kayhan.ir

کد خبر: ۹۹۶۳۹
تاریخ انتشار : ۱۷ اسفند ۱۳۹۵ - ۲۲:۲۱
نگاهی به دیروزنامه‌های زنجیره‌ای

ادامه رکود اقتصادی و تلاش برای راه‌اندازی سازمان حقوق شهروندی

ناکارآمدی دولت در حل چالش اقتصادی کشور و مشکلات معیشتی مردم و همچنین عدم نمایان شدن آثار رشد اقتصادی در زندگی مردم، روزنامه‎های اصلاح طلب را هم مجبور به اعتراف و اعتراض به این وضعیت کرده است.

سرویس سیاسی ـ

روزنامه اعتماد دیروز در سرمقاله خود با عنوان «حال اقتصاد هنوز خوب نيست»، به نقد و بررسی آمار رشد 7/2 درصدي اقتصاد کشور در 9 ماهه سال جاری که از سوی مرکز آمار و مقامات دولتی اعلام شد پرداخت و نوشت: «آمار 7/2 درصدي براي رشد اقتصادي يك كشور مي‌تواند خوشحال‌كننده باشد به شرطي كه رشد واقعي در تمام بخش‌ها صورت بگيرد و نه آنكه رشد يك بخش، ناكامي‌هاي بخش‌هاي ديگر را تحت پوشش قرار دهد. زماني مي‌توان از يك رشد اقتصادي با اين رقم مشعوف شد كه اين رشد متوازن و براساس جهت‌گيري‌هاي درست باشد و رشد اقتصادي ٩ ماهه امسال قطعا اين گونه نيست. اين رشد نه از برنامه‌ريزي‌هاي درست كه تنها بر اثر رفع تحريم‌ها به دست آمده و حاصل رشد صادرات نفت است، همين. سال آينده وضعيت دوباره دگرگون مي‌شود».
در این یادداشت همچنین آمده است: «مركز آمار ايران در گزارشي رشد اقتصادي سه فصل سال جاري را 7/2 درصد محاسبه كرده است. اين رقم، البته عددي مطلوب براي نرخ رشد اقتصادي است اما هنگامي كه تاثيرات آن را در اقتصاد كشور نمي‌توان مشاهده كرد، چرايي آن تبديل به يك علامت سوال مي‌شود».
اعتماد در سرمقاله خود ادامه داد: «براساس گزارش مركز آمار، رشد بخش‌هاي مهمي چون مسكن و معدن در سال جاري، منفي بوده است و رشد بخش صنعت نيز كمتر از آن است كه توجهي را جلب كند و مجموع رشد اين سه بخش منفي است... نفت سهم چنداني در تامين اشتغال كشور ندارد، از ميان ٢٢ ميليون كاركن، تنها ٢٠٠ هزار نفر در بخش‌هاي مربوط به نفت فعال هستند. همچنين رابطه پسين و پيشين نفت با بخش‌هاي ديگر اقتصاد ايران هم ناچيز است و به همين دليل رشد در اين بخش، تنها در شاخص‌ها به چشم مي‌آيد و نه در زندگي».
این یادداشت در پایان نتیجه گرفت: «با بررسي جوانب مختلف بايد گفت رشد سال ١٣٩٥ به هيچ عنوان مايه مباهات نيست و نمي‌توان به آن تكيه كرد. اقتصاد ايران همچنان درگير ركود است و براي آن بايد فكري انديشيد. نبايد فراموش كرد، حال اقتصاد هنوز خوب نيست».
همه چیز عالی است!
اما با وجود اعتراف روزنامه‌های اصلاح‌طلب به رکود اقتصادی حاکم بر کشور، روزنامه زنجیره‌ای قانون دیروز در گزارشی به رشد اقتصادی کشور پرداخت و همه چیز را عالی و رو به رشد توصیف کرد!
در این گزارش آمده است: «نرخ رشد اقتصادی با احتساب نفت در 9 ماهه سال 95 برابر با 7/2 درصد اعلام شد، نرخ رشد اقتصادی بدون نفت برای 9 ماهه امسال ۵ درصد اعلام شد، نرخ رشد اقتصادی در سه ماهه پاييز 4/1 درصد افزایش داشته است».
این گزارش افزود: «هم اكنون چرخ‌های صنعت و کشاورزی به حرکت درآمده و خدمات نیز، رشد خوبی را تجربه می‌کند، 15900 ‌میلیارد تومان وام‌ بانكي نیز به بیست هزار واحد تولیدی کوچک و متوسط اختصاص یافته است».
