kayhan.ir

کد خبر: ۹۷۷۵۲
تاریخ انتشار : ۲۴ بهمن ۱۳۹۵ - ۲۲:۰۸

اخبار ویژه


آقای ظریف! مسائل خارجی را نباید موضوع رقابت‌های داخلی کرد
وزیرخارجه می‌گوید مسائل خارجی نباید موضوع رقابت‌های داخلی شود.
محمدجواد ظریف در مصاحبه با سایت انتخاب گفته است: خوب نیست مسائل خارجی موضوع رقابت‌های سیاسی داخلی قرار بگیرد نگرانی من تخریب خودم و همکارانم نیست اما آنچه برای ما ناگوار بود، این بود که این تخریب‌ها بر مذاکرات تاثیر ناگواری می‌گذاشت. حالا برخی می‌گفتند که خوب است طرف خارجی بداند که در ایران نظرات مخالفی وجود دارد اما متاسفانه پیام برخی موضعگیری‌ها به طرف مذاکره این بود که تیم مذاکره‌کننده ایران تعلقی به مقاومت و خواست‌های ملی ندارد. هرچند من یقین دارم که برخوردهای ما در مذاکرات این توهم را از آنها دور کرده بود اما بالاخره تحت تاثیر قرار می‌گرفتند.»
وی سپس موضوع انتشار سخنانش با اعضای کمیسیون امنیت ملی را از جمله اتفاقات مخرب دانست.
وزیر امور خارجه همچنین درباره اینکه آیا رهبرمعظم انقلاب در جریان ریز مذاکرات بوده‌اند یا خیر، تصریح کرد: «موضوعات مهمی که در مذاکرات مطرح می‌شد به اطلاع رهبرمعظم انقلاب می‌رسید. اما ایشان درباره جزئیات اظهارنظر نمی‌کردند بلکه خطوط کلی را مشخص می‌کردند. اما ما بر حسب وظیفه به صورت مکتوب و شفاهی جزئیات را هم گزارش می‌دادیم اما خب شأن رهبری ورود به آن جزئیات نبود. ما درباره اصول و چارچوب مذاکره و پیشنهادهایمان درباره اینکه با تحریم‌های یکجانبه آمریکا یا با تحریم‌های داخلی یا کنگره آمریکا چه کنیم صحبت می‌کردیم و ایشان هم هر وقت مصلحت می‌دیدند، رهنمود می‌دادند اما منش و مشی ایشان این نیست که وارد جزئیات شوند.»
اظهارات ظریف مبنی بر اینکه مسائل خارجی نباید موضوع رقابت‌های داخلی شود، برخلاف اظهارات وی در شورای روابط خارجی آمریکاست. وی سال 93 در این شورا و در پاسخ هاله اسفندیاری که پرسید «آیا شکست مذاکرات بر سیاست داخلی ایران تاثیرگذار خواهد بود»، گفت: «بی‌تردید  همین‌طور است، زیرا ما روندی را شروع کردیم که هدف آن تغییر فضای سیاست خارجی کشور است. اگر با وجود تلاش‌های ما برای تعامل، این تلاش‌ها بی‌نتیجه بماند؛ مردم ایران این فرصت را خواهند داشت تا 16 ماه دیگر که انتخابات پارلمانی در ایران برگزار می‌شود، به این عملکرد ما (با آرای خود) پاسخ دهند... باید دید تعامل از جانب ایران و تلاش ایران برای نگاه به آینده داشتن، با پاسخ مثبت مواجه می‌شود یا اینکه بار دیگر رد می‌شود. من فکر می‌کنم مردم ایران پاسخ خود را در صندوق‌های رأی نشان خواهند داد.» وی تصریح کرده بود که نوع رفتارغرب، موجب کنار رفتن اصلاح‌طلبان در سال 84 و از جمله بازنشستگی شخص وی شده بود.
ظریف همچنین در ماه‌های اول وزارت خود و در آغاز مذاکرات هسته‌ای، در اظهاراتی خلاف امنیت ملی و خلاف واقعیت‌های قدرت نظامی ایران مدعی شد آمریکا قدرتی دارد که می‌تواند ظرف 5 دقیقه تمام توان دفاعی و نظامی ما را نابود کند(!)

