kayhan.ir

کد خبر: ۲۴۳۴۰
تاریخ انتشار : ۲۵ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۹:۴۶
از سوی سازمان دامپزشکی

نحوه نظارت بهداشتی و شرعی بر عرضه دام‌های قربانی ابلاغ شد

دستورالعمل بازرسی و نظارت بهداشتی و شرعی بر ذبح و عرضه دام‌های قربانی به اداره‌های کل دامپزشکی استان‌ها ابلاغ شد.


این دستورالعمل که از سوی سازمان دامپزشکی کشور ابلاغ شده، در پنج بخش هماهنگی بین بخشی، برنامه‌های عملیاتی، برنامه نظارتی، اطلاع‌رسانی و گزارش اقداماتی تدوین شده است.
بر اساس این اطلاعیه، با توجه به ضرورت بازرسی و نظارت بهداشتی و شرعی بر دام‌‌های قربانی به منظور حفظ سلامت مصرف‌کنندگان گوشت، تامین بهداشت عمومی، مقتضی است ترتیبی اتخاذ شود تا با برنامه‌ریزی دقیق و هماهنگی اقدامات لازم توسط تمام دستگاه‌های کشور اجرا شود.
طبق این دستورالعمل، هماهنگی با استانداری، فرمانداری، شهرداری و سازمان جهاد کشاورزی استان‌ها، دفتر نمایندگی ولی‌فقیه در دامپزشکی، ائمه‌جمعه و جماعات، مراکز بهداشتی درمانی استان و واحدهای تابعه، کمیته امداد حضرت‌امام(ره) و در صورت ضرورت سایر اداره‌های ذیربط در خصوص اجرای بهینه این طرح تاکید شده است.
همچنین بر اساس این طرح، لازم است برای مسئولان و مدیران استانی و شهرستانی، بازرسان بهداشتی و ناظران شرعی فعال، جلسات توجیهی برگزار شود.
مطابق این دستورالعمل، اکیپ‌های ثابت و سیار کنترل و نظارت بهداشتی و شرعی در استان‌ها و شبکه‌های تابعه در قالب کارکنان فنی دامپزشکی (اعم از دکتر دامپزشک، کارشناسان، کاردان‌ها و تکنسین‌های دامپزشکی و بهداشت گوشت) به همراه مسئول دفتر نمایندگی ولی‌فقیه و ناظران شرعی به منظور بازرسی و نظارت بهداشتی و شرعی بر دام‌های قربانی در روز عید سعید قربان از ساعت 7 تا 13 بعدازظهر فعال است.
طبق این دستورالعمل، اکیپ‌های ثابت و سیار کنترل و نظارت بهداشتی و شرعی به لباس‌های فرم یک شکل و خودروهای ویژه بازرسی و نیز تجهیزات مناسب مجهز باشند.
مدیرکل دامپزشکی استان‌ها موظفند بر حسن اجرای طرح در سطح استان و شهرستان‌ها که به منظور بازرسی و نظارت بهداشتی و شرعی بر دام‌های قربانی در روز عید سعید قربان اعمال می‌شود، نظارت مستمر داشته باشند.
نظارت مستمر بر اجرای مناسب طرح در استان‌ها و شهرستان‌ها توسط اکیپ‌های متشکل از کارشناسان اداره کل دامپزشکی استان و نظارت بر عملکرد بازرسان در سطح شهرستان‌ها توسط کارشناسان شبکه دامپزشکی صورت می‌گیرد.
همچنین بازرسان موظفند: اطلاعات لازم به منظور افزایش سطح آگاهی عمومی به ویژه در زمینه امکان انتقال بیماری و ابتلا مصرف‌کنندگان از طریق مصرف گوشت‌های غیربهداشتی را ارايه دهند.بازرسان بهداشتی باید دام‌هایی که نشانه‌های درمانگاهی غیرطبیعی دارند را به شیوه مناسب علامت‌گذاری کرده تا فروش آنها به عنوان دام قربانی غیرممکن شود.
همچنین با نظارت سازمان دامپزشکی لاشه و آلایش غیرقابل مصرف دام‌های آلوده از چرخه مصرف خارج و به نحو مناسب جمع‌آوری و امحاء شود.
در همین حال رئیس سازمان دامپزشکی گفت: در شرایط خشکسالی و بحران آب احتمال شیوع انواع بیماری‌ها و انگل‌های خارجی در دام‌ها چند برابر می‌شود که سازمان دامپزشکی در این شرایط برنامه‌های ویژه خود را دنبال می‌کنند.
مهدی خلج در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: سازمان دامپزشکی در شرایط خاص و بحرانی مانند خشکسالی و بحران آبی که در حال حاضر برای کشور به وجود آمده، برنامه‌ها و سیاست‌گذاری‌های ویژه‌ای برای مدیریت آن دارد چرا که در شرایط کنونی منابع آبی با محدودیت مواجه است و کمبود علوفه نیز وجود دارد دام‌ها دچار استرس می‌شوند و غلبه بیماری افزایش می‌یابد.
وی افزود: به دلیل محدودیت منابع آبی دام‌ها در کنار مناطقی که این منابع محدود وجود دارد تجمع می‌کنند که همین تجمع باعث افزایش شیوع برخی از انگل‌های خارجی بین دام‌ها می‌شود. همچنین انتقال عوام بیماری‌زا نیز در این شرایط تسهیل می‌شود.
رئیس سازمان دامپزشکی گفت: در این شرایط سازمان دامپزشکی توصیه‌های جدی برای تامین آب این مناطق دارد به عنوان مثال می‌توان از طریق آبرسانی توسط سازمان امور عشایر به این مناطق کم‌آب این مشکل را تا حدودی برطرف کرد. از سوی دیگر سازمان دامپزشکی نیز در راستای کنترل بیماری‌های شیوع یافته در این مناطق برنامه‌های ویژه‌ای دارد و همه اداره کل‌های دامپزشکی در سراسر کشور در شرایط خشکسالی در حالت آماده‌باش قرار دارند چرا که به عنوان مثال از آنجا که دام‌ها در برخی از مراتع بوته‌های نسبتا بلند را از خاک کنده و آن را به صورت کامل مصرف می‌کنند، بیماری‌هایی مانند شاربون می‌تواند شیوع پیدا کند.
به گفته وی به دلیل کمبود علوفه و گرسنگی دام‌ها هر نوع علوفه‌ای مورد استفاده دام‌ها قرار می‌گیرد که این خود مسمومیت‌های غذایی را در پی دارد.