kayhan.ir

کد خبر: ۱۹۵۹۱۷
تاریخ انتشار : ۲۵ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۹:۲۳
شبکه های برون مرزی خط مقدم جنگ رسانه ای در صحنه بین الملل- بخش نخست

پارازیت روی خط رسانه های محور مقاومت




رضا الماسی

جواد کریمی قدوسی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس: رسانه‌های برون‌مرزی در امنیت ملی ما فوق‌العاده نقش راهبردی دارند. به طوری که بسیاری از سرمایه‌گذاری‌های دشمن را خنثی می‌کنند. به طور مثال شما همین قضایای لبنان را در نظر بگیرید، خط خبری که شبکه‌های برون‌مرزی ما دنبال کردند بخشی از انرژی بسیاری از توطئه‌های روزهای آینده لبنان را خواهد گرفت و جریان مقابل را به عکس‌العمل وادار می‌کند.

در روزهای ابتدایی جنگ تحمیلی، رزمندگان جبهه انقلاب اسلامی در دو جبهه و به تعبیری در سه جبهه می‌جنگیدند. جبهه اصلی، مواجهه با دشمن بعثی بود، مواجهه دیگر به گروهک‌های معاند جمهوری اسلامی در داخل کشور اختصاص داشت. اما علاوه‌بر این دو جبهه، نفوذی‌هایی که تا بالاترین سطوح در بدنه حاکمیت نفوذ کرده و با تصمیمات نادرست و تعلل در بزنگاه‌ها پشت جبهه خودی را خالی می‌کردند، جبهه دیگری در برابر انقلاب ایجاد کرده و به نوعی نقش مکمل را در کنار جبهه‌های دیگر ایفا می‌کردند. امروز همین رویارویی در عرصه‌های دیگر از جمله اقتصاد و فرهنگ نیز
وجود دارد.
با شرایط حاکم بر دنیای امروز، همه عقلا تایید می‌کنند که یکی از مهم‌ترین ابزار تقابل میان ایدئولوژی‌های تمدنی، قدرت و‌اشراف رسانه‌ای‌ است.
به اعتقاد بسیاری از کارشناسان هر کشوری که از حیث رسانه‌ای وابسته و یا مستقلی ضغیف باشد، نه تنها در عرصه رسانه بلکه به صورت دومینو‌وار بسیاری از عرصه‌های دیگر را نیز واگذار خواهد کرد.
در چنین شرایطی چند هفته قبل خبری از رسانه‌های مختلف منتشر شد مبنی بر اینکه برخی شبکه‌های برون‌مرزی صدا و سیما که تنها ابزار وجود جمهوری اسلامی در صحنه‌های بین‌المللی هستند به دلیل عدم پرداخت بودجه از دامنه ماهواره‌های بین‌المللی حذف شده‌اند. این خبر به سرعت مجموعه‌های داخلی را به تکاپو انداخت تا مشکل برطرف گردد.
پیگیری‌های مجلس
یکی از نهادهای پیگیر در این باره مجلس شورای اسلامی بود. آقای جواد کریمی قدوسی، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاسیت خارجی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با گزارشگر روزنامه کیهان به پیگیری‌های این کمیسیون در این باره‌اشاره کرده و اظهار می‌دارد: «در جلسه‌ای که آقای پیمان جبلی چند هفته قبل به کمیسیون امنیت ملی دعوت شدند، بحث مفصلی راجع به این موضوع صورت گرفت و نمایندگان کمیسیون امنیت ملی هم نظرات خود را بیان کردند. جمع‌بندی ما از اهمیت شبکه‌های برون‌مرزی صدا و سیما این بود که از ناحیه دشمنان اسلام و انقلاب اسلامی، حساسیت فوق‌العاده‌ای نسبت به خط خبری این شبکه‌ها وجود دارد و دنبال می‌شود. زیرا با در اختیار داشتن این شبکه‌ها، حوادث مهم منطقه و نظام بین‌الملل به فوریت خط پیدا می‌کند و دیگر رسانه‌های بین‌المللی و نخبگان سیاسی و رسانه‌ای در سطح کشورهای بسیار حساس، خط خبری شبکه‌های برون‌مرزی صدا و سیما را دنبال می‌کنند. به طوری که در تداوم آن خط خبری سایر جریان‌های رسانه‌ای و رسانه‌های مشهور دنیا علی‌رغم برخورداری از پشتوانه‌های دلاری کلان و پشتیبانی‌هایی که از سوی نظام سلطه با حساب و کتاب از آنها صورت می‌گیرد در برابر عکس‌العمل به موقع جمهوری اسلامی و ارائه تحلیل بر پایه یک خبر صحیح و تبیین آن واقعیت فرسنگ‌ها از جمهوری اسلامی عقب می‌مانند. لذا این حساسیت نسبت به رسانه‌های بین‌المللی جمهوری اسلامی