گزارش وال استریت ژورنال و اکونومیست از ضدآمریکایی‌ترین راهپیمایی 22 بهمن
روزنامه وال‌استریت ژورنال با اشاره به تشدید فضای ضد‌آمریکایی در ایران و تجلی آن در راهپیمایی 22 بهمن تصریح کرد این فضا، جریان غربگرا و سازش‌طلب را تهدید می‌کند.
وال‌استریت ژورنال نوشت: احساسات ضد‌آمریکایی، همواره یک نیروی سیاسی در ایران به شمار آمده و موقعیت نیروهای میانه‌رو را تضعیف می‌کند. هر چه غلظت این احساسات ضد‌آمریکایی بیشتر باشد، موقعیت میانه‌رو‌های داخلی ایران نیز متزلزل می‌شود.
براساس آخرین نظرسنجی دانشگاه مریلند، تمام پرسش‌شوندگان ایرانی مذاکره مجدد با آمریکا بر سر توافق را رد کرده‌اند.
این روزنامه افزود: انتخابات ایران به گونه‌ای است که نمی‌توان از قبل پیش‌بینی کرد چه کسی برنده است. در مورد خود روحانی هم در انتخابات ریاست‌جمهوری‌اش همین‌طور بود.
در مقطعی که اصطکاک میان دو کشور ایران و آمریکا به اوج خود رسیده ایران سالگرد پیروزی انقلاب خود را روز جمعه در حال و هوایی برگزار کرد که احساسات ضد‌آمریکایی در آن غلظت بیشتری نسبت به سالهای قبل داشت و مراسم یک آمریکایی ملعون جدید داشت  به نام «دونالد ترامپ». البته حرکت‌هایی که ترامپ علیه ایران انجام داده است نیز به سهم خود بر غلظت این احساسات تند ضد آمریکایی در داخل ایران دامن زده است. او تحریم‌های جدیدی علیه ایران وضع کرد.
پاسخی که رهبر ایران به این تحرکات ترامپ داد و وی را و آمریکا را تقبیح کرد؛ نقش بسزایی در رویکرد ضدآمریکایی داشت.
وال استریت ژورنال خاطر نشان کرد: مراسم بزرگداشت انقلاب ایران در روز جمعه کما‌فی‌السابق با آئین همیشگی سوزاندن پرچم آمریکا و سر دادن شعارهای ضد‌آمریکایی همراه بود اما امسال رنگ و لعاب ضدآمریکایی آن بسیار قوی‌تر از سالهای گذشته بود.
در مراسم امسال تمثالی از رئیس‌جمهور آمریکا به نمایش گذاشته شده بود که در تله افتاده است.
پوستری هم ترامپ را  در حالی که یک تفنگ روی صورتش نشانه رفته است نشان می‌داد.
البته این رویه معمول تمام مراسم و راهپیمایی‌ها در ایران است. حتی در دوران ریاست‌جمهوری «باراک اوباما» هم این‌گونه جلوه‌گری‌های ضد‌آمریکایی مرسوم بود.
روحانی در سخنرانی خود در این راهپیمایی برجام را موفقیت‌آمیز توصیف کرد اما نظرسنجی‌ها مشخص می‌کند که ایرانی‌ها معتقدند که توافق هسته‌ای کمک چندانی به رونق اوضاع زندگی و معیشت مردم نکرده است.
«مهدی خلجی» از اعضا «موسسه سیاست خاور نزدیک» در واشنگتن در این باره می‌گوید «اگر مردم اثرات توافق هسته‌ای را در زندگی روزمره‌شان لمس نکنند،‌ عصبانی خواهند شد و روحانی را یک رئیس‌جمهور شکست‌خورده خواهند دانست.»
در راهپیمایی روز جمعه، بعضی از راهپیمایان با توجه به حملات ترامپ به ایران می‌گفتند که یک رئیس‌جمهور شجاع می‌خواهند که مقابل او بایستد.
یکی از تظاهرکنندگان که شغلش مکانیک است می‌گوید: «اگر شما یک قدم به عقب بروید آنها یک قدم جلو خواهند آمد. پس ما کسی را می‌خواهیم که حمله کند.»
در همین حال مجله اکونومیست در گزارشی خاطرنشان کرد: سیاست‌های دولت جدید آ‌مریکا، به تقویت احساسات ضدآمریکایی در ایران منجر شده است. تظاهرات امسال در بزرگداشت روز پیروزی انقلاب ایران، یکی از بزرگترین راهپیمایی‌ها در نوع خود بود. اکنون حرف تندروها مبنی بر اینکه آمریکا مردم ایران و نه فقط رژیم را هدف گرفته، ثابت شده است.
این نشریه افزود: «آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب نیز در سخنرانی خود به همین مناسبت آمریکا را مسخره کرد و گفت: «آقای ترامپ. ممنون که چهره واقعی آمریکا را به ما نشان دادی.» حتی اصلاح‌طلبان هم که برنامه هسته‌ای ایران را اوراق کردند و به عنوان عمل به قرارداد هسته‌ای، مواد  غنی شده را به غرب تحویل داده‌اند احساس می‌کنند به آنها خیانت شده است.
جواد ظریف که به عنوان وزیر خارجه ایران با شش کشور جهان برای امضا این قرارداد مذاکره کرد اکنون دیگر لبخندش را از دست داده است. او زیر لب غر می‌زند که روزهای سختی در پیش است.
حتی رئیس‌جمهور پیشین محمد خاتمی هم که دنبال تجدید روابط بود، از اصلاح‌طلبان خواست تا هم‌صدا با تندروها آمریکا را محکوم کنند.

