kayhan.ir

کد خبر: ۵۷۳۲
تاریخ انتشار : ۲۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۲۱:۳۹
در آستانه مذاکرات جامع ایران و گروه 1+5

اشتون: دور جدید مذاکرات پیچیده‌ و دشوار خواهد بود

در آستانه دور جدید مذاکرات ایران و گروه 1+5، کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اذعان کرد که این دور از مذاکرات پیچیده و دشوار خواهد بود.
در آستانه دور جدید مذاکرات ایران و گروه 1+5، کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اذعان کرد که این دور از مذاکرات پیچیده و دشوار خواهد بود.
کاترین اشتون در سخنانی در نشست شورای امنیت با اشاره به دستاوردهای همکاری میان ایران و آژانس بین‌المللی انرژي اتمی و مذاکرات میان ایران و 1+5 گفت که وی خود ریاست مذاکره با هیئت ایرانی را بر عهده خواهد داشت و امیدوار است که مذاکرات آتی شاهد پیشرفت‌های بیشتری باشد.
وی ادامه داد: گروه 1+5 به شکل جدی به مذاکراتش با ایران ادامه می‌دهد هر چند که می‌دانیم دور آتی بسیار پیچیده و دشوار خواهد بود اما ما همه تلاش‌مان را برای  رسیدن به یک توافق نهایی به کار خواهیم بست.
اشتون همچنین به توافقات اولیه در ژنو اشاره کرد و افزود: با وجود آنکه طرفین گام‌هایی را برای اعتمادسازی برداشتند اما ما راه دشواری را برای رسیدن به توافق نهایی در پیش داریم و برای رسیدن به این امر مهم هفته جاری دور دیگری از مذاکرات در وین برگزار خواهد شد.
مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون نیز روز جمعه در یک کنفرانس خبری در بروکسل گفت که گروه 1+5 و ایران ماه نوامبر سال گذشته در زمینه یک برنامه اقدام مشترک به توافقی دست یافتند که گام اول بود و اکنون مذاکرات درباره یک توافق جامع روز سه‌شنبه آغاز خواهد شد.
وی گفت: مذاکرات درباره یک توافق جامع در زمینه برنامه هسته‌ای ایران باید صورت گیرد. ما می‌دانیم که کار فشرده و دشواری پیش رو داریم.
سخنگوی اشتون افزود: هدف کلی همچنان رسیدن به یک راه‌حل جامع است که اطمینان حاصل کند برنامه هسته‌ای ایران منحصراً صلح‌آمیز است. برنامه اقدام مشترک طول عمر شش ماهه دارد و ما امیدواریم که بتوانیم هر چه سریعتر مذاکره کنیم.
در همین حال، روزنامه الشرق‌الاوسط درباره مذاکرات جامع ایران و 1+5 که سه‌شنبه در وین آغاز می‌شود در گزارشی به نقل از منابع ارشد اروپایی نوشت: مذاکرات هسته‌ای ایران تا به حال در فضای مثبتی برگزار شد، اما از این به بعد مذاکرات وارد مرحله حساس و پیچیده‌ای می‌شود.
این روزنامه عربستانی مدعی شد مذاکرات شش کشور با ایران در سه محور جریان دارد:
اول: عمل ایران به تعهد خود که بارها اعلام کرده است و آن خودداری ایران از دنبال کردن جنبه نظامی (ساخت بمب هسته‌ای) برنامه هسته‌ای خود است و در این راستا باید ایران تضمین‌هایی به جامعه بین‌الملل بدهد که از جمله این تضمین‌ها مثلاً به بازرسان آژانس اجازه بازرسی تمام مکان‌های مورد نیاز و حتی اجازه دسترسی به دانشمندان هسته‌ای ایران را بدهد و پروتکل الحاقی باید به تایید مجلس نمایندگان ایران برسد.
مرحله دوم: ایجاد راهکارهایی است که به ایران اجازه قرار گرفتن در «آستانه هسته‌ای شدن» را ندهد و به عبارت دیگر ایران نباید این قدرت را داشته باشد تا در صورت تصمیم گرفتن به ساخت بمب هسته‌ای، نتواند در مدت کوتاهی این کار را بکند و سازمان بین‌الملل  وقت برخورد با ایران را داشته باشد.
مرحله سوم: عبارت است از بررسی جنبه نظامی برنامه هسته‌ای ایران است و در این مرحله باید برنامه موشکی بالستیک ایران که احتمالاً با برنامه هسته‌ای‌اش مرتبط است بررسی شود.
این روزنامه به نقل از منابع غربی در پایان نوشت: سخت‌ترین مرحله بحث مذاکرات با ایران بحث غنی‌سازی اورانیوم و موضوع آینده رآکتور اراک و برنامه موشکی بالستیک ایران خواهد بود.
فضاسازی الشرق‌الاوسط در حالی است که بارها مقامات ایرانی تاکید کرده‌اند که تنها درباره موضوع هسته‌ای با طرف 1+5 به مذاکره خواهند پرداخت.