وجود دارد.»
او ادامه می‌دهد: «یکی از بهترین راه‌های زدن رسانه‌های این‌چنینی در جمهوری اسلامی، بحث کور کردن آنها در مدار ماهواره‌هاست که متاسفانه مدتی اتفاق افتاد اما شبکه‌های مجازی، کانال‌ها و نرم‌افزارهای مختلف توانستند بخشی از آن نارسایی‌ها را جبران نمایند.»
دامنه خسارت‌های برجام
کریمی قدوسی درخصوص ریشه قطع بودجه شبکه‌های برون‌مرزی صدا و سیما و برخی نهادهای انقلابی دیگر تصریح می‌کند: «آن چیزی که بیش از همه باعث نگرانی ما شده این است که آن حداقل‌هایی که در اختیار شبکه‌های برون‌مرزی قرار می‌گرفت، در چارچوب همان بسته‌ای که به نام «برجام» مشهور شد و اتفاق‌های پس از آن (شامل خروج آمریکا از برجام، بازگشت تحریم‌ها و...) بسیار محدودتر شده است.
لذا این مسائل پشتوانه نظام اجرایی کشور در بحث بودجه‌های جاری‌اش را هم تضعیف کرده و ما قطع بودجه این شبکه‌ها را خلق الساعه نمی‌دانیم. بنابراین شما ملاحظه می‌کنید که درکشور آن نهادهای ایدئولوژیک و راهبردی، اولین جمع‌ها و گروه‌هایی هستند که از یک چنین موقعیت به وجود آمده‌ای (شامل؛ فضای اقتصاد، مسائل اجرایی کشور، شکست برجام و...) متضرر شدند. از حوزه‌های علمیه و مراکز فرهنگی داخل کشور گرفته تا نهاد‌هایی مثل جامعه المصطفی(ص) که بر پایه تعلیم و تربیت اسلامی عظمتی را در فضای بین‌الملل به وجود آورده است و همچنین شبکه‌های برون‌مرزی صدا و سیما از این وضعیت آسیب دیدند.»
نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی می‌گوید: «ما این مسئله را در کنار یک بسته‌ای می‌بینیم که با هم متصل هستند و ان‌شاء‌الله در مجلس به طور خاص در بودجه سال آینده تلاش خواهیم کرد که این اتفاقات تکرار نشود. البته در سال جاری همان طور که در این دو سه هفته اخیر پیگیری شد حتماً باز هم پیگیری خواهیم کرد تا مشکلات این رسانه‌ها برطرف گردد.»
نقش اقتدار رسانه‌ای در امنیت ملی
نکته قابل توجه درخصوص این شبکه‌ها، ارتباط تنگاتنگی است که خط رسانه‌ای با امنیت ملی دارد. کریمی قدوسی در این باره توضیح می‌دهد: «رسانه‌های برون‌مرزی در امنیت ملی ما فوق‌العاده نقش راهبردی دارند. به طوری که بسیاری از سرمایه‌گذاری‌های دشمن را خنثی می‌کنند. به طور مثال شما همین قضایای لبنان را در نظر بگیرید، خط خبری که شبکه‌های برون‌مرزی ما دنبال کردند بخشی از انرژی بسیاری از توطئه‌های روزهای آینده لبنان را خواهد گرفت و جریان مقابل را به عکس‌العمل وادار می‌کند. لذا در مجموع این نقش‌آفرینی به نفع امنیت ملی ما و همه کشورهای منطقه خواهد بود.»
پس از اعتراض‌های فراوانی که به قطع بودجه شبکه‌های برون‌مرزی صدا و سیما از سوی نهاد‌های انقلابی و مردم کشورمان صورت گرفت، آن‌طور که مسئولان صدا و سیما می‌گویند بخشی از مشکل در حال حاضر برطرف شده اما کافی نیست.
آقای دکتر پیمان جبلی معاون شبکه‌های برون‌مرزی صدا و سیما در این باره به گزارشگر روزنامه کیهان می‌گوید: «با پیگیری‌های مفصل به عمل آمده وعده‌هایی برای حل مشکل بودجه برون‌مرزی داده شده و اقدامات مقدماتی هم شده اما به نظر می‌آید حجم چالش‌ها و مسایل بسیار مهمی که در منطقه و جهان با آنها روبرو هستیم می‌طلبد حمایت‌های جدی‌تری از شبکه‌های برون‌مرزی به عمل آید. چالش‌ها منتظر حل مسایل ما نیستند و فارغ از مسایل و سیاست‌ها و اقدامات هم به وجود می‌آیند.
