مدیرعامل شرکت ملی گاز خبر داد
افتتاح 3200 طرح گازرسانی به شهرها و روستاهای کشور در دهه فجر امسال
مدیرعامل شرکت ملی گازبا اشاره به افتتاح 3200 طرح گازرسانی به شهرها و روستاهای کشور در دهه فجرامسال گفت : یکی از این طرحها بهرهبرداری از طرح گازرسانی به زاهدان است.
حمیدرضا عراقی در نشست خبری دیروز خود با اشاره به گازرسانی به روستاها و شهرها توضیح داد: یکی از اهداف شرکت ملی گاز در چند سال اخیر گازرسانی به روستاها بوده که براین اساس سالانه حدودا ۳۰۰۰ روستا به مجموعه شبکه گاز وصل شدهاند که برای این کار از منابع دولت هم استفاده نشده بلکه از محل صرفهجویی و فروش نفت سفید منابع آن تامین شده است بنابراین گازرسانی به حدود ۳۵۰۰ روستا نیزامسال در دهه فجر انجام میشود و گازرسانی به ۵۰۰۰ روستای دیگر نیز آغاز شده است.
وی افزود:یکی از طرحهای مهمی که در دهه فجر به بهرهبرداری میرسد طرح گازرسانی به زاهدان است همچنین طرح انتقال گاز از ایرانشهر به چابهار نیز تا پایان سال جاری آغاز میشود.
عراقی در مورد سایرخطوط انتقال گازنیز اظهار کرد: خطوط انتقال رشت- سنگر یک پروژه استثنایی بود که توسط آن توانستیم گاز مازندران را نگه داریم. این خط اجرا شد و ۱۵ آذر به بهرهبرداری رسید. این خطوط قبل از اول ژانویه و قطع شدن گاز ترکمنستان به بهرهبرداری رسید. البته سرمای مازندران در دوم آذر بیسابقه بود اما در حال حاضر مشکلی وجود ندارد.
معاون وزیر نفت همچنین از افتتاح خط نکا- دامغان در تیرماه سال آینده خبر داد و گفت: این خط وابستگی گازی مازندران به استانهای مجاور را قطع میکند و با افتتاح آن دیگر نقطه ضعفی درشبکه گازرسانی نخواهیم داشت.
عراقی همچنین از افتتاح خط صادرات گاز به عراق در هفته آینده توسط وزیر نفت خبر داد و افزود: توسط این خط قسمتی از خط ۶ تکمیل شده و گازرسانی به غرب کشور تقویت میشود. از سوی دیگر در دهه فجر یا بعد از آن حدود ۵ ایستگاه تقویت فشار و ایستگاه تکمیلی، ۲۴ ایستگاه تربو کمپرسور بزرگ توسط معاون اول ریاستجمهوری افتتاح میشود.
وی ادامه داد: همچنین باید تا آخر سال ۱۲۰۰ خانوار گازدار میشدند که تا پایان سال بیش از این تعداد گازدار خواهند شد.
معاون وزیر نفت ادامه داد: به طور کلی ۳۲۰۰ پروژه شامل گازرسانی به شهرها و روستاها، CNG صنایع و ... با هزینه بیش از ۵ هزار میلیارد تومان در دهه فجر افتتاح میشود که این هزینه از دولت گرفته نشده است.
عراقی با اشاره به قطع شدن صادرات گاز ترکمنستان به ایران که تنها 2 درصد از گاز کشور را تامین میکرد گفت: این قرارداد در زمان آقای هاشمی رفسنجانی منعقد شد و در آن برهه قرارداد خوبی بود زیرا ترکمنستان یک کشور تازه استقلال یافته محسوب میشد که نیاز مبرم به برقراری ارتباط با کشورهای همسایه داشت حتی در آن زمان ترکمنستان با قحطی مواجه میشود که ریاست جمهوری وقت کیسههای آرد را به آنجا ارسال میکند که بر این اساس خود را مدیون ایران میدانستند.