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: «توليدكنندگان پس از چند سال تعطیلی یا کاهش تولید، دوباره کارگران خود را فراخوانده‌اند، دولت مسئولیت دارد تا کاستی‌های گذشته را نیز به تدریج ترمیم كند، تن خسته و رنجور این سرزمین، التیام یافته و به تدریج کمر راست می‌کند!»
این روزنامه زنجیره‌ای با وجود تعطیلی پی در پی کارخانه‌ها و واحدهای تولیدی، گران شدن اقلام خوراکی و کالاهای اساسی و بیکاری و رکود در کشور طی چند ماه گذشته، چشم خود را بر این واقعیات بسته و با سانسور آنها، به دنبال سرپوش گذاشتن بر مشکلات معیشتی مردم و برنامه‌های بر زمین مانده دولت است.
این در حالی است که روزنامه اصلاح طلب آرمان چند روز پیش ضمن اعتراف به وجود رکود اقتصادی در کشور، با اشاره به اینکه مهم‌ترین دغدغه مردم اقتصادی است، نوشت: «رکود به معنی واقعی کلمه در اقتصاد مشهود بوده و سایر مولفه‌های اقتصادی از جمله حل مشکل اشتغال هم در گرو رفع رکود در جامعه است. رکود در حوزه‌هایی مانند صنعت، تجارت و عمران قابل لمس است و زمانی که رکود در این حوزه‌ها وجود داشته باشد، سطح بیکاری افزایش می‌یابد و بیکاری مشکل اصلی خانواده‌های ایرانی است».
البته چند روز پیش هم جهانگیری، معاون اول دولت گفته بود: «بیکاری به یک ابرچالش تبدیل شده است».
دودستگی اصلاح‌طلبان در  انتخاب راهبرد نهایی برای انتخابات
روزنامه اعتماد نیز دیروز در گزارشی نوشت: «پس از آنكه ديدار اعضاي هيئت رئيسه شوراي عالي سياست‌گذاري اصلاح‌طلبان با حسن روحاني، رئيس‌جمهور برگزار شد روز گذشته محمدرضا عارف رئيس اين شورا در اظهاراتي ابراز اميدواري كرد كانديداي نهايي رياست‌جمهوري اصلاح‌طلبان قبل از پايان سال اعلام شود».
این گزارش در ادامه می‌افزاید: «همچنين آنچه از جزئيات ديدار هيئت رئيسه شوراي عالي سياست‌گذاري اصلاح‌طلبان با روحاني منتشر شده گوياي اين است كه آنها براي روحاني هيچ شرطي نگذاشته‌اند و مطابق آنچه يدالله طاهرنژاد، عضو شوراي عالي اعلام كرده اصلاح‌طلبان پيشنهاد كانديداي كمكي را به روحاني ارائه و تصميم در اين باره را به رئيس‌جمهور واگذار كرده‌اند».
اما نکته قابل توجه در این گزارش نگرانی مدعیان اصلاحات و حامیان دولت از کاهش آرای روحانی به دلیل عملکرد ضعیف و وعده‌های بسیار بر زمین مانده دولت است که به یقین در مناظرات انتخاباتی عرصه را بر رئیس دولت تنگ خواهد کرد. از این روست که این طیف مدتهاست موضوع کاندیدای ضربه‌گیر، پوششی، آلترناتیو و ... را مطرح کرده‌اند.
اعتماد در این زمینه نوشت: «ناصري درباره اين نگراني كه برخي حاميان دولت نسبت به تعدد نامزدهاي انتخاباتي از جناح رقيب دارند و اين احتمال را مي‌دهند كه در مناظره‌ها هجمه شديدي [بخوانید انتقادهای بسیاری] عليه روحاني وارد شود، اظهار كرد: «به هر حال آقاي روحاني كه به عنوان رئيس‌جمهور به مدت ٤ سال رياست قوه مجريه را برعهده داشته است طبيعتا بايد تا اندازه‌اي بر اين امر مسلط باشد و عقبه اتاق فكر ستاد انتخاباتي نيز بايد آنچنان وي را آماده كنند كه بتواند يك‌تنه از پس هر تعداد رقباي انتخاباتي برآيد».
در شرایط فعلی ناکارآمدی دولت سبب دودوستگی بین اصلاح‌طلبان در انتخاب راهبرد نهایی برای انتخابات 96 شده است. چنان‌که وقتی برخی اصلاح‌طلبان بر وجود نامزد آلترناتیو، پوششی و ... تصریح کردند و حتی حسین مرعشی از طرح مرحوم هاشمی رفسنجانی مبنی بر نامزد در سایه برای انتخابات خبر داد، عده دیگری از اصلاح‌طلبان و حامیان دولت نظیر محمدرضا عارف، محمدعلی نجفی مشاور اقتصادی رئیس‌جمهوری، محمود واعظی عضو شورای مرکزی حزب اعتدال و توسعه و عباس عبدی فعال سیاسی اصلاح‌طلب در اظهارنظرهای جداگانه بر این موضوع تأکید کردند که روحانی یا نامزد نهایی اصلاح‌طلبان در انتخابات پیش رو، نیازی به همراه ندارد و به تنهایی می‌تواند با حریفان خود روبه‌رو شود!