در هفته‌های گذشته رسانه‌ها و محفل‌های وابسته به رژیم صهیونیستی و رژیم سعودی نتوانستند خوشحالی خودشان را از قطع موقت بعضی شبکه‌های ما از روی ماهواره پنهان کنند و حتی برخی از آنها گفتند جمهوری اسلامی با ازدست دادن شبکه‌های برون‌مرزی‌اش بی‌دفاع شد و قدرت خود را از دست داد. همین یک موضع گیری نشان می‌دهد ضرورت اقدام جدی در تقویت رسانه‌های بین‌المللی ما تا چه حد است و اینکه باید همه دستگاه‌ها اعم از دولت و مجلس از شبکه‌های برون‌مرزی حمایت جدی و عملی و موثر کنند.»
جبلی ادامه می‌دهد: «در هفته‌های گذشته، هم دولت محترم و هم مجلس برای حمایت از شبکه‌های برون‌مرزی اقداماتی را به عمل آوردند. در مجلس نمایندگان محترم بیانیه‌ای با بیش از ۲۰۰ امضا در حمایت از شبکه‌های برون‌مرزی صادر کردند و در جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی نیز مباحث بسیار مهمی درخصوص این موضوع مطرح شد که جای امیدواری و تقدیر و تشکر فراوان دارد.
اما باید این حمایت‌ها در عمل منجر به تقویت برون‌مرزی شود و در عرصه رقابت تنگاتنگ تبلیغاتی که در چالش‌های منطقه و جهان با آن روبه‌رو هستیم به افزایش توان تأثیرگذاری این شبکه‌ها منجر شود. به عنوان نمونه حادثه انفجار بیروت را ملاحظه بفرمایید که چگونه دشمن تلاش می‌کند با راه انداختن جنگ ادراکی برای خود دستاورد دست و پا کند و آنچه را در میدان عمل نتوانسته به دست آورد در این جنگ ادراکی به دست آورد.»
مشت نمونه خروار
این موضوع و مسایل دیگر که در منطقه غرب آسیا مستقیماً با رویارویی دشمن با جبهه مقاومت سروکار دارد نشان می‌دهد نقش رسانه‌های ما در این جنگ‌های افکار عمومی محور، چقدر مهم و تعیین‌کننده است.
 معاون شبکه‌های برون‌مرزی صدا و سیما با بیان یک نمونه عینی اظهار می‌دارد: «در همین ماجرای انفجار مشکوک بندر بیروت دیدیم با وجود اینکه از این انفجار جبهه غربی عربی عبری سود برده و در حال موج‌سواری روی آن است تا به زعم خود بتواند با یک تیر چند هدف را یکجا بزند رسانه‌های آنها پیشقدم شده‌اند و آتش تهیه را ریخته‌اند. با وجود اینکه سوء مدیریت و فساد اداری و مالی جریان‌های وابسته به خود آنها متهم اصلی این حادثه است و به محض اینکه دولت آقای حسان دیاب اقدامات قاطع خود را برای شناسایی و برخورد با متهمان این حادثه شروع کرد آنها توپ رسانه‌های خود را شلیک کردند و به کف خیابان آوردن عده‌ای و غارت و شورش و آشوب این دولت را وادار به استعفا کردند. این یعنی جنگ رسانه‌ای بسیار گسترده و جدی در جریان است و رسانه‌های دشمن آتش بیار معرکه‌های سیاسی و امنیتی و حتی نظامی دشمنان هستند.
خب در این شرایط تکلیف ما چیست؟ آیا باید معطل یک تصمیم اداری در یک دستگاه اجرایی بمانیم و در نتیجه تاخیر و بی‌تدبیری در اتخاذ این تصمیم‌های فوری نهادهای مسئول حضورمان را در عرصه رقابت و تأثیرگذاری از دست بدهیم؟ لذا امیدوارم همه مسئولان اعم از دولت و مجلس هر چه زودتر اهمیت این موضوع را مورد توجه جدی قرار دهند.»
اهمیت جبهه رسانه‌ای شکل گرفته در صحنه‌های بین‌المللی در برابر دشمنان نظام اسلامی بر کسی پوشیده نیست و آنچه مهم‌تر است، تقویت این جبهه و شناسایی و برخورد با نفوذی‌هایی است که در این مسیر سنگ‌اندازی کرده و یا کم کاری می‌کنند و همانند روزهای ابتدایی جنگ تحمیلی به دنبال خالی کردن پشت جبهه
خودی هستند.