بررسی «درسهای جنگ مالی آمریکا ضدایران» در نشست اندیشکده هریتج
آمریکا برای تغییر آینده ایران چه تاکتیکهایی در پیش گرفته است؟
«دولت ترامپ در ماههای نخست تلاش خواهد کرد تا ایران را از نظر اعمال تحریمها علیه شرکتهای ایرانی بسنجد و ببیند که آیا ایران به حرف خودش عمل خواهد کرد که هرگونه اعمال تحریمها به معنای نقض توافق هستهای است و ایران از توافق هستهای عقب خواهد نشست.»
اندیشکده آمریکایی «بنیاد هریتج» در واشنگتن به تازگی نشستی با عنوان «درسهای جنگ مالی آمریکا ضد ایران» برگزار کرد. سخنران ویژه این نشست جی سولومون خبرنگار ارشد بینالمللی نشریه وال استریت ژورنال بود که چندی پیش کتاب جدیدش را با عنوان «جنگهای ایران: بازیهای جاسوسی، نبردهای بانکی و قراردادهای محرمانهای که شکل خاورمیانه را تغییر داد» به بازار عرضه کرده است.
یکی از مطلعترین و بهترین روزنامه نگارانی که به پوشش مسائل مربوط به روابط ایران و ایالات متحده در سالهای اخیر پرداخته، جی سولومون بوده است. جیسولومون خبرنگار ارشد وال استریت ژورنال در حوزه سیاست خارجی است. او دو دهه در این نقش بوده و به پوشش خبرهای منطقه خاورمیانه، آسیا و آفریقا پرداخته است.فعالیتهای خبری عالی او سبب شده است او سه مرتبه برنده جایزه پولیتزر شود. او نخستین خبرنگار آمریکایی است که مطالب مربوط به دیدارهای محرمانه ایران و آمریکا را در عمان منتشر کرد. همین نشستها به توافق هستهای منجر شد. او در فاصله سالهای 2013 تا 2015 نیز به پوشش گفتگوهای هستهای پرداخت. او اولین خبرنگاری است که بسیاری از افشاگریها را درباره مذاکرات محرمانه درباره روابط ایالات متحده و ایران انجام داده است.
امتحان ایران
برای ماندن بر مواضعاش
جی سولومون در سخنانش گفت: «دولت ترامپ در ماههای نخست تلاش خواهد کرد تا ایران را از نظر اعمال تحریمها علیه شرکتهای ایرانی بسنجد و ببیند که آیا ایران به حرف خودش عمل خواهد کرد که هرگونه اعمال تحریمها به معنای نقض توافق هستهای است و ایران از توافق هستهای عقب خواهد نشست. من پاسخ این سؤال را نمیدانم. فکر میکنم درهرحال، دولت ترامپ خواهد کوشید ایران را از این منظر امتحان کند. دولت ترامپ خواهد کوشید ایران را در سوریه و خلیجفارس و عراق امتحان کند.»
خبرنگار ارشد بینالمللی نشریه وال استریت ژورنال در ادامه سخنانش در موسسه تحقیقاتی آمریکایی موسوم به بنیاد هریتج در واشنگتن تصریح کرد: «دولت اوباما بسیار اکراه داشت این سخن را بیان کند که امیدوار است توافق هستهای سبب تغییر رفتار ایران شود اما در جلسات صادقانهتر و محرمانهتر با مقامات بلندپایه دولت اوباما میشنیدیم که میگفتند توافق هستهای به منزله شرط بندی سیاسی است.»
امید به میانهروها
وی افزود: «مقامات دولت اوباما میگفتند شاید توافق هستهای، بیعیب و نقص نباشد اما شاید تا 10 سال دیگر که محدودیتهای هستهای ایران برداشته شود، ممکن است حکومتی بسیار میانهروتر در ایران در مسند قدرت باشد. برخی از تاکتیکهای به کار گرفته شده در شرایط حاضر نیز از قبیل رفع تحریمها، رساندن پول نقد به ایران و امثال آن نیز برای کمک به پیروزی حسن روحانی در انتخابات ایران بوده است به امید اینکه حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری آتی پیروز شود و در طول زمان، تیمی میانه رو در حکومت ایران قرار بگیرد.»
به گزارش تسنیم؛ سولومون گفت: «چنین تغییری یک شبه رخ نمیدهد اما به تدریج و با باز شدن فضای اقتصاد کشور و کاهش تنشها، حکومت در ایران میانهروتر میشود و در این صورت، اینکه این کشور چه توانمندیهایی (در عرصه هستهای ) داشته باشد چندان مهم نخواهد بود.»
او افزود: «درباره دولت ترامپ هم باید بگویم بسیاری از تحریمهای ایالات متحده علیه ایران سر جای خودش باقی میماند. به همین علت است که میبینیم باوجود بازشدن فضای اقتصاد ایران، هنوز هم بانکهای زیادی در ایران فعال نمیشوند. شاید برخی از شرکتهای فعال در حوزه انرژی یا رایانه یا نرم افزار به دنبال فعالیت در بازار ایران باشند اما حضور بانکها در بازارهای ایران بسیار محدود بوده است.»
سولومون در ادامه گفت: «اگر ترامپ بیاید و بگوید توافق هستهای مرده است، جلب حمایت جامعه جهانی بسیار دشوار خواهد بود. اما اگر دولت ترامپ به تعامل با ایران ادامه بدهد و درعین حال، به آزمودن ایران در حوزههای دیگر ازقبیل سوریه مبادرت کند، داستان متفاوت خواهد بود و باید دید اروپاییها در این زمینه چه واکنشی نشان خواهند داد.»