دیروز همچنین روزنامه ایران در گفت‌وگو با محمد جواد حق شناس از فعالان اصلاح‌طلب با اشاره به اینکه معتقدم حضور روحانی در انتخابات، آن هم به تنهایی با مبانی رقابتی و عقلانی همخوانی ندارد، نوشت: «جریان‌های موجود که حامی روحانی هستند، هرکدام باید نامزد اختصاصی خود را وارد کنند تا از موضع گفت‌و‌گو، هم به بیان دیدگاه‌ها و گفتمان خود بپردازند و فضای انتخابات را از حالت دوقطبی نامتوازن (روحانی یک طرف و بقیه در طرف دیگر)، به فضای چند قطبی تبدیل کنند. اکنون ما در جریان رقیب شاهد شکل‌گیری این تقسیم کار هستیم که مثلاً یک اقتصاددان از حوزه اقتصادی عملکرد دولت را زیر سؤال ببرد. در این شرایط، باید افرادی در صحنه حاضر شوند که علاوه بر دیدگاه خود، بتوانند پاسخ لازم را به نقدهای جریان رقیبب بدهد و فضای انتخابات را پرنشاط بکنند و اجازه قطبی‌سازی ندهند».
بی‌برنامه‌ترین وزیر دولت منتقد مدیریت شهری شد!
اعتماد همچنین در گزارش دیگری انتقاد‌هاي تند وزير راه و شهرسازي از شهرداري در آيين افتتاح دومين كنفرانس جامع مديريت شهري ايران و هم‌انديشي لايحه مديريت شهري را با عنوان «مديريت شهري در ايران شكست خورده‌است»، منتشر کرد. در این گزارش آمده است: «آخوندي در اين بخش از سخنان خود، به يكباره به انتقاد ازعملكرد مديريت شهري و پاسخگو نبودن آن پرداخته و گفت: واقعيت اين است كه در حال حاضر در كشور با بحران پاسخگويي در مديريت شهري مواجه هستيم، به طوري كه هيچ نوع پاسخگويي از سوي مديريت شهري در كشور وجود ندارد به نحوي كه اين موضوع تبديل به يك بحران شده است». وزیر راه که ناکارآمدی‌هایش وی را دوبار برای استیضاح به مجلس کشانده است، از چندی پیش برای جبران سوءمدیریت‎ خود در این وزارتخانه، حمله به شهرداری تهران را در دستور کار قرار داده و در این زمینه سنگ تمام گذاشته است. وی با گذشت بیش از سه سال و نیم از آنکه مسکن مهر را مزخرف نامید و از طرح مسکن اجتماعی سخن گفت، همان مسکن مهر را با افزودن چند بسته حمایتی به عنوان مسکن اجتماعی معرفی کرد!
موانع بانکی در پسابرجام رفع نشد
روزنامه آرمان نیز در مطلبی با عنوان «آمریکا و فرصت برجام»، نوشت: «برجام می‌توانست همه مسائل را یکی پس از دیگری حل کند، اما با کمال تاسف برخی از بی‌تعهدی‌ها از همان اواخر ریاست‌جمهوری اوباما، به‌خصوص عدم رفع موانع بانکی، بی‌اعتمادی تهران نسبت به واشنگتن را گسترش داد».
دولت همواره با آرامش و لبخند، منتقدان را به وحدت دعوت کرد!
روزنامه آفتاب یزد هم که در شماره دیروز خود نسبت به برخورد ناشایست و لقب‌های ناروای رئیس جمهور به منتقدان، خود را به فراموشی زده بود، در مطلبی با عنوان «ایستاده در طوفان!»، نوشت: «دولت تدبیر و امید و در راس آن شخص ریاست محترم جمهور، در میان این طوفان بی‌اخلاقی‌ها و حق‌ناشناسی‌ها و منفعت‌طلبی‌ها، همواره با صبر و آرامش مثال‌زدنی ایستادند و مخالفان خود را با لبخند به وحدت دعوت کردند و جز با زبان نصیحت سخن نگفتند و در این آشفته بازار میدان سیاست که اخلاق به عنصر نایاب آن بدل شده است، فرهنگ عذرخواهی را یک ‌تنه زنده کردند».