وی ادامه داد: در آن زمان شبکه گاز استان مازندران به گاز ترکمنستان وابسته بود و تقریبا 30 میلیون متر مکعب گاز باید به این کشور وارد میکردیم. اما در سال 86 ترکمنستان ادعا میکند که قیمت گاز را باید بالا ببرد به همین دلیل سعی داشته با قطع گاز بتواند حرف خود را به کرسی بنشاند که بر این اساس 350 دلار در ازای هر هزار متر مکعب گاز درخواست کردند که شرکت ملی گاز در آن زمان نیز از طریق انتقال طلا و یا پول نقد به صورت چمدانی آن هزینه را پرداخت کرد تا گاز ترکمنستان قطع نشود.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه دولت جدید پس از آنکه مذاکرات خود را با ترکمنستان انجام داد قرار شد در کنار پول نقد بتوانیم کالای موردنیاز ترکمنستان را نیز صادر کنیم که این موضوع با موافقت ترکمنستان نیز همراه شد.
عراقی ادامه داد: تا همین چند وقت اخیر مشکلی بابت انتقال پول نداشتیم و کارها به صورت روتین انجام میشد اما به یکباره ترکمنستان اعلام کرد که باید بدهی 2میلیارد دلاری خود را دریافت کند. بر این اساس ما سریعا به ترکمنستان رفتیم و مذاکرات خود را آغاز کردیم.
وی ادامه داد: در مذاکره آذر ماه با آنها اعلام کردیم ما میتوانیم پس از بررسیهای صورت گرفته بین دو کشور بدهی خود را در مدت 12 ماه پرداخت کنیم و آنها نیز این موضوع را قبول کردند اما به یکباره 12 ساعت بعد از این توافق گاز صادراتی خود را به ایران قطع کردند.
وی ادامه داد: ما به هیچ عنوان زیر بار ادعای آنها نمیرویم و آنها باید در جلسات و مذاکرات شرکت کنند و ادعای خود را ثابت کنند. ما از ترکمنها شکایت میکنیم و مراحل ارسال پرونده به داوری سوئیس هم آغاز شده است و قبل از ارسال این پرونده ترکمنستان باید به میز مذاکره بیاید.
این مقام مسئول با تأکید بر اینکه پیش از این جلسه قیمت گاز توافقی بود و پس از آن بر اساس فرمول تعیین شد خاطرنشان کرد: فرمول نیز تابعی از قیمت نفت است. اما به طور قطع من اعلام میکنم که ترکمنستان اشتباه بزرگی کرد که گاز صادراتی خود را به ایران قطع کرد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز با بیان اینکه در حال حاضر در گازرسانی مازندران، گلستان، آذربایجان و ... هیچ مشکلی وجود ندارد، اظهار کرد: فقط بعضی روزها CNG مازندران، گیلان و گلستان قطع میشود تا فشار روی ۹۵۰ نگه داشته شود. در واقع اگر فشار گاز خانگی کم شود، CNG برخی جایگاهها قطع خواهد شد اما گاز مردم و صنایع قطع نمیشود.
گرانی گاز فقط
در حد 3هزارتومان است!
وی همچنین در پاسخ به سؤال خبرنگار ما درباره تعرفه جدید گاز که به نفع پرمصرفها و به زیان کم مصرفها تعیین شده است گفت: اولا افزایش تعرفه گاز در ماههای مهر و آبان بر اساس مصوبه دولت صورت گرفته است و ثانیا فقط 3هزارتومان افزایش یافته است که پول سه عدد نان است. در این هنگام خبرنگار کیهان به وی متذکر شد که شما برای افزایش قیمتها باید به وضعیت معیشتی مردم هم نگاه کنید در شرایطی که بسیاری از مردم با مشکلاتی نظیر بیکاری و رکود اقتصادی و فقر مواجهند همین افزایش 3هزارتومانی هم برای آنها سخت است که مدیرعامل شرکت گاز این موضوع را تأیید کرد.
گفتنی است بسیاری از مردم محروم از ارقام قبضهای جدید گاز به شدت گلایهمند هستند.