و هزار تومانی کمتر است، به عبارتی نرخ اسکناس‌ها بستگی به فراگیری آنها در بازار دارد.
دلالان بازار سیاه اسکناس‌های نو، این اسکناس‌ها را به صورت بسته‌های 100 تایی به مشتریان  می‌فروشند، به طوری که قیمت هر بسته اسکناس 5 هزار تومانی به قیمت 520 هزار تومان، بسته اسکناس 2 هزار تومانی به قیمت 215 هزار تومان، اسکناس هزار تومانی به قیمت 113 هزار تومان، اسکناس 500 تومانی به قیمت 62 هزار تومان و اسکناس 200 تومانی 33 هزار تومان فروخته می‌شود.
قیمت هر بسته اسکناس 100 تایی 10 هزار تومانی نیز یک میلیون و 15 هزار تومان است، یعنی قیمت اسکناس‌ها بستگی به تعداد تقاضاهای مشتریان دارد، به طور مثال اسکناس‌های 5 هزار تومانی، 2 هزار تومانی و هزار تومانی که مشتریان بیشتری دارند به قیمت‌های بالاتری هم به فروش می‌رسند.
خرید و فروش اسکناس نو در حالی در بازار سیاه رونق گرفته که هنوز بانک مرکزی اسامی شعب منتخب ارائه دهنده اسکناس‌های نو را به مردم اعلام نکرده و طی روزهای آینده اسامی این شعب اطلاع‌رسانی خواهد شد. سال گذشته بیش از 360 میلیارد ریال اسکناس نو در تهران و دو برابر آن در شهرستان‌ها با ترکیب‌های 500 تومانی، هزار تومانی و 2 هزار تومانی و 5 هزار تومانی برای ایام پایان سال با توجه به نیاز مردم توسط شعب منتخب بانک‌های تجارت و ملی توزیع شد.
یکی از این دلالان در پاسخ به سؤال خبرنگار مهر در مورد اینکه اسکناس‌های نو را از چه محلی تهیه می‌کنید؟ گفت: این اسکناس‌ها دست به دست می‌شود و ما نیز با قیمت‌های بالا آن را از فردی دیگر خریداری می‌کنیم که البته منشأ ورود این اسکناس‌های نو به بازار کارمندان بانکی هستند. دلالهای عمده از طریق ارتباطات خود در بانک‌ها از طریق کارمندان بانکها اسکناس‌های نو را دریافت و آن را در بازار آزاد می‌فروشند.
به نظر می‌رسد که دسترسی به اسکناس‌های نو برای دلالان راحت تر از مردم عادی است، این افراد از طریق کارمندان بانک‌ها که به راحتی به اسکناس‌های نو دسترسی دارند، پول نو تهیه می‌کنند. تمام اسکناس‌های نو موجود در دست دلالان با باندرول و آرم بانک مرکزی است، یعنی اسکناس مستقیماً از بانک مرکزی به شعبات بانکها و از آنجا دست نخوره به دست مشتری در بازار آزاد می‌رسد.
حجت‌الاسلام سیدعباس موسویان عضو کارگروه بانکداری بدون ربا در مورد حکم شرعی خرید و فروش اسکناس‌های نو گفت: اگر اختلاف قیمت در خرید اسکناس نو در حد متعارف باشد، اشکالی ندارد. یعنی اگر اختلاف قیمت در حد متعارف و در حد نو و کهنه بودن اسکناس باشد، اشکالی ندارد. اما اگر اختلاف قیمت بیش از حد متعارف باشد اشکال دارد.
موسویان با اشاره به تفاوت ارزشی اسکناس نو و کهنه از نظر فقهی افزود: برخی از افراد رغبت دارند که برای ایامی همچون اعیاد اسکناس نو تهیه کنند، بنابراین این امر باعث می‌شود که قیمتی برای اسکناس نو پرداخت شود.