ادعای مضحک این روزنامه زنجیره‌ای درباره صبر و آرامش مثال زدنی دولت در مقابل منتقدان در کنار لبخند و دعوت به وحدت، در حالی است که رئیس جمهور محترم منتقدان را «بی‌سواد، بی‌شناسنامه، مزدور، کاسب تحریم، کودک صفت، حسود، بزدل، ترسو، جیب‌بر، بی‌قانون، مستضعف فکری، بیکار، متوهم، غوطه‌ور در فساد، سوء استفاده‌گر، خرابکار، عقب‌مانده، تازه به دوران عصر رسیده، عصر حجری، هوچی‌باز، منفی‌باف، یأس‌آفرین، ناشکر و...» لقب داد. برخی دیگر از دولتمردان نیز با همین شیوه با منتقدان رفتار کردند.
منشور حقوق شهروندی یک شوی تبلیغاتی بود و بس!
روزنامه شرق نیز در یادداشتی به موضوع حقوق شهروندی و وعده‌های روحانی در این زمینه در دوران تبلیغات و منشور منتشر شده پرداخت و نوشت: «متأسفانه خبرها از درون دولت نیز ناخوشایند است. اخباری موثق وجود دارد که نشان می‌دهد به جز شخص رئیس‌جمهور و البته دستیار ویژه‌اش در حقوق شهروندی، دیگران اعتقاد و باوری به این منشور و سازوکار مدنی آن ندارند. از قرار معلوم حتی برخی مقامات ارشد دولت نیز تأیید کرده‌اند منشور شهروندی یک شوی تبلیغاتی بود و بس و اگر این فقره صحیح باشد، باید بسیار تأسف خورد. در ادامه این یادداشت آمده است: «تا آنجا که نگارنده خبر دارد، برای ایجاد ساختار سازمانی حقوق شهروندی با وجود مصوبات سازمانی همچنان اقدام اجرائی صورت نمی‌گیرد و مقامات دولت حتی مخالفت‌های ضمنی و صریحي نیز با راه‌اندازی تشکیلات سازمانی حقوق شهروندی انجام می‌دهند».
تقلا برای به حاشیه رفتن مطالبه گری از دولت با دوقطبی‌سازی‌های واهی
فساد 12 هزار میلیاردی در صندوق ذخیره فرهنگیان، زیان چند هزار میلیاردی سهامداران بانک‌های تحت نظر مدیران نجومی منسوب به دولت (ملت، تجارت و...)، آسیب‌های گسترده ریزگردها و سیل، تعطیلی60  درصد ظرفیت تولید و تشدید رکود و بیکاری در دوره پسابرجام، افزایش تورم، تشدید مشکل مسکن مردم و حقوق‌های نجومی هیچ جایگاهی در میان اخبار اصلی روزنامه‌های زنجیره‌ای ندارد. با توجه به کارنامه پر از خالی دولت و فرارسیدن زنگ حساب، روزنامه‌های زنجیره‌ای تمام تلاش خود را به کار می‌برند تا افکار عمومی را با موضوعات فرعی مشغول ساخته و مطالبه گری از دولت و لزوم پاسخگویی روحانی نسبت به برنامه‌های برزمین مانده‌اش را به حاشیه ببرند.
در همین راستا آفتاب یزد دیروز در تیتر اصلی با عنوان «چرا مشایی خود را یک درخت می‌داند!»، نوشت: «اقدامات مشایی دارای دلایل متعدد است. باید توجه داشت که بالاخره این جناح به رهبری احمدی‌نژاد علاقه بسیاری به ورود به وادی انتخابات داشته است. لیدر این جریان از ورود به انتخابات منع شد. اما هنوز افرادی در این گروهک وجود دارند که خواهان زنده نگاه داشتن آن هستند».
آفتاب یزد همچنین در مطلب دیگری با عنوان «علیرغم استقبال اصلاح طلبان؛ دو گروهی که خواستار رد صلاحیت بقایی هستند»، نوشت: «با معرفی بقایی به عنوان نماینده احمدی‌نژادی‌ها، شکافی عمیق در رای به حریفان دولت یازدهم ایجاد می‌شود! این جو دوقطبی از سوی احمدی‌نژاد از جهتی دیگر نیز قابل توجه است و آن کم رنگ کردن و به حاشیه بردن نام‌ها‌ی دیگری است که در مقابل روحانی قرار می‌گیرند».
تجربه دو قطبي کردن جامعه به ويژه در زمان انتخابات در گذشته از جمله در انتخابات 88 ملموس بوده است و امروز نيز برخی دولتمردان در کنار افراطیون مدعی اصلاحات در راس عواملی هستند که بقای سیاسی و ضعف عملکردی خود را در گرو دوقطبی‌سازی‌های واهي می‌بینند.