kayhan.ir

کد خبر: ۳۰۰۷۹
تاریخ انتشار : ۳۰ آبان ۱۳۹۳ - ۲۱:۵۵
هشدار وزیر نفت

در مصرف گاز صرفه‌جویی نشود با بحران روبرو خواهیم شد

وزیر نفت گفت: اگر مصرف گاز کنترل نشود، تمام پارس جنوبی هم که به تولید برسد، گاز در داخل کشور مصرف می‌شود و بحران کنونی آب را طی ١٠ سال آینده در این بخش شاهد خواهیم بود.


بیژن زنگنه در یک برنامه تلویزیونی به تشریح سیاستگذاری ایران در قبال کاهش قیمت نفت خام پرداخت و از آمادگی کشورمان برای حضور در صد و شصت و ششمین نشست عادی سازمان کشورهای صادر‌کننده نفت (اوپک) در وین اتریش خبر داد.
وی در این برنامه، در پاسخ به برخی منتقدان که عملکرد وی را در افزایش نیافتن بهای نفت موثر عنوان می‌کنند، با اشاره به اینکه عده‌ای اصرار داشتند ایران درخواست برگزاری نشست فوق العاده اوپک را مطرح کند، گفت: توجه داشته باشید ونزوئلا این درخواست را مطرح کرد و با بی‌توجهی اعضای اوپک روبرو شد.
وزیر نفت با بیان اینکه لازمه تشکیل نشست فوق العاده اوپک، اجماع همه اعضا بود، ادامه داد: در شرایطی پیشنهاد رسمی در این زمینه توجیه دارد که زمینه برای اجماع اعضا و موافقت با درخواست وجود داشته باشد، در حالی که در شرایط کنونی این زمینه موجود نبود.
زنگنه توضیح داد: اگر پیشنهاد رسمی برای برگزاری نشست فوق العاده در فضایی نامناسب مطرح و بر آن اصرار می‌شد، تشکیل نشدن نشست، موضوع اختلاف نظر اعضای اوپک را نشان می‌داد که خود می‌توانست عاملی برای کاهش بیشتر قیمت نفت باشد و از سوی دیگر، اگر نشستی تشکیل می‌شد و اعضا برای کاهش تولید نفت و تعادل در بازار توافق و اجماع نمی‌کردند، این موضوع نیز تاثیر منفی بر قیمت نفت می‌گذاشت.
وزیر نفت با بیان اینکه بازار نفت از دو بخش فیزیکی و روانی تاثیر می‌پذیرد، تصریح کرد: من دوره نفت هفت دلاری را نیز دیده ام و می‌دانم ایجاد تعادل در بازاری که از تعادل خارج شده، تا چه حد مشکل و چه میزان حساسیتهایی دارد.
وی با تاکید بر حفظ وحدت و یکپارچگی اوپک گفت: اعضای اوپک باید از هرگونه موضع گیری که وحدت این سازمان را زیر سوال می‌برد، پرهیز کنند؛ زیرا عملی شدن هر تصمیمی در اوپک به اجماع همه اعضا بستگی دارد.
زنگنه با تاکید بر اینکه باید به فکر حداکثر کردن منافع ملی باشیم، ادامه داد: درست نیست منافع ملی، به دلیل رهایی از فشارهای داخلی زیرپا گذاشته شود.
وزیر نفت گفت: منافع ملی زمانی حاصل می‌شود که حاصلضرب قیمت نفت در بشکه‌های صادراتی، رقم بیشتری را نشان دهد و از این رو، تلاش برای ایجاد اجماع در اوپک و پرهیز از متهم کردن و یا ایجاد درگیری و نزاع در اوپک ضرورت دارد.
زنگنه با بیان اینکه بدیهی است در شرایطی که قیمت نفت ١٠٠ یا بالاتر از ١٠٠ دلار برای هر بشکه باشد، اوپک بطور عملی کارکردی ندارد، افزود: نقش آفرینی و تاثیرگذاری اوپک، زمانی مشخص می‌شود که قیمت نفت کاهش یابد.
وی با تصریح بر اینکه تجربه بیش از ٥٠ سال فعالیت اوپک نشان می‌دهد اعضای این سازمان همواره در  شرایط سخت به اجماع رسیده‌اند، ابراز امیدواری کرد نشست هفته آینده اوپک (٦ آذر ماه) نیز با اجماع همه اعضا به نتایج رضایت بخشی منجر شود.
وزیر نفت با بیان این نکته که میزان اثرگذاری هر یک از اعضا در اوپک، به میزان تولید و ظرفیت مازاد تولید آن عضو بستگی دارد، از نقش ایران در اوپک با عنوان «شیر» یاد کرد و گفت: طی ٣٠ سال گذشته، تنها زمانی است که ایران با این میزان مازاد ظرفیت به دلیل تحریمها روبروست و از این حیث، نقش تاثیرگذاری در اوپک دارد.
زنگنه گفت: مسئول تنظیم قیمت نفت، کشوری است که اضافه تولید کرده و طبیعی است در صورت تصمیم گیری برای ایجاد تعادل در بازار، افزایش دهندگان در تولید، باید تولید خود را کاهش دهند.
وی تاکید کرد: در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته‌ای و رفع تحریمها، تولید نفت کشورمان ظرف مدت کوتاهی افزایش می‌یابد و ورود نفت بیشتر به بازار نیز ایجاب می‌کند تعادل در بازار از طریق متناسب کردن عرضه و تقاضا ایجاد شود.