دولت پاسخگو نیست /اشتغال، راهبرد و متولی ندارد
یک روزنامه حامی دولت نوشت چرا اشتغال، راهبرد و متولی ندارد؟
در حالی که مقامات دولتی برای عملکرد خود در زمینه اشتغال احسنت و مرحبا می‌گویند، واقعیت‌ها - وقتی آثار برخی از مراکز دولتی - از تشدید بیکاری حکایت می‌کند. در این زمینه روزنامه آفتاب‌یزد نوشت: اشتغال از آن دست موضوعاتی است که هنوز متولی مشخصی ندارد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز اعلام کرده موضوع اشتغال تنها متوجه این وزارتخانه نیست و اساسا وظیفه این وزارتخانه اشتغالزایی نیست. این ادعا می‌تواند درست باشد از آن جهت که اشتغال مسئله‌ای نیست که تنها یک وزارتخانه مسئولیت ایجاد آن را داشته باشد اما اشکال آنجاست که هیچ دستگاهی زیر بار مسئولیت‌های خود در قبال اشتغال نمی‌رود. مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی نیز در گزارشی در این خصوص اعلام کرده که راهبرد مشخص و جامعی برای اشتغالزایی و رفع مشکلات اجرایی وجود ندارد و دستگاه مشخصی نیز وظیفه راهبری این مشکل و پاسخگویی در قبال آن را نپذیرفته است. این مرکز در گزارش خود با بیان این مطلب که بیکاری موضوعی نیست که با یک اقدام خارق‌العاده بتوان بر آن فائق آمد، افزوده است: در حال حاضر نه راهبرد مشخص و جامع برای اشتغالزایی و رفع مشکلات اجرایی وجود دارد و نه دستگاه مشخصی وظیفه راهبری این مشکل و پاسخگویی در قبال آن را پذیرفته است. ترکیب بودجه و اعتبارات مرتبط با موضوع اشتغالزایی آن نیز این موضوع را به خوبی نشان می‌دهد.
غلامعلی جعفرزاده عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس به آفتاب یزد گفت: بحث اشتغال توسط یک دستگاه قابل حل نیست. بیکاری یک مشکل ملی است که همه دستگاه‌ها باید به آن ورود کنند.
ضروری است یک دبیرخانه در ستاد دولت تشکیل شود تا وظایف تمام دستگاه‌ها در قبال اشتغال را مشخص و هماهنگی‌ها و پیگیری‌های لازم را انجام دهد.
جعفرزاده در پاسخ به این سوال که آیا شورای عالی اشتغال که در حال حاضر وجود دارد کارکرد لازم را  برای این منظور ندارد، گفت: بالاخره وقتی وضعیت اشتغال چنین است حتما این شورا کارکرد لازم را نداشته است. در هر صورت، خروجی شورای عالی اشتغال خوب نبوده است. وی افزود: همه مدیران درخصوص اشتغال، فقط حرف می‌زنند در حالی که تعداد بیکاران سال به سال افزایش می‌یابد. این نشان می‌دهد که ما یک راهبرد مشخص درخصوص اشتغال نداریم چرا که اگر نقشه راه داشتیم الان وضعیت اشتغال خیلی بهتر بود. جعفرزاده گفت: یک موضوع دیگر هم این است که ما هنوز در تعاریف اولیه درخصوص بیکاری و اشتغال مشکل داریم. به عنوان مثال اگر یک نفر 10 مورد پروانه فعالیت تولیدی داشته باشد هر کدام از این پروانه‌ها را به عنوان یک شغل حساب می‌کنند. باید یک تعریف واحدی از آمار ایجاد شغل و آمار بیکاران ارائه شود تا نظام برنامه‌ریزی کشور دچار مشکل نشود.
در همین حال، روح‌الله بابایی عضو کمیسیون اجتماعی مجلس تصریح کرد: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نمی‌تواند به تنهایی پاسخگوی وضعیت اشتغال باشد و سایر دستگاه‌ها به ویژه وزارت صنعت هم در این خصوص باید پاسخگو باشند.
طرح سؤال «چرا اشتغال راهبرد و متولی ندارد؟» آن هم در آخرین ماه‌های دولت یازدهم در حالی است که رئیس‌جمهور دیروز با فرافکنی پرسید مسائل اقتصادی را چه کسانی باید حل کنند؟(!)