یک اقتصاددان:تنها دستاورد برجام نیامده به تعمیرگاه رفت
یک اقتصاددان گفت: نتیجه برجام، وارد کردن یک فروند هواپیمای مرجوعی بود که آنهم خیلی زود به دلیل مشکلات سوختی به تعمیرگاه رفت.
بیژن عبدی در گفتوگو با نسیم آنلاین درباره، وضعیت اقتصادی کشور در پسابرجام اظهار کرد: نهایت نتیجه برجام، وارد کردن یک فروند هواپیمای مرجوعی بود که خیلی زود به دلیل مشکلات سوختی به تعمیرگاه رفت.
وی با بیان اینکه نفت و مشتقات آن همچنان در صدر کالاهای صادراتی است افزود: از آن طرف واردات هم بیشتر شده و تکنولوژی هم به داخل کشور منتقل نکرده است.
این استاد اقتصاد دانشگاه درباره اینکه درآمدهای حاصل از صادرات قابل وصول است یا خیر گفت: اگر برجام کارساز بود به جای طلب خود از هند برنج نامرغوب وارد نمیکردیم. حتی در انتقال بازیکنان فوتبال، شبکههای بانکی همکاری لازم برای نقل و انتقال پول نداشتهاند و همین منجر به خسارت برای باشگاههای کشور شده است.
عبدی ادامه داد: خلاصه برجام حل مشکلات و موانع فعالیتهای پولی و بانکی بلوکه شده بود اما مشکلات به هیچ عنوان برطرف نشد. قرار بود که با تعطیل کردن برخی فعالیتهای هستهای تحریمهای ظالمانه رفع شود اما هم چرخ سانتریفیوژ را از کار انداختیم و هم نتوانستیم چرخ تولید و اقتصاد را به حرکت درآوریم.
وی تصریح کرد: در پسابرجام، هیچ یک از صنایع متوسط و کوچک تکانی نخورد و روز به روز واحدهای تولیدی رو به تعطیلی و ورشکستگی پیش رفت. آنچه در حال حاضر شاهد هستیم افزایش افراد بیکاری است که روز به روز بر تعدادشان افزوده میشود.
این اقتصاددان درباره ادعای رئیس جمهور درباره تحقق رشد شش درصدی اقتصادی گفت: گزارش تجارت خارجی 11 ماهه کشور با آنچه دولت درباره رشد اقتصادی شش درصدی مطرح میکند، تناقض آشکاری دارد. واقعاً کدام صنعت توانسته رشد اقتصادی کشور را به شش درصد برساند.
عبدی در رابطه با قسمتی از گزارش تجارت خارجی 11 ماهه کشور مبنی بر این که حجم صادرات غیرنفتی کشورمان به چین در این مدت به هفت میلیارد و 298 میلیون دلار و حجم واردات ایران از چین به 9 میلیارد و 373 میلیون دلار رسیده، گفت: چنان چه ترنوور صادرات و واردات به چین را در نظر بگیرید حدود 16 میلیارد دلار خواهد شد، در صورتی که در دولت گذشته صادرات و واردات هر دو با هم نزدیک به 10 میلیارد دلار بود.این استاد دانشگاه اضافه کرد: این رقم و افزایش نشان دهنده این نیست که چین بزرگترین شریک است بلکه نشان دهنده این است که چین همچنان تنها طرفی است که با ما مراوده تجاری دارد. پیشبینی از اول هم همین بود که اروپای غربی چندان جلو نخواهد آمد و اینها تنها حرکات نمایشی است تا بتوانند از ما امتیازات بیشتری بگیرند.عبدی تأکید کرد: 200 هیئت به ایران آمدند. متن مذاکرات را نوشتند و روی کاغذ قرار داد رد و بدل کردند اما کدامش به عملیاتی شدن منجر شد؟! حتی امتیازهای کلانی هم که دولت در حوزه نفت و گاز به شرکتهای خارجی و فرانسوی مانند توتال داده است منجر نشده تا آنها قدمی بردارند.