وزیر نفت در پاسخ به سوالی مبنی بر برآورد قیمت نفت در بودجه سال آینده کشور، از برآورد قیمت زیر ٨٠دلار برای هر بشکه در بودجه خبر داد و گفت: بودجه باید به واقعیتها نزدیک باشد.
وی تشریح کرد: در مجمو ع برآوردهای بازار نشان می‌دهد در سال ٢٠١٤ حدود ٧٠٠ هزار بشکه اضافه تولید نفت نسبت به تقاضا در دنیا وجود داشته که ناشی از تولید اوپک، شیلهای نفتی و تولید نفت  از سوی تولیدکنندگان کوچک بوده است که حتی در این میان به اقلیم کردستان عراق نیز می‌توان اشاره کرد.
زنگنه گفت: برای سال ٢٠١٥ نیز پیش بینی می‌شود ١,٨ میلیون بشکه عرضه بیش از تقاضا موجود باشد و در حقیقت این بازار آینده است که منجر به کاهش قیمتهای کنونی نفت شده است.
وی تصریح کرد: اگرچه کاهش قیمت نفت، اتفاق خوبی نیست، اما با تمام این تفاسیر، ایران مانند روسیه از کاهش قیمتها آسیب نمی‌بیند، زیرا تولید نفت کشور در این سالها کاهش یافته و اینکه توانسته ایم طی سالهای اخیر، کشور را با این میزان تولید اداره کنیم، کار بزرگی است.
وزیر نفت، مهمترین موضوع حال حاضر صنعت نفت را دغدغه تامین گاز در فصل سرما عنوان کرد و گفت: درحال حاضر ٧٠ درصد کل سبد انرژی ایران را گاز تشکیل می‌دهد و نزدیک به ٨٥ درصد گاز تولیدی نیز به مصرف خانگی و تجاری و عمومی در کشور می‌رسد.
وی با تاکید بر اینکه گاز طبیعی، انرژی بسیار ارزشمندی است افزود: این گاز با گذر از هزار و ٥٠٠ کیلومتر، بعضا از عمق دریا و با زحمات، مشکلات و هزینه‌های سرسام آوری به مراکز مصرف می‌رسد و اتلاف این انرژی، اسراف واقعی است.
زنگنه ادامه داد: درحال حاضر شبکه گازی وسیعی در کشور ایجاد شده است و اگرچه بحث تنظیم موتورخانه‌ها در دستور کار قرار دارد، اما اقدام فوری برای تامین گاز مصرفی، کنترل مصرف و صرفه جویی است.
وزیر نفت تاکید کرد: کنترل مصرف به معنای کاهش رفاه نیست و بازنکردن پنجره، پوشیدن لباس بیشتر و اقداماتی از این دست، در عین حال که رفاه مردم را کاهش نمی‌دهد، کمک بزرگی به صرفه جویی در مصرف گاز خواهد کرد.
زنگنه بطور صریح از مردم خواست در مصرف درست گاز طبیعی کوشا باشند و در این زمینه به دستگاههای دولتی نیز هشدار داد و گفت: دستگاههای دولتی نیز دقت داشته باشند سیستمهای گرمایشی اداره‌ها و سازمانها در شبها روشن نماند چراکه با همین صرفه جویی‌های به ظاهر کوچک، می‌توان از اتلاف عظیم سرمایه‌های ملی جلوگیری کرد.
به گفته زنگنه، درحال حاضر روزانه بیش از ٣٠ میلیون مترمکعب گاز از ترکمنستان وارد و کمتر از ٣٠میلیون مترمکعب نیز صادر می‌شود؛ همچنین بخش خانگی سهم بیشتری از مصرف گاز را در داخل کشور به خود اختصاص داده است.
وزیر نفت با بیان اینکه این موضوع، توان صادرات گاز ایران را در آینده نفی نمی‌کند و وزارت نفت هم اکنون نیز با وجود سختی زیاد کار، به تعهدها و قراردادهای خود پایبند است گفت: اما باید توجه داشت در حالی هم اکنون روزانه ٦٠٠ میلیون مترمکعب گاز تولید می‌شود که هنوز هوا سردتر نشده و اگر همین روند مصرف ادامه یابد، مصرف گاز همراه با افزایش تولید در کشور ادامه خواهد یافت.
وی در عین حال که از مردم تقاضا کرد سیستمهای گرمایشی اماکنی که در آن زندگی نمی‌کنند را خاموش کرده و در اصلاح الگوی مصرف گاز خود اهتمام ورزند، عنوان کرد: این اقدام، منافع مردم را نیز در پی دارد و مبلغ قبوض گاز آنها نیز کاهش می‌یابد.
زنگنه با بیان اینکه اغلب تا موجی از سرما شروع می‌شود، موتورخانه‌ها و سیستمهای گرمایشی روشن می‌شود و با پایان فصل سرما و گرم شدن هوا نیز مدتی طول می‌کشد مردم این سیستمها را خاموش کنند، تصریح کرد: صدها کمپرسور، هزاران کیلومتر خط لوله و دهها هزار نفر در مجموعه نفت، در دریا یا خشکی و نقاط دورافتاده مشغول به فعالیت هستند تا گاز به مراکز مصرف برسد و اتلاف این سرمایه ملی جایز